Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Η συνεχεια με το θεμα της χρηματοδοτησης του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου


Η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε κονδύλι 11,5 εκατομμύρια ευρώ για το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
 Το ποσό δίνεται για τη βελτίωση της κτιριακής του υποδομής.

Η έγκριση της σύμβασης έγινε πριν από λίγες ημέρες οπότε και ετέθη το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στο περιφερειακό συμβούλιο για να υπερψηφιστεί από τις παρατάξεις των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ, ενώ καταψήφισαν το Άρμα Πολιτών και το ΚΚΕ.

Πρόεδρος του Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου είναι ο αδελφός του Πρωθυπουργού κ. Αλέξανδρος Σαμαράς, ενώ στα μέλη συγκαταλέγονται ο κ. Παύλος Γερουλάνος και η κυρία Ευτυχία Παγίδα- Σαμαρά.

Το θέμα έφερε στην δημοσιότητα με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, κ. Σωτήρης Στανωτάς .
Διοικητική Επιτροπή
ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς  Πρόεδρος
Αλέξανδρος Ι. Ρωμάνος Μέλος, Ταμίας του Ινστιτούτου
Γεώργιος Λ. Μελάς  Μέλος
Χρυσούλα Παπαδημητρίου  Μέλος, Αντιπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης & Τροφίμων
Κυριακούλα Μαχαίρα Διευθύντρια
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Ευτυχία Α. Παγίδα-Σαμαρά
Γιάννης Α. Ρωμάνος
Παύλος Μ. Γερουλάνος
 
 
samaras-alexandros
 
 
 
 
 
 
 

