Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF), έστειλε επιστολές σε Σαμαρά & Μουσουρούλη, σχετικά με την επιστράτευση των ναυτεργατών.





International Transport Workers' Federation

Greece urged to halt attempts to break seafarers’ strike


8 February 2013




Η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF), καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις προσπάθειες να σπάσει την απεργία των ναυτεργατών.

8 Φεβρουαρίου 2013


Η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές, (ITF), απέστειλε επιστολή στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κώστα Μουσουρούλη, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει την διαταγή πολιτικής επιστράτευσης, που επιβλήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου για να διατάξει τους απεργούς ναυτεργάτες  να γυρίσουν στην δουλειά ή διαφορετικά, θα συλληφθούν.

 Η απεργία, η οποία ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου, έγινε σχετικά με αιτήματα των ναυτικών για απλήρωτους μισθούς και κατάργηση ενός νομοσχεδίου που αποδυναμώνει το σωματείο τους, την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, που υπάγεται στην ITF.

Στις επιστολές του, στις 6 Φεβρουαρίου, ο ασκών τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας ITF , Stephen Cotton, δήλωσε:


“Βλέπουμε την έκδοση διαταγής πολιτικής επιστράτευσης για τους Έλληνες ναυτικούς επιβατικών πλοίων,  ως μια αυταρχική προσπάθεια να σπάσει η δίκαιη και δημοκρατική απόφαση για διαμαρτυρία και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει προσπαθήσει να σπάσει το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα, περιορίζοντας βίαια τα εργατικά δικαιώματα.


Η ITF δεν βλέπει δικαιολογημένη αιτία για τη σκληρή γραμμή που κρατήθηκε από την κυβέρνηση κατά της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και των ναυτικών που εκπροσωπεί. Η ατυχής οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και στα περισσότερα μέρη του κόσμου, δεν μπορεί να ληφθεί ως δικαιολογία για να εξαφανιστούν τα δικαιώματα και η δημοκρατική διαδικασία που αναθέτει στα συνδικάτα την εκπροσώπηση των εργαζομένων σε όλες τις μορφές της, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της διαμαρτυρίας.


Η ITF είναι πολύ ανήσυχη, καθώς ο πολιτικός διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των εργαζομένων παραγκωνίστηκε προς όφελος δραστικών μέτρων, τα οποία θα έχουν μόνο την αρνητική επίπτωση  να κρατήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη μακριά από την διαμεσολάβητική λύση στο πρόβλημα.


Η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές  καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει την διαταγή πολιτικής επιστράτευσης και ταυτόχρονα να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία”

Η πολιτική επιστράτευση χρησιμοποιήθηκε επίσης από την ελληνική κυβέρνηση στα τέλη του Ιανουαρίου, για να σπάσει μια απεργία εννέα ημερών των εργαζομένων του μετρό.

708 σωματεία, τα οποία εκπροσωπούν πάνω από 4,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στις μεταφορές σε 154 χώρες, είναι μέλη της ITF.


Μετάφραση: LEFTeria-news



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.