Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας: Μείωση μισθών πάνω από 23% μέσα σε ένα τρίμηνο στον ιδιωτικό τομέα!

Επιβεβαιώνεται η καταβαράθρωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που συνολικά την τελευταία διετία έχει φθάσει σε ορισμένες (ακραίες) περιπτώσεις ακόμα και στο 60% (εκ περιτροπής εργασία). Οι μειώσεις προκαλούνται είτε μέσω αυθαίρετων ατομικών συμβάσεων που επιβάλλουν παράνομα οι εργοδότες είτε μέσω των μειώσεων που υπαγόρευσε η υλοποίηση των εφαρμοστικών νόμων.

Ο ειδικός γραμματέας Επιθεωρητών Εργασίας M. Χάλαρης που μίλησε στο Βήμα FM, αναφέρθηκε στα τελευταία στοιχεία που δείχνουν ότι μέσα στους τελευταίους 3,5 μήνες το 6,5% του εργατικού δυναμικού της χώρας έχασε, λόγω της μείωσης των μισθών με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις, πάνω από το 23% των εισοδημάτων του.

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, που επέκρινε την τρόικα για τις προτάσεις και τις απαιτήσεις της, σημειώνοντας πως «μερικές φορές έδρασαν και πολύ άκομψα ως νονοί της νύχτας», τόνισε σχετικά με τα τελευταία στοιχεία:
«Πρόκειται για το πρώτο πεντάμηνο κι αφορά γύρω στους 115.000 εργαζόμενους» διευκρίνισε ο κ. Χάλαρης, προσθέτοντας πως "αυτό δεν σημαίνει ότι στο υπόλοιπο εργατικό δυναμικό δεν έχει μειωθεί ο μισθός, απλώς για το υπόλοιπο 94% έχει επέλθει γενικότερη μείωση της τάξης του 14% από το 2009-2011. Στο σύνολο μιλάμε για μειώσεις που σε κάποιες περιπτώσεις, φτάνουν ακόμη και πάνω από το 30%».

Επίσης ο κ. Χάλαρης αποκάλυψε ότι 120-150.000 επιχειρήσεις οφείλουν δεδουλευμένα 3-4 μηνών και «χοντρικά αυτό ανταποκρίνεται σε 300-500.000 εργαζόμενους». Ειδικότερα, όπως τόνισε: "Έχουμε μια εξαιρετικά αλματώδη αύξηση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων. Ο μέσος όρος μείωσης του μισθού είναι της τάξεως του 23,42% στις επιχειρησιακές συμβάσεις και 23,32% για τις ατομικές συμβάσεις. Κι αυτά τα μεγέθη αφορούν το 6,5% του εργατικού προσωπικού της χώρας. Αυτές οι μειώσεις έγιναν μέσα σε 3,5 μήνες. Είναι εξαιρετικά ραγδαία η αύξηση και, κυρίως, η χρήση των επιχειρησιακών συμβάσεων, αλλά και των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Μιλάω για το πρώτο πεντάμηνο κι αφορά γύρω στους 115 χιλιάδες εργαζόμενους. Δεν σημαίνει ότι για το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό δεν έχει μειωθεί ο μισθός τους, απλώς για το υπόλοιπο 94% έχει επέλθει γενικότερη μείωση της τάξης του 14% από το 2009 -2011. Αυτές είναι οι πρόσθετες μειώσεις. Στο σύνολο μιλάμε για μειώσεις, σε κάποιες περιπτώσεις, φτάνουν ακόμη και πάνω από το 30%.
Α.ΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.