Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

15 μήνες απεργία στην Βιομηχανική Μεταλλευτική.Πρωτοβουλία διαχείρισης κάτω απο εργατικό ελεγχο.



Με κύριο αίτημα την αποπληρωμή των δεδουλευμένων,εδώ και 15 ολόκληρους μήνες,οι εργαζόμενοι της "Βιομηχανικής Μεταλλευτικής",θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Φίλκεραμ & Τζόνσον, αγωνίζονται.Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάιο του 2011 και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον περσινό Σεπτέμβρη.
Η πρώην κερδοφόρα επιχείρηση, ανακοίνωσε την παύση λειτουργίας της λόγω “έλλειψης κεφαλαίων”, ενώ δεν κατέβαλε στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα.

Το σωματείο εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής διεκδικεί πλέον την επαναλειτουργία του εργοστασίου από τους ανθρώπους που ξέρουν να το λειτουργούν, δηλαδή “κάτω από εργατικό έλεγχο και επιτήρηση με τη δημιουργία νομικού πλαισίου λειτουργίας συνεταιριστικών επιχειρήσεων”.
Το πρώτο στάδιο είναι η εξαγορά των μετοχών της εταιρείας τις οποίες θα μοιραστούν ισότιμα, ενώ το αρχικό κεφάλαιο για την επαναλειτουργία της επιχείρησης, διεκδικούν να βρεθεί με τη μεσολάβηση του ΟΑΕΔ για την καταβολή του ποσού που θα αντιστοιχούσε στο ταμείο ανεργίας τους επί έναν χρόνο.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Βιομηχανικής Μεταλλευτικής σημειώνει.

"Οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής αγωνιζόμαστε για να περάσει το εργοστάσιο από τα χέρια του κεφαλαίου στα χέρια των εργαζομένων!

Απλήρωτοι από το Μάιο του 2011 και σε επίσχεση εργασίας με μεγάλα προβλήματα επιβίωσης αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε μια πολύ δυναμική επιχείρηση παραγωγής δομικών υλικών ζωντανή και τους εργαζόμενους με αξιοπρέπεια και με ανορθωμένο το ανάστημα απέναντι στη λαίλαπα του ξένου και του ντόπιου κεφαλαίου!

Αγωνιζόμαστε να κάνουμε πράξη ότι εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε χωρίς τα αφεντικά! Αγωνιζόμαστε να αποδείξουμε πως αν δε μπορούν αυτοί εμείς μπορούμε χωρίς αυτούς και θα το καταφέρουμε".

Σημειολογικά,στο Buenos Aires της Αργεντινής, το 2004, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της επιτήρησης από το ΔΝΤ που παρέλυσαν την χώρα και έβαλαν λουκέτο σε μερικές εκατοντάδες εργοστασίων, 30 απολυμένοι εργάτες της χρεοκωπημένης αυτοκινητοβιομηχανίας Forja, έπραξαν,επίσης, το απροσδόκητο. Έκαναν κατάληψη στο εργοστάσιο και το λειτουργούν έως σήμερα,αμεσοδημοκρατικά, στο πρότυπο που χάραξαν πετυχημένα παραδείγματα αυτοδιαχείρισης.

Το εγχείρημα καταγράφηκε στι εξαιρετικό ντοκιμαντέρ των Avi Lewis και Naomi Klein,Η Καταληψη (The Take).

Εώς σήμερα, λειτουργούν,μόνο στην Αργεντινή, 80 εργοστάσια υπό εργατική αυτοδιαχείριση, στα οποία απασχολούνται περίπου 10.000 εργαζόμενοι.


Η ιστοσελίδα του σωματείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.