Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

VIDEO.FRANCE 24.Διαλυμένο Σύστημα Υγείας,ταρίφα στα φακελάκια, φαρμακευτικές αλλά & γιατροί που αγωνίζονται














Greece: a poor prognosis

21/02/2013 

By Emilie COCHAUD / Juliette LACHARNAY / Mairead DUNDAS / Marina BERTSCH




Ελλάδα: μια κακή πρόγνωση


Η ζωή στην Ελλάδα έχει ανατραπεί καθώς η κρίση χρέους ξεκίνησε. Σοβαρά μέτρα λιτότητας έχουν αφήσει το κάποτε περήφανο σύστημα υγείας της χώρας, υπό κατάρρευση. Οι ελλείψεις φαρμάκων, η επιστροφή της ελονοσίας και μια έκρηξη των μολύνσεων από HIV, είναι προειδοποιητικές κλήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια.

Σήμερα, ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι άνεργοι και το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν έχει καμία ασφάλιση υγείας.


Σε αντάλλαγμα για την βοήθεια της ΕΕ, η κυβέρνηση διέλυσε το σύστημα καθολικής υγειονομικής περίθαλψης, δηλαδή η πρόσβαση στη θεραπεία δεν ήταν ποτέ τόσο μακρινή, όσο τώρα.

TRAILER




Δεδομένου ότι η Ελλάδα υποφέρει το έκτο της έτος ύφεσης, το παλαιότερο νοσοκομείο στην Αθήνα προσπαθεί να επιβιώσει με έναν προϋπολογισμό που έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από το 2009. Για κάθε δέκα γιατρούς που φεύγουν, μόνο ένας αντικαθίσταται και εκείνοι που μένουν, είναι στα πρόθυρα της εξουθένωσης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, μας είπαν ότι το νοσοκομείο στερείται βασικά υλικά, όπως σύριγγες, χαρτομάντιλα και γάντια.

Την ίδια στιγμή, το νοσοκομείο αυτό αποτελεί μέρος ενός κρυφού  κινήματος που παρέχει δωρεάν περίθαλψη στους ανασφάλιστους. Το κράτος, προς το παρόν, κάνει τα στραβά μάτια σε αυτήν την μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα. Στην πατρίδα του Ιπποκράτη, πατέρα της σύγχρονης ιατρικής, οι Έλληνες κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να ζήσουν σύμφωνα με τα ιδανικά που διατυπώνονται στον διάσημο όρκο του.


Το Ρεπορτάζ του France 24


Μετάφραση: LEFTeria-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.