Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Κοινές εκδηλώσεις ΠΑΣΟΚ με ΔΗΜΑΡ

(ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ Ποντικι ΣΤΙΣ 07-06-12)

Σενάρια νέου κεντροαριστερού κόμματος

thumb
Τα σενάρια τις τελευταίες μέρες δίνουν και παίρνουν. Ένα απ’ αυτά κάνει λόγο ακόμα και για τη δημιουργία νέου κομματικού σχηματισμού εντός της νέας Βουλής με την ανεξαρτητοποίηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και τη συνεργασία τους με τη ΔΗΜΑΡ. Έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ παρακολου­θούν με προσοχή την ευρωπαϊκή περιοδεία του Φώτη Κουβέλη τις τελευταίες μέρες και τις επαφές που αυτός έχει με στελέχη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και όλα τα συγγενή με το ΠΑΣΟΚ κόμματα.

 Και επισημαίνουν ότι οι επαφές αυτές προλειαί­νουν το έδαφος για τις μετεκλογικές εξελί­ξεις στη χώρα μας. Πολιτικοί αναλυτές επι­μένουν ότι, αν ο Βενιζέλος επιμείνει να επι­βάλει μια μονολιθική ανασυγκρότηση του κόμματος, πολλά στελέχη είναι έτοιμα να αυτομολήσουν και να στήσουν καινούργιο μαγαζί.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει πολιτικό προσωπικό που ουσιαστικά βρέθηκε εκτός «πολιτικού νυμφώνος» και θα αναζητήσει πολιτική στέγη και τύχη εκτός ΠΑΣΟΚ, στη λογική ότι το κόμμα κάηκε στην υιοθέτηση του μνημονίου και μπαίνει για πολλά χρόνια στην πολιτική έρημο. Η εκρηκτική άνο­δος του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να «κατακτήσει» όλη την Κεντροαριστερά, γι’ αυτό και πολ­λοί βιάζονται να κινηθούν πριν υπάρξουν κεκτημένα στον χώρο που άλλοτε κάλυπτε το ΠΑΣΟΚ.
Έτσι πολλοί βλέπουν ότι η Ελλάδα θα ακο­λουθήσει την Ιταλία, και στον χώρο της Κε­ντροαριστεράς θα προκύψει ένα νέο σχήμα στα πρότυπα της Ελιάς, όπου δυνάμεις και πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ θα συναντηθούν για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού μηχανισμού.

Κοινές εκδηλώσεις ΠΑΣΟΚ με ΔΗΜΑΡ
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι κοι­νές εκδηλώσεις στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ δείχνοντας τον δρόμο της μετεκλογικής συνεργασίας. Η τε­λευταία αφορούσε το πολιτικό μνημόσυνο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, που εργάστηκε για την κοινή δράση σοσιαλδημοκρατών και Αριστεράς αλλά η συνεργασία εμποδίστηκε κυρίως λόγω της ισχυρής πολιτικής παρου­σίας του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 30 χρόνια.

Την προώθηση μιας τέτοιας συνάντησης επιθυμούν και πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ που βλέπουν ότι, αν παραμείνουν για και­ρό στο μετερίζι της ανανεωτικής Αριστε­ράς, μπορεί να απορροφηθούν πολιτικά και εκλογικά από τον ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η ένταξη της ομάδας Μπίστη στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη μοιάζει να διευ­κολύνει τον διάλογο με στελέχη του εκσυγ­χρονιστικού ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν εκτός πολιτικού παιχνιδιού, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Έκτωρ Νασιώκας και πολλοί άλλοι. Με καλό μά­τι βλέπουν μια τέτοια εξέλιξη και στελέχη που βρίσκονται εντός του ΠΑΣΟΚ και δεν βλέπουν προοπτική στην εμμονή για ανα­συγκρότηση του κόμματος και εκτιμούν ότι στη θέση του πρέπει να γεννηθεί κάτι και­νούργιο που δεν θα βαρύνεται με τα λάθη του παρελθόντος.

Υπάρχουν στελέχη όπως η Άννα Διαμα­ντοπούλου ή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει πλήρως (ακόμα και όνομα) αν θέλει να ξα­ναπλησιάσει τους πολίτες. Μια μεγάλη λοι­πόν ομάδα του στελεχιακού δυναμικού που έχει απομείνει στο κόμμα είναι πρόθυμοι «συνομιλητές» στην προσπάθεια επαναχάραξης του κεντροαριστερού χώρου, όπου δεν θα πέφτει βαριά η σκιά του κυβερνητι­κού ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι πώς θα «στε­γαστούν» στο νέο κόμμα οι ηγετικές φιλο­δοξίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ στα οποία ο κυβερνητισμός είναι δεύτερη φύση.

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελούν και οι πιστοί στον Ανδρέα Παπανδρέου, που έχουν παραμείνει στο κόμμα αλλά δεν έχουν εκ­φραστεί ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά, καθώς και όσοι συνεχίζουν να υποστη­ρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι όσες δυνάμεις του παλιού ανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ δεν οδηγή­θηκαν μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαλυθεί από το τσουνάμι του εκλογικού αποτελέ­σματος και δεν θα αποδειχτούν «εμπόδιο» στη δημιουργία της ανασύνθεσης του σοσι­αλδημοκρατικού, κεντροαριστερού χώρου. Και θέτουν ως τη μεγαλύτερη δυσκολία τη θέση και τη στάση της ηγετικής ομάδας του κόμματος και κυρίως του ίδιου του Ευάγγε­λου Βενιζέλου. Γι’ αυτό και εκτιμούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.