Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ακύρωση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων. Αμέσως μετά θα καταγγείλει τους επαχθείς όρους της σύμβασης και θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση.

 

 
Πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ακύρωση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων. Αμέσως μετά θα καταγγείλει τους επαχθείς όρους της σύμβασης και θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση. Αυτό δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας στην παρουσίαση του προγράμματος.

"Θα ζητήσουμε κοινή ευρωπαϊκή λύση για το χρέος γιατί δεν μπορούμε να πετύχουμε δημοσιονομική προσαρμογή και παράλληλη πληρωμή τόκων. Θα ζητήσουμε μείωση χρέους ή μορατόριουμ. Στο τραπέζι θα πέσει και ρήτρα ανάπτυξης για το χρέος", πρόσθεσε.

"Έχουμε ένα επεξεργασμένο βήμα προς βήμα σχέδιο της αριστεράς, που εγγυάται την εξυγίανση της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση και την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη", συμπλήρωσε.

"Καταθέτουμε τη μόνη εφαρμόσιμη εναλλακτική πρόταση στο μνημόνιο. Το δίλημμα των εκλογών είναι ή κυβέρνηση μνημονίου με τη Νέα Δημοκρατία ή εναλλακτική πρόταση με τον ΣΥΡΙΖΑ".

"Το μνημόνιο ή το ακυρώνεις ή το εφαρμόζεις", υποστήριξε. Η διαφορά μας με τη Ν.Δ. είναι ότι εμείς ζητούμε εντολή να το ακυρώσουμε", πρόσθεσε.

Ένα κλειστό σύστημα εξουσίας δίνει τις τελευταίες μάχες οπισθοφυλακής, υποστήριξε. Το πραγματικό πελατειακό κράτος των κρατικοδίαιτων συναρθρώνει τα συμφέροντά του με το μνημόνιο και τους δανειστές. Αποχωρώντας, κινδυνολογεί και εκβιάζει.

Όλοι θυμόμαστε τον κ. Σαμαρά να κομπορρημονεί ότι τον Φεβρουάριο διαπραγματεύτηκε με τους δανειστές και τώρα έρχεται να μας πει ότι θα ξαναδιαπραγματευτεί. Ο ίδιος υπέγραψε τη μείωση μισθών και συντάξεων και τώρα ζητά δεύτερη ευκαιρία για διαπραγμάτευση, δήθεν για να αναιρέσει τη δική του δέσμευση, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ευάγγελος Βενιζέλος έχει κηρύξει προεκλογικό πόλεμο στα δικά του νομοθετήματα", σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτει το ψεύδος των διλημμάτων που έθεσε.
Με το μνημόνιο μας οδηγούν εκτός ευρωζώνης - Κάποιοι κερδίζουνΗ Ελλάδα θα αναγκαστεί να ζητήσει την έξοδο από το ευρώ αν συνεχιστεί το μνημόνιο, υποστήριξε. Η χρονική επέκταση δεν συνιστά λύση. Επιμήκυνση της προσαρμογής χωρίς αλλαγή πολιτικής σημαίνει μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη.

"Η κοινωνία δυστυχεί, αλλά κάποιοι, λίγοι, είναι κερδισμένοι. Είναι αυτοί που είχαν ακίνητα μέσω off shore που τα έγραψαν στο όνομά τους πληρώνοντας λίγους φόρους. Είναι οι φοροφυγάδες που έφεραν πίσω τα κεφάλαιά τους με φόρο ακόμα και κάτω του 5%", υποστήριξε. Κερδίζουν και όσοι εισπράττουν μεγάλα μερίσματα, γιατί η αρχή της φορολόγησης όλων των εισοδημάτων στην κλίμακα πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων. Αλλά και αυτοί που έστειλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, γιατί
κανείς δεν σκέφτηκε να επιβάλει φόρο εξόδου κεφαλαίων στο εξωτερικό, έναν φόρο που υπάρχει στις ΗΠΑ. Οι βασικοί άξονες του προγράμματος "Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και εγγυόμαστε" ήταν η φράση με την οποία ξεκινούσε κάθε εξαγγελία:

- Αμέσως μετά την ακύρωση του μνημονίου θα καταργήσουμε την πράξη του υπουργικού συμβουλίου που μείωσε τον μισθό κατά 22%. Το επίδομα ανεργίας θα επανέλθει στα 461 ευρώ και θα χορηγείται για διπλάσιο χρόνο από τον σημερινό. Θα αρθεί ο νόμος για άρση της μετενέργειας.

- Καταργούνται τα χαράτσια για ανέργους και χαμηλόμισθους. Θα θέσουμε τρεις στόχους: υλική ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης, σταθεροποίηση της οικονομίας και εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας.

