Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΠΟΛ.ΑΡΧΗΓΩΝ.Ο Βενιζελος καλούσε την Χρυσή Αυγη;




Κάναμε μια δεύτερη ανάγνωση στα πρακτικά της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη,με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,στις 14 Μαίου 2012.

Προσέξτε πως ο Βενιζέλος πιστεύει ότι αν θέσουμε κάποιες προτάσεις στον Μιχαλολιάκο,μπορεί να έχει μια πιο δημιουργική στάση,το πόσο πολύ φοβάται τις αντιδράσεις του κόσμου,"εκτός Βουλής" και την "κοινωνική αντιπολίτευση",όπως την ονομάζει.

Αξίζει όμως να σταθούμε ,την στιγμή που φαίνεται να απαντάει σε ερώτηση του Σαμαρά περί κυβερνητικής στήριξης η΄ανοχής,ότι υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν κυβέρνηση,όπως το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Έχουμε μία σύγχυση και μία παρερμηνεία,στα λεγόμενα Βενιζέλου ή τελικά όταν βλέπεις την εξουσία να γλυστράει απ΄τα χέρια σου,στρέφεσαι,απελπισμένα,για να κρατηθείς από όπου μπορείς;



hellenic
14 Μαίου 2012
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Το λόγο έχει ο κ. Βενιζέλος.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Κύριε Πρόεδρε, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο. Και οδηγείται σε αδιέξοδο μέσα από κραυγαλέες αντιφάσεις. Ο ελληνικός λαός τάσσεται σαφώς υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, τάσσεται σαφώς κατά της επανάληψης των εκλογών και υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης. Τάσσεται σαφώς –και ποιος δεν θα το έκανε άλλωστε;- υπέρ μίας βελτίωσης της κατάστασής του, άρα χαλάρωσης των δύσκολων μέτρων του μνημονίου και όχι προφανώς υπέρ της καταγγελίας του μνημονίου που οδηγεί, όπως ορθά είπε ο κ. Αλαβάνος, με νομική και μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο από το ευρώ. Αυτά όλα πρέπει
να τα συμφιλιώσουμε, να τα συμβιβάσουμε, αντιλαμβανόμενοι πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση της κρίσης.

Συνεχίζει λίγο αργότερα:

Το ΚΚΕ έχει πει, βεβαίως, ότι δεν μετέχει, αλλά γιατί να μην είναι παρόν σε μία τέτοια συνάντηση; Θα έλεγα ότι ο κ. Μιχαλολιάκος, μετά τη χθεσινή του τοποθέτηση, δεν έχει λόγο να είναι εδώ, για να διευκολύνουμε τη διαδικασία, αλλά θα σας παρακαλούσα να πάρετε αυτήν την πρωτοβουλία, να την κάνουμε αυτήν τη συνάντηση με πλήρη σύνθεση, για να μην έχει και κανείς το παράπονό ή την ένσταση ότι δεν του ετέθη το θέμα. Διότι μπορεί, εάν του ετίθετο, να είχε μία πιο δημιουργική στάση. Να το δοκιμάσουμε αυτό.

Και λίγο παρακάτω ο Βενιζέλος αναλύει σε ποιούς θα μπορούσε να δώσει,ή να αναζητήσει, κοινοβουλευτική στήριξη:

Συζητούμε μία κυβέρνηση, στην οποία εμείς θα δώσουμε την κοινοβουλευτική μας στήριξη.
Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να σας πω ότι μπορεί να δημιουργηθούν στη χώρα καταστάσεις οι οποίες μπορεί να είναι ακραίες και επικίνδυνες, διότι δεν υπάρχει μόνο η συμπεριφορά εντός της Βουλής, υπάρχει και η συμπεριφορά εκτός της Βουλής.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Λέγοντας κοινοβουλευτική στήριξη, τι εννοείς; Ανοχή;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Όχι, εννοώ ότι εάν δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες δυνάμεις –διότι δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι και άλλες δυνάμεις, είναι και το ΚΚΕ, είναι και η Χρυσή Αυγή- εάν, λοιπόν, εδώ έχουμε μία κυβέρνηση η οποία στηρίζεται κοινοβουλευτικά, αλλά αντιμετωπίζει μία κατάσταση οξείας αντιπαράθεσης στην κοινωνία, η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε απόλυτο αδιέξοδο

Διότι εδώ θα υπάρχει μία κοινωνική –ας το πω έτσι- αντιπολίτευση δίπλα στην κοινοβουλευτική αντιπολίτευση και εμείς θα είμαστε μία εξαιρετικά αμήχανη κοινοβουλευτική συμπολίτευση, η οποία δεν θα μπορεί να εκφραστεί η ίδια, διότι θα εκφράζεται μέσω της κυβέρνησης προσωπικοτήτων, δεν θα μπορεί να κάνει τους χειρισμούς, δεν θα έχει τις πρωτοβουλίες και τις ευθύνες και τις δυνατότητες της Κυβέρνησης.

Θα είμαστε στο Κοινοβούλιο –είναι πολύ σημαντικό το να είναι κανείς εκεί- αλλά θα παρακολουθούμε μια κυβέρνηση η οποία δοκιμάζεται όχι μόνο στο πεδίο του Κοινοβουλίου, αλλά και στο πεδίο της κοινωνικής πραγματικότητας και αντιπαράθεσης και δοκιμάζεται πάρα πολύ σκληρά. Κι αυτό μπορεί να έχει και κοινωνικές επιπτώσεις και θεσμικές επιπτώσεις και εθνικές επιπτώσεις –θα έλεγα- από ένα σημείο και μετά, οι οποίες να είναι πάρα πολύ αρνητικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.