Τρίτη 29 Μαΐου 2012

"Εμφύλιος" στην "Ελευθεροτυπία"


Η φτώχεια φέρνει γκρίνια κι η γκρίνια «εμφυλίους» και συναδελφικά μαχαιρώματα. Ελάχιστες ώρες μετά το δικαστικό «όχι» στην Χ.Κ. Τεγόπουλος για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα, δημοσιογράφοι και τεχνικοί της «Ελευθεροτυπίας» αντιπαρατίθενται ανοιχτά, δια ζώσης ή μέσω social media, για την επόμενη μέρα της εφημερίδας ή για ένα φύλλο που θα την... θυμίζει. Δυστυχώς, με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται ρεπορτάζ του KentriNews πριν από λίγες μέρες, το οποίο αναφερόταν στη δημιουργία μίας ξεχωριστής ομάδας συντακτών της εφημερίδας που επιχειρεί την «αναβίωση» της, ως προσπάθεια, όμως, που αφήνει «απ’ έξω» αρκετούς και χαρακτηρίζεται από... θολούρα. 

Στην παλιά «Γαλέρα», νέο φύλλο;
Το θολόν της κατάστασης υπογραμμίζουν οι καταγγελίες και αντεγκλήσεις μέσω Facebook, αφήνοντας να γίνει αντιληπτό ότι «κοινωνοί» αυτής της νέας προσπάθειας δεν ήταν όλοι οι εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» (κι όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι) ή τουλάχιστον δεν ήταν σύμφωνοι οι περισσότεροι με μία τέτοια κίνηση... Στο μεταξύ, εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» ζητούσαν από τον εργασιακό εκπρόσωπο Πάνο Σώκο να συγκαλέσει (μία ακόμη) γενική συνέλευση προκειμένου να αναζητηθούν νέες διέξοδοι σε μία ήδη βαλτωμένη κατάσταση, αλλά και προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις γι’ αυτό το νέο φύλλο που όπως φημολογείται «στήνεται» στα παλιά γραφεία του περιοδικού «Γαλέρα», χωρίς ωστόσο να έχει ενημερωθεί το σύνολο των εργαζομένων. Το ότι η επιχείρηση τελικώς δεν θα υπαχθεί στο άρθρο 99 ήταν η αφορμή γι’ αυτή τη νέα ευρεία συνάντηση των εργαζομένων αύριο (Τετάρτη) στη 1 το μεσημέρι. Ας σημειωθεί ότι η τελευταία αυτή εξέλιξη έκανε πολλούς να αναθαρρήσουν ελπίζοντας τόσο στην εξόφληση των δεδουλευμένων όσο και στην (αναγκαστική) εξεύρεση λύσης που θα ξαναφέρει την «Ελευθεροτυπία» στα περίπτερα και τους αναγνώστες.  Όμως, φαίνεται ότι είναι αφορμή για να δοθούν και εξηγήσεις. «Περιμένω με ανυπομονησία τη συνέλευση για να ακούσω τι έχει να πει η ομάδα που στήνει τη νέα εφημερίδα για την εκμετάλλευση για πάρτη τους, της συλλογικής ιστορίας – περιουσίας της εφημερίδας», σχολιάζει εργαζόμενος στο σχετικό group που δημιουργήθηκε στο Facebook για την «Ελευθεροτυπία», ενώ κάποιος άλλος αφήνει αιχμές για συμμετοχική προσπάθεια που κόστισε σε κάποιους «κοινωνούς» περί τα 1000 ευρώ αρχικό κεφάλαιο και συμφωνία για τρίμηνη απλήρωτη εργασία μέχρι να πάρει «μπρος» το νέο εγχείρημα.

Κάποιοι βιάστηκαν
Οι περισσότεροι πάντως επιτίθενται σε εκείνους που ξεκίνησαν να «τρέχουν» το νέο project με τα μετριοπαθέστερα των σχολίων να κάνουν λόγο για «βιασύνη», για «άδειασμα» των συναδέλφων από συναδέλφους και για «λάδι» στα γρανάζια της εργοδοτικής μηχανής που θα βάλει σε σκέψεις τους απεργούς. «Δεν την ξανανοίγουμε; Θα πουν κάποιοι και θα ‘χουν δίκιο, αφού θα έχουν πια καταλάβει ότι οι ίδιοι οι συνάδελφοι τους πάτησαν επάνω τους προκειμένου να επιβιώσουν και άφησαν τους υπόλοιπους απ’ έξω...», αναφέρει σχετικά ένας από τους «παλιούς» συντάκτες της εφημερίδας. Μετά απ’ όλο αυτό το «γδάρσιμο» ανάμεσα σε συναδέλφους αίσθηση προκαλεί η παραίτηση του Μωυσή Λίτση από τη συντακτική επιτροπή του απεργιακού φύλλου της «Ελευθεροτυπίας». Ο συντάκτης οικονομικού ρεπορτάζ στην επιστολή παραίτησης του επιφυλάσσεται, όπως αναφέρει, να τοποθετηθεί για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εφημερίδα στις προσεχείς συνελεύσεις, ενώ αφήνει διακριτικές αιχμές για «την προσπάθεια συναδέλφων να βγάλουν δική τους εφημερίδα»...

http://www.kentrinews.gr/mediaplokes/2405-2012-05-29-06-34-48

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.