- Το σχέδιο προβλέπει σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών μεταξύ του ελάχιστου 43% του ΑΕΠ και κατά μέγιστο στο 46% του ΑΕΠ. Ενδεικτικά μέτρα περιλαμβάνουν: Πάγωμα μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες. Επανεξέταση των δημόσιων δαπανών. Ενίσχυση της αρχής κρατικών προμηθειών και αξιοποίηση της Διαύγειας.

- Θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τα έσοδα με φορολόγηση πλούτου και εισοδημάτων. Στόχος η αύξηση της είσπραξης άμεσων φόρων κατά 4% του ΑΕΠ σε ορίζοντα 4ετίας (1% τον χρόνο). Αυτό απαιτεί αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Για την αύξηση των εσόδων προβλέπεται περιουσιολόγιο αλλά και αυστηρές ποινές και δήμευση μέρους της περιουσίας για όσους συλλαμβάνονται να δηλώνουν ψευδώς τα στοιχεία τους. Αλλαγή των φορολογικών συντελεστών. Επανεξέταση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων. Θέλουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του ΦΠΑ. Αυτό, σε συνδυασμό με την επανεξέταση των φορολογικών καθεστώτων, θα βοηθήσει στην αύξηση της ζήτησης.

- Οι εφορίες θα στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό.

-Να επιδιώξουμε προγραμματική συμφωνία με τον κλάδο της ναυτιλίας για να αυξήσουμε τα έσοδα του κράτους. Οι σχέσεις αυτές θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση.

-Θα κινητοποιήσουμε πόρους για την ανάπτυξη. Στο εσωτερικό με τη δημιουργία όρων για την επιστροφή των καταθέσεων και τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους. Στο εξωτερικό περιλαμβάνονται ο επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ και η αύξηση της απορροφητικότητας.

- Οι ανάγκες του ασφαλιστικού θα καλύπτονται από Ταμείο Πλούτου κοινωνικής ασφάλισης. Σε αυτό το ταμείο θα μεταφερθούν όλα τα δικαιώματα επί του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας και όλη η εμπορεύσιμη κινητή και ακίνητη περιουσία του κράτους.

- Διαγραφή μέρους ή όλων των δανειακών υποχρεώσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

- Ανασυγκρότηση της παραγωγικής ικανότητας της χώρας. Μείωση άμεσα του ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουρισμό.

- Ρύθμιση των αγροτικών χρεών για να δημιουργηθεί δίχτυ ασφαλείας για τον κόσμο της υπαίθρου. «Καλλιεργητική κάρτα» χρηματοδότησης για τους αγρότες προκειμένου να μπορούν να παράγουν. Σύνδεση κάθε επιδότησης με την παραγωγή. Με την κάρτα αυτή ο αγρότης θα επιλέγει τους προμηθευτές του και αυτοί θα πληρώνονται από την τράπεζα.

-Θα εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες που έχουν πάρει δισ. ευρώ βοήθειας.

-Θα παγώσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα επαναφέρουμε σταδιακά (και ανάλογα με την πορεία της οικονομίας) υπό δημόσιο έλεγχο στρατηγικές επιχειρήσεις.

-Θα αναδιοργανώσουμε τον δημόσιο τομέα.

- Διαπραγμάτευση νέου ευρωπαϊκού πλαισίου μεταναστευτικής πολιτικής με ίσο καταμερισμό των βαρών μεταξύ των χωρών. Σταδιακή παραχώρηση εγγράφων σε όσους θέλουν να αποχωρήσουν από την Ελλάδα. Εξορθολογισμός του πλαισίου με τον οποίο ζουν και εργάζονται οι μετανάστες.

-Κανόνες για τη διαχείριση του δημόσιου αγαθού των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

-Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Καθιέρωση απλής αναλογικής.

-Θα συζητήσουμε με τις γειτονικές χώρες για το θέμα των ΑΟΖ.

-Επιθυμούμε τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Οι δύο λαοί πλήρωσαν βαρύ τίμημα από τον ψυχρό πόλεμο στο Αιγαίο. Πρέπει να επικρατήσει ειρήνη γιατί οι αγορές όπλων κοστίζουν ακριβά σε όλους. Αυτό χρειάζεται δύο. Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή συμμετοχή της Τουρκίας, αλλά αυτή δεν κάνει βήματα συνεργασίας.

-Θα εργαστούμε για κοινά αποδεκτό όνομα για την ΠΓΔΜ. Λύση με σύνθετη ονομασία και γεωγραφικό προσδιορισμό.

Παράλληλα εξήγγειλε:

- Μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο. Τέλος στις στρατιές των συμβούλων που απονευρώνουν τα άξια στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

- Τέλος στο πολιτικά απαράδεκτο φαινόμενο των κομματικών διοικητών στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.