απάντηση του Μπενακείου Φυτοπαθλογικού Ινστιτούτου (αναρτηση απο το antinews.gr του Φαήλου)
Με μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε τοδημοσίευματης σελίδας σας, περί δήθεν ενίσχυσης του Μπενακείου Φυτοπαθλογικού Ινστιτούτου, με 11,5 εκ. Ευρώ, “μαζί με το χαράτσι και τις αποφάσεις και τις εντολές της Τρόικας”! Στο δημοσίευμα, μάλιστα , αναφέρεται και το όνομα του κου Αλέξανδρου Σαμαρά, Προέδρου του Ινστιτούτου.
Αντιλαμβανόμαστε τους λόγους που πολλές φορές επιχειρήθηκε να πληγεί το κύρος του Ινστιτούτου. Άλλωστε πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν να αφαιρέσουν από το Ινστιτούτο διαχρονικές αρμοδιότητες οι οποίες υλοποιούνται με απόλυτη επιτυχία και συνέπεια όπως είναι εκείνη του ελέγχου των γεωργικών φαρμάκων, εκτοπίζοντας το ΜΦΙ από το διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό του ρόλο.
Αντιλαμβανόμαστε επίσης και τους λόγους που κάποιοι, προφανώς ευρισκόμενοι σε σύγχυση, προσπαθούν να συνδέσουν την οικογένεια Σαμαρά, με δήθεν ευνοϊκή μεταχείριση του Ινστιτούτου.
Επειδή, προφανώς οι συντάκτες του δημοσιεύματος διακατέχονται από εμπάθεια και αγνοούν βασικές ιστορικές αλήθειες, θα πρέπει να σημειώσουν ότι ο Εμμανουήλ Μπενάκης και η κόρη του Πηνελόπη Δέλτα, προγιαγιά του κ. Αλέξανδρου Σαμαρά,  δώρισαν το 1929 στο Ελληνικό Δημόσιο, έκταση 19 στρεμμάτων στην Κηφισιά, όπου και έκτοτε στεγάζεται το ΜΦΙ, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο  από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σύμφωνα με τον Ιδρυτικό Νόμο του 1929, το Ινστιτούτο διοικείται από πενταμελή, μη αμειβόμενη Διοικητική Επιτροπή  στην οποία μετέχουν 3 μέλη από την οικογένεια  των δωρητών, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ο εκάστοτε Διευθυντής του Ινστιτούτου.
Το ΜΦΙ εδώ και 80 χρόνια, παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε χιλιάδες αγρότες ετησίως στον ευρύ τομέα της φυτοπροστασίας, της  φυτουγείας, της ασφάλειας στην γεωργική παραγωγή και της ασφάλειας των γεωργικών προϊόντων για τον καταναλωτή. Επίσης παρέχει τη μοναδική τεχνογνωσία και εμπειρία του επιστημονικού του δυναμικού για τη στήριξη και ανταπόκριση της Ελλάδος στις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΜΦΙ, όπως οφείλει και δικαιούται, υπέβαλε, εδώ και πάρα πολύ καιρόαίτημα χρηματοδότησης για την επισκευή των κτηρίων του, κάποια εκ των οποίων είναι κατασκευασμένα από το 1920. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα κτήριο κατεδαφίστηκε ως επικίνδυνο και ένα μεγάλο μέρος των υπολοίπων έχει κριθεί ως ακατάλληλο για χρήση μετά από το μεγάλο σεισμό του 1999. Πολλοί μάλιστα από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να εργάζονται σε κοντέινερς.
Για το σκοπό αυτό είχαν πραγματοποιηθεί μελέτες από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είχαν βγει οι σχετικές  άδειες από το 2008. Λόγω του ότι το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο έχει ώριμες και ολοκληρωμένες μελέτες από το 2008, συμμετείχε, όπως όφειλε, στην ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, «ΑΤΤΙΚΗ 2007-2013» στη Θεματική Προτεραιότητα (2) – Ανάπτυξη Ερευνητικών Υποδομών που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Η πρόσκληση απευθύνεται σε 14 ερευνητικούς φορείς της χώρας, όπου  ένας από αυτούς είναι και το ΜΦΙ.
Το έργο αυτό εάν εγκριθεί, το ΜΦΙ θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του και την παροχή των υπηρεσιών του στον έλληνα αγρότη, στην ελληνική γεωργία και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Όσο αφορά στα κονδύλια για το εκπαιδευτικόερευνητικό θερμοκήπιο, αφορούν σε χρήματα που έχουν χορηγηθεί στο Ινστιτούτο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2010, πρόγραμμα Επιστημονικής Αριστείας μετά από προκήρυξη και επιτυχή συμμετοχή του στο ανταγωνιστικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του 7ου χρηματοδοτικού πλαισίου.
Και στις δύο αναφερόμενες περιπτώσεις το Ινστιτούτο έχει κάνει το αυτονόητο, που έχει υποχρέωση να κάνει κάθε υγιής φορέας που θέλει να συνεχίσει τη δραστηριότητα του. Για ορισμένους όμως, βρίσκεται κατηγορούμενο για την υγιή δραστηριότητα του και την προσφορά του. Μαζί βέβαια βρίσκεται κατηγορούμενος και Πρόεδρός του, ο οποίος αμισθί και εθελοντικά υποστηρίζει το επιστημονικό και κοινωνικό έργο του Ινστιτούτου.
Κατανοούμε τον αρνητισμό ορισμένων στην επιστημονική πρόοδο, στην υποστήριξη του έλληνα αγρότη και στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Κατανοούμε και την εμπάθειά τους σε οτιδήποτε θετικό σε αυτό τον τόπο. Όμως επειδή δεν αποδεχόμαστε ψέματα και υπονοούμενα, θα παρακαλούσαμε για την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας στην ιστοσελίδα σας.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.
 Με τιμή,
Δρ Κυριακή Μαχαίρα
Διευθύντρια ΜΦΙ

Η απάντηση αφορά μια ανάρτηση στο Κουρδιστό Πορτοκάλι,οπου ένας αναγνώστης παράθεσε μια απάντηση.
 Δεν απαντάει όμως ούτε στην επωνυμη δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, κ. Στανωτά . Επίσης δεν σχολιαζει καθολου τον τροπο που παρθηκε η αποφαση χρηματοδοτησης ,με το θέμα να τιθεται εκτός ημερήσιας διάταξης στο περιφερειακό συμβούλιο  και επισης δεν υπαρχει καμια απαντηση απο τα πολιτικα εμπλεκομενα προσωπα και τις οικογενειακες σχεσεις των μελων του ΔΣ.
Με δεδομενο οτι η ελλειψη χρηματων στην υγεια εχει φερει στο προσκηνιο ασθενειες οπως η φυματιωση και η ελονοσια ,η διαθεση 11.5 εκατ για την αναπαλαιωση κτιριων,ενος Ιδρυματος που κάνει ερευνες για τις ασθένεις της μουχρίτσας και του δακου,μαλλον κρινεται υπερβολικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.