Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Εφοπλιστής χρωστούσε επί 6 χρονια,6 εκατ. φόρους ακινήτου.Καμία κύρωση η΄πρόστιμο αλλά 1 εκ.έκπτωση.

Χρωστούσε επί έξι χρόνια 6,2 εκατ. ευρώ για φόρο ακινήτου 6.000 τ.μ στη Συγγρού, δηλωμένο σε offshore...
 
Έλληνας εφοπλιστής πέτυχε έκπτωση 1 εκατ. από την εφορία!
Τι καταφέρνει συνήθως ένας «κοινός θνητός» όταν χρωστάει στην εφορία; Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να πετύχει κάποιο διακανονισμό για καταβολή του οφειλόμενου ποσού σε αρκετές δόσεις, υποθηκεύοντας ότι έχει και δεν έχει... Στη χειρότερη περίπτωση το κράτος τού κατάσχει την όποια περιουσία του και ο 'ένοχος' οδηγείται στη φυλακή.

Όχι όμως και ένας εφοπλιστής, που μπορεί να πετύχει έκπτωση φόρου έως και ενός εκατ. ευρώ! 

Ο λόγος για τον τον τέταρτο παγκοσμίως Έλληνα εφοπλιστή, Γιάννη Αγγελικούση, ο οποίος παζάρεψε σκληρά με την εφορία για να γλιτώσει ένα εκατομμύριο. 


Όπως αναφέρει η εφημερίδα "6 μέρες", ο Γ. Αγγελικούσης χρωστούσε επί έξι χρόνια 6,2 εκατ. ευρώ για φόρο ακινήτου 6.000 τ.μ στη Συγγρού και πλήρωσε τελικά 5,2 εκατ. ευρώ.

Οι νομικοί παραστάτες του πάλεψαν στην Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών και πέτυχαν έκπτωση ενός ολόκληρου εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω ακίνητο είναι εγγεγραμμένο σε offshore εταιρεία και δεν είχαν καταβληθεί οι ειδικοί φόροι που αναλογούν στο 3% της αντικειμενικής του αξίας μέχρι το 2009 και στο 15% μετά το 2009, όπως προβλέπει νόμος που ψηφίστηκε το 2010 για όσα ακίνητα φέρονται να έχουν δηλωθεί σε εξωχώριες εταιρείες.

Ομόφωνα η εξαμελής επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών με πρόεδρο τον δικαστικό Νίκο Ασημακόπουλο αποδέχθηκε και ενέκρινε την επιβολή του προστίμου συμφωνώντας παράλληλα με τους εκπροσώπους του εφοπλιστή να υπάρξει αφαίρεση μόνο των προσαυξήσεων που είχαν επιβληθεί επί καθυστερούμενων προς καταβολή φόρων.

Τελικά, το αρχικό ποσό μειώθηκε σε 5,2 εκατ. ευρώ.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης θεωρείται ο μεγαλύτερος Έλληνας εφοπλιστής, ενώ κατατάσσεται τέταρτος στη νέα παγκόσμια λίστα που συνέταξαν οι «Lloydʼs» του Λονδίνου, στην οποία συγκαταλέγονται άλλοι δεκατρείς Έλληνες εφοπλιστές και στελέχη της ναυτιλίας.

Διαθέτει πάνω από 100 πλοία, ανάμεσά τους δεξαμενόπλοια και φορτηγά, και χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά την ελληνική σημαία, απασχολώντας εκατοντάδες Έλληνες ναυτικούς.

ΤΟ ΥΠΟΙΚ έχει δώσει εντολή σε όλες τις μεγάλες εφορίες να κάνουν έλεγχο σε όλα τα ακίνητα που φέρονται να κατέχουν επιχειρηματίες και εφοπλιστές, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι δηλωμένα σε offshore εταιρείες. 

epikaira.gr

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "6 μέρες", είναι δεκάδες οι περιπτώσεις εφοπλιστών, που δεν πληρώνουν φόρο για τα ακινητά τους, με την ίδια ακριβώς μέθοδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.