Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Καταγγελία μητέρας συλληφθέντος.




Η Παντελία Βεργοπούλου του Δημητρίου, ιατρός της Προνοσοκομειακής Επειγούσας Ιατρικής, καταγγέλω ως μητέρα του συλληφθέντος την 1-2-2013 στην Κοζάνη, Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκου, για την υπόθεση ληστείας στην περιοχή Βελβενδούς, ότι: ο γιος  μου από φωτογραφία προσώπου που αναρτήθηκε στα ΜΜΕ είναι εμφανώς τραυματισμένος και κακοποιημένος στο πρόσωπο και στο κεφάλι,καθώς και στα μάτια.


Πάρα της επίμονες παρακλήσεις μου προς τους υπεύθυνους Ασφαλείας Κοζάνης και την επισήμανσή μου ότι ειναι πρόσφατα χειρουργημένος στα μάτια και ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, οι αρμόδιες αρχές αρνήθηκαν την μεταφορά σε νοσοκομείο, ώστε να εκτιμηθεί από νοσοκομειακό γιατρό, να γίνουν οι απαραίτητοι απεικονιστικοί έλενχοι και εξετάσεις(αξονική εγκεφάλου, οφθαλμολογική εκτίμηση, κ.α) και να του παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη. 


Απαγορεύτηκε σε εμάς τους γονείς του όσο και στην συνήγορό του κ. Άννη Παπαρούσου η οποιαδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, καταστρατηγώντας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του.


Σήμερα 3-2-2013 και μετά από ανεπάλληλες προσπάθειες επικοινώνησα με τον γιο μου.
Με ενημέρωσε ότι ακόμα και κατά την διάρκεια του ύπνου όλες τις μέρες είναι δεμένος πισθάγκωνα αφού πρώτα επί τέσσερις ώρες τον είχαν πεσμένο στα γόνατα φορωντας του κουκούλα και τον χτυπούσαν στο πρόσωπο λέγοντας του πέραν των άλλων ύβρεων και απειλών  “ήρθατε οι Αθηναίοι να κάνετε ληστεία..θα σας γαμήσουμε εμείς οι χωριάτες..”μια μικρή γεύση του μίσους με το οποίο αντιμετοπίστηκαν οι συλληφθέντες.

Ανέφερε ότι έχει αιματουρία,έντονες ζαλάδες, έντονο πονοκέφαλο(κεφαλαλγία), υπνηλία και καταβολή.

Οι διωκτικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα ακολουθούνε τα πρότυπα βασανιστηρίων των φυλακών του Γκουαντάναμο. Ο γιος μου και οι υπόλοιποι συλληφθέντες δεν αντιμετοπίστηκαν όπως αντιμετοπίζονται άλλοι για παραβάσεις ποινικού κώδικα,
αλλά με ιδιαιτερο μίσος επειδή είναι αναρχικός.Οι βασανιστές κρυμμένοι πίσω από τις κουκούλες μένουν στο απυρόβλητο.

Ως πότε;

Παραθέτω απόσπασμα από το άρθρο 137Α του ποινικού κώδικα που αφορά τα βασανιστήρια το οποίο μπορεί όποιος επιθυμεί να το βρει στη σελίδα του υπουργίου δικαιοσύνης:

http://www.ministryofjustice.gr/site/kodikes/%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF/%CE%A0%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3%CE%9A%CE%A9%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%91%CE%A3/tabid/432/language/el-GR/Default.aspx

Κείμενο Αρθρου 137Α
1. Υπάλληλος ή στρατιωτικός, στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση ή η εξέταση αξιόποινων πράξεων  ή πειθαρχικών παραπτωμάτων ή η εκτέλεση ποινών ή η φύλαξη ή η επιμέλεια κρατουμένων, τιμωρείται με κάθειρξη,
εάν υποβάλλει σε βασανιστήρια κατά την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων πρόσωπο που βρίσκεται στην εξουσία του με σκοπό:
α) να αποσπάσει από αυτό ή από τρίτο πρόσωπο ομολογία, κατάθεση, πληροφορία ή δήλωση ιδίως αποκήρυξης
ή αποδοχής πολιτικής ή άλλης ιδεολογίας*
β) να το** τιμωρήσει,*
γ) να εκφοβίσει αυτό ή τρίτα πρόσωπα.
Με την ίδια ποινή τιμωρείται υπάλληλος ή στρατιωτικός, που με εντολή των προϊσταμένων του  ή αυτοβούλως σφετερίζεται τέτοια καθήκοντα και τελεί τις πράξεις του προηγούμενου εδαφίου.
2. Βασανιστήρια συνιστούν, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο,
κάθε μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία ή ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, καθώς και κάθε παράνομη χρησιμοποίηση χημικών, ναρκωτικών ή άλλων φυσικών ή τεχνικών μέσων με σκοπό να κάμψουν τη βούληση του θύματος.
3. Σωματική κάκωση, βλάβη της υγείας, άσκηση παράνομης σωματικής ή ψυχολογικής βίας και κάθε άλλη σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που τελείται από τα πρόσωπα, υπό τις περιστάσεις και για τους σκοπούς που προβλέπει η παρ.1, εφόσον δεν υπάγεται στην έννοια της παρ. 2, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών,  αν δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.
Ως προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας θεωρούνται ιδίως:
α) η χρησιμοποίηση ανιχνευτή αλήθειας,* β) η παρατεταμένη απομόνωση,* γ) η σοβαρή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.
4. Δεν υπάγονται στην έννοια του άρθρου αυτού πράξεις ή συνέπειες συμφυείς προς τη νόμιμη εκτέλεση ποινής ή άλλου νόμιμου περιορισμού της ελευθερίας ή προς άλλο νόμιμο μέτρο δικονομικού καταναγκασμού.
Κείμενο Αρθρου 137Β
1. Οι πράξεις της πρώτης παραγράφου του προηγούμενου άρθρου τιμωρούνται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών:
α) αν χρησιμοποιούνται μέσα ή τρόποι συστηματικού βασανισμού, ιδίως κτυπήματα στα πέλματα του θύματος (φάλαγγα)
ή ηλεκτροσόκ ή εικονική εκτέλεση ή παραισθησιογόνες ουσίες,*
β) αν έχουν ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του θύματος,*
γ) αν ο δράστης τελεί τις πράξεις κατά συνήθεια ή κρίνεται από τις περιστάσεις τέλεσης ως ιδιαιτέρως επικίνδυνος,*
δ) αν ο υπαίτιος ως προϊστάμενος έδωσε την εντολή τέλεσης της πράξης.
2. Τιμωρούνται με κάθειρξη μέχρι 10 έτη οι πράξεις της παρ. 3 του προηγούμενου άρθρου, όταν συντρέχουν οι περιπτώσεις β, γ και δ της προηγούμενης παραγράφου.
3. Αν οι πράξεις του προηγούμενου άρθρου επέφεραν το θάνατο του θύματος επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη.


Τέλος, αναφέρω ως ειδική γιατρός ότι οι πρώτες ώρες είναι κρίσιμες για πιθανές
κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και λοιπές βλάβες.

Η προτροπή για άμεσο έλεγχο και νοσοκομειακή περίθαλψη αφόρα όλους τους συλληφθέντες που έχουν κακοποιηθεί.

Καθηστώ υπεύθυνους για οποιαδήποτε βλάβη όσους επιλήπτονται του θέματος.

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1454519

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.