Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC) για το μποϊκοτάζ στην Μανωλάδα, τους πυροβολισμούς & το trafficking.








Unpaid Bangladeshi Strawberry Pickers Shot by Employer in Greece







Η ιστοσελίδα της ITUC αναφέρει ότι απλήρωτοι εργάτες φράουλας από το Μπαγκλαντές πυροβολήθηκαν από τον εργοδότη τους στην Ελλάδα, κάτι που έχει σοκάρει την κοινή γνώμη, η οποία είδε αυτές τις εικόνες και διάβασε τα ρεπορτάζ από την περιοχή της Νέας Μανωλάδας.


Στο κείμενο της ανάρτησης που υπογράφει η Βελγίδα Zuzanna Muskat-Gorska, Policy Advisor  της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας, αναφέρει οτι το τελευταίο συμβάν στην Μανωλάδα ήταν μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» κα αναφέρει όλες τις αναφορές που έχουν γίνει σχετικά με τους χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης που απασχολούνται, πολλοί από αυτούς σε άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, ενώ περιγράφει τον κλάδο της φράουλας ως κράτος εν κράτει.


Όπως αναφέρεται, τα μέτρα λιτότητας, έχουν επιδράσει στην δημιουργία σύγχρονης δουλείας σε ζώνες εκτός νόμου και εκτός εργατικού δικαίου. Παράλληλα, παρατηρήθηκε άνοδος του εξτρεμισμού και του ρατσισμού στην Ελλάδα όπως τόνισε πρόσφατα και η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, από τον αρμόδιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Nils Muiznieks. Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι άνεργος στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια ύφεσης,

"Η Ελλάδα είναι μια πύλη για τους μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της θάλασσας και χερσαίων συνόρων και έρχονται κυρίως απο την Ασία και την Αφρική.  Οι περισσότεροι από εκείνους που βρίσκουν εργασία στην Ελλάδα απασχολούνται παράνομα.
Περισσότερο από το 40% των άτυπων εργαζομένων στην Ελλάδα είναι μετανάστες, η πλειοψηφία των οποίων υπόκεινται σε ανελέητη εκμετάλλευση και στερούνται την πρόσβαση σε δικαιώματα και την δικαιοσύνη".

Το στέλεχος της ITUC μεταφέρει τις δηλώσεις ενός μετανάστη εργαζόμενου στα φραουλοχώραφα:"Συνέχιζαν να μας λένε ότι θα πληρωθείτε σε ένα μήνα, και αυτό γινόταν για περισσότερο από έναν χρόνο, Δεν μιλάμε γι 'αυτό, γιατί φοβόμαστε ότι θα πρέπει να θανατωθούν ή να διώξουν ", ενώ ανεβάζει και το βίντεο που τραβήχτηκε λίγο μετά την επίθεση.

Η Muskat-Gorska δηλώνει ότι η δράση της κυβέρνησης είναι «ανεπαρκής», καθώς παρά τις δηλώσεις Κεδίκογλου, που μεταφέρει, σημειώνει ότι η Νέα Μανωλάδα ήταν πάντα στο προσκήνιο με την υπερεκμετάλλευση των μεταναστών.


"Το 2008, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργία ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες. Πέρυσι, δύο Έλληνες άνδρες συνελήφθησαν για ξυλοδαρμό ενός 30χρονου Αιγύπτιου, του οