Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Το Αγιο Ορος δεν θέλει να πληρώσει φόρους.ούτε εκτός της χερσονήσου.



Έκκληση προς την Ελληνική Πολιτεία να υλοποιήσει νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος της φορολόγησης των εκτός της χερσονήσου ακινήτων των Ιερών Μονών κάνει η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη έκτακτη Διπλή Σύναξη της Ιεράς Κοινότητας, ζητείται η ρύθμιση ώστε «να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω δυσάρεστη εμπλοκή» και τονίζεται- μεταξύ άλλων- ότι το εν λόγω ζήτημα για το Άγιο Όρος δεν είναι απλώς φορολογικό και οικονομικό, αλλά κυρίως θεσμικό και άπτεται της αυτοτέλειας και της αυτοδυναμίας του, καθώς και της υπόστασής του ως πνευματικού καθιδρύματος.

Η Ιερά Κοινότητα είχε ήδη χαρακτηρίσει «δυσβάστακτη» τη φορολόγηση των εκτός της μοναστικής πολιτείας ακινήτων του, αφού, όπως υποστηρίζεται, τα έσοδα, μόλις επαρκούν για τη στοιχειώδη συντήρηση των κτιρίων, τη διαβίωση των μοναχών και τη φιλοξενία των προσκυνητών.

Το 'Αγιο Όρος διατηρεί ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς ασυλίας,στην χερσόνησο του Άθω.

Τέλος οι Αγιορείτες πατέρες,σύμφωνά με την ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητας, "προσεύχονται ο Θεός να ενδυναμώνει με υπομονή τον ελληνικό λαό, αλλά και να φωτίσει τους πολιτικούς ηγέτες να εξεύρουν την καλύτερη λύση για την Πατρίδα και το Άγιον Όρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.