Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΑΡΧΕΙΟ.VIDEO.Τορόντο 1918: Πογκρόμ "για να ξεβρωμίσει ο τόπος" . THE 1918 ANTI-GREEK RIOTS IN TORONTO

LEFTeria


Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

VIDEO.Τορόντο 1918: Πογκρόμ "για να ξεβρωμίσει ο τόπος" . THE 1918 ANTI-GREEK RIOTS IN TORONTO





Θα θέλαμε να πούμε το εξής

 

Δεν υπάρχει άσπιλο Έθνος. Όλα τα έθνη έχουν μαύρες σελίδες και στιγμές ανάτασης. Το θέμα είναι πως διαχειρίζεσαι αυτά τα γεγονότα,τα ηρωικά και τα πένθιμα.

 

Ο Καναδέζικος όχλος,δολοφονούσε γυναικόπαιδα για 4 νύχτες. Τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους,ο Καναδικός λαός,κοιτώντας στα μάτια το γεγονός, μετέτρεψε την ημέρα πένθους και ντροπής, σε ημέρα χαράς και (Ελληνικής) Περηφάνειας (Greek Pride Day).

 

Όχι με παρελάσεις και στεφάνια,αλλα με μαζικό και ανθρώπινο τρόπο. Εκείνη την ημέρα οι Καναδοί τρώνε,ντύνονται,μιλάνε,τραγουδάνε ελληνικά.

 

Αυτή είναι η διαφορά Όχλου και Λαού.Η ανωτερότητα της ορθής σκέψης απέναντι στα ένστικτα του φασισμού.


The Anti-Greek Riots (πατηστε επανω στο λινκ να δειτε το βιντεο)

  



Πογκρόμ εναντίον ελληνων μεταναστών στο Τορόντο του 1918
Τον Αύγουστο του 1918 ένα πλήθος 50.000 Καναδών  επιδόθηκε για  4 μέρες και νυχτες  σε ένα ανελέητο πογκρόμ σε βάρος των Ελληνων και Ελληνοφωνων  μεταναστών της πόλης. Αυτό είναι το μεγαλυτερο πογκρομ που εγινε κατά Ελληνων στην Ιστορια.

Οι Καναδοι  χτυπουσαν αδιακριτα και κατεστρεφαν οτιδηποτε ελληνικο.Ο στοχος τους ηταν καθαρα φυλετικος και για αυτό κυνηγουσαν επι μερες τα γυναικοπαιδα.

Το αποτέλεσμα αυτού του ρατσιστικού πογκρόμ ήταν ο θάνατος αρκετών μεταναστών, μεταξύ των οποίων 29 γυναίκες και 6 ανήλικα παιδιά καθώς και υλικές ζημιές 1.000.000 δολαρίων,με αναγωγη σε σημερινες τιμες.

Οι αφορμές ήταν πολλές. Για χρόνια οι Ελληνες μετανάστες, μικροιδιοκτήτες και εργαζόμενοι κυρίως στον επισιτισμό (greek restaurants) αποκαλούνταν από τους ντόπιους "slackers", δηλαδή "τεμπελχανάδες" επειδή κατα τους ρατσιστές απέφευγαν τις βαριές δουλειές του φορτοεκφορτωτή, του ξυλοκόπου ή του βιομηχανικού εργάτη και δούλευαν σαν μάγειροι, ψήστες, σερβιτόροι ή υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων.

Μια σειρά από γεγονότα όπως οι καλές σχέσεις του βασιλια Κωνσταντινου με το Γερμανό Κάιζερ, η ουδετερότητα της χώρας προέλευσή τους κατα τις αρχές του Α' παγκοσμίου πολέμου και η άρνηση των Ελληνων μεταναστών να καταταγούν στον καναδικο στρατό.

Επιστρέφοντας οι χιλιάδες των βετεράνων καναδών από τη σφαγή χαρακωμάτων του Α' παγκοσμίου πολέμου, πολλοί απ'αυτούς ανάπηροι και σε άθλια οικονομική κατάσταση, βρήκαν τους Ελληνες μετανάστες που αποτελούσαν το 0,5% του πληθυσμού της πόλης να ευημερούν έχοντας στην κατοχή τους το 35% των μικρομεσαίων καταστημάτων.

Τον Αύγουστο του 1918 10.000 βετεράνοι διαδήλωσαν στους δρόμους συνεπικουρούμενοι από 40.000 Καναδούς πολίτες. Οι πολυήμερες διαδηλώσεις συχνά εξετράπησαν σε πογκρόμ σε βάρος μαγαζιών και σπιτιών μεταναστών με την αστυνομία στην καλύτερη περίπτωση θεατή ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου Καναδοί αστυνομικοί έπαιρναν ενεργά μέρος στο πογκρόμ σε βάρος των Ελληνων.

Οι μνήμες του ρατσιστικού πογκρόμ της πόλης έχουν μετατραπεί σήμερα σε φιέστα,σε ενα μεγαλο ελληνικο φεστιβαλ όπου συμμετεχουν γυρω στο ένα εκατομμυριο Καναδοι,οπου συγκεντρώνονται στις συνοικίες των Ελληνων και στηνουν ελληνικη γιορτη.

Οι συγκρίσεις με τα σημερινά πογκρόμ μεταναστών σε Αθήνα και Πάτρα με την ανάλογη στάση της αστυνομίας και από εμας, είναι αναπόφευκτες. Ο ρατσισμος δεν είναι θεμα μεγεθους. Ένα ρατσιστικο πογκρομ εθτε αποτελειται από 4 φασιστες η’ από 400 είναι το ιδιο φασιστικο.

Για το γεγονός έχει γυριστεί ντοκυμανταίρ με βίντεο από σκληρές εικόνες της εποχής που κυκλοφορεί σε dvd με υπότιτλους στα ελληνικά με τον τίτλο «Violent August THE 1918 ANTI-GREEK RIOTS IN TORONTO».

TORONTO, OntarioOn a hot August night, not all that long agoand for the next four consecutive nights – the good citizens of Toronto went crazy and ignited the largest riot in the city’s history – and one of the largest anti-Greek riots in the world.
On Friday August 1, 1918, approximately 20,000 soldiers and civilians attacked, looted and destroyed every Greek restaurant they could find – while police and militia, overwhelmed by the violence, just stood by and watched.
On Saturday night, however, the police struck back. Fired by vengeance and adrenaline, they raged through the city’s streets with clubs and whips striking out indiscriminately. An estimated 50,000 rioters, civilians and police waged furious battles for hours in the city’s downtown core. Hundreds were injured, including innocent women and children, and damages, in today’s values, totaled more than $1,000,000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.