Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

VIDEO.FRANCE2. Eλλάδα,το μεγάλο παζάρι? Ρεπορτάζ για το σκάνδαλο των Μεταλλείων στην Χαλκιδική.



















Grèce : la grande braderie ?
Pour rembourser sa dette colossale, la Grèce a décidé de vendre son patrimoine. A commencer par ses îles. La liste est connue depuis quelques semaines. 47 sont à vendre ou à louer. Le pays a décidé de se séparer de ses trésors. Îles, mais aussi palais, ports, mines, rien n'échappe à cette grande braderie qui suscite toutes les convoitises.
Reportage : Alexia Kefalas, Michel Tardy.

Présentation : Guilaine Chenu, Françoise Joly.

Eλλαδα το μεγαλο παζαρι;

Για να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της, η Ελλάδα έχει αποφασίσει να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία. Ξεκινώντας με τα νησιά της. Ο κατάλογος έχει γίνει γνωστός εδώ και μερικές εβδομάδες. 47 είναι προς πώληση ή ενοικίαση. Η χώρα έχει αποφασίσει να διαμοιράσει τους θησαυρούς της. Νησιά, αλλά και παλάτια, τα λιμάνια, ορυχεία, τίποτα δεν ξεφεύγει από αυτό το μεγάλο παζάρι που καλύπτει όλες τις επιθυμίες ... Ρεπορτάζ σε μια χώρα απεγνωσμένη να γεμίσει τα ταμεία της.


«Δείτε όμως μια ιστορία σκάνδαλο. Διαδραματίζεται στην βόρεια Ελλάδα, σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της χώρας, αλλά και μια από τις πιο πλούσιες σε μεταλλέυματα στην Ευρώπη.»

'Ετσι ξεκινάει το ρεπορτάζ της έγκυρης ενημερωτικής εκπομπής Envoyé Spécial, από το Δεύτερο κανάλι της Γαλλικής Τηλεόρασης.

Η ρεπόρτερ αναφέρεται στο σκάνδαλο των μεταλλείων στην Χαλκιδική και το δώρο της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Καναδική Eldorado Gold.

Αναλύει πως γύρω από την πρόφαση δημιουργίας θέσεων εργασίας, χαρίζεται μια ολόκληρη περιοχή, που όπως βλέπουμε στο ρεπορτάζ, το μετάλλευμα δεν χρειάζεται καν εξόρυξη. Βρίσκεται στην επιφάνεια,περιμένοντας μια εταιρεία, κρατική ή ιδιωτική, απλά να το μαζέψει!

Ακόμη μαθαίνουμε από τον εκπρόσωπο της Καναδικής εταιρείας ότι θα κοπούν εκατοντάδες στρέμματα δάσους, τα οποία έχουν παραχωρηθει στην εταιρεία για ένα (1) ευρώ.

Η  Γαλλίδα ρεπόρτερ φτάνει μέχρι το γραφείο του Χρήστου Πάχτα και ο δήμαρχος σταματάει την συνέντευξη, όταν εκείνη τον ρωτάει ευθέως, εάν έχει κερδίσει κάτι από την στήριξή τους στους Καναδούς.

Το ρεπορτάζ όμως συνεχίζεται…

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ απο το France2

http://envoye-special.france2.fr/?page=les-reportages-en-video&id_article=4762#dernieres_emissions

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το ρεπορτάζ, με ελληνικούς υπότιτλους,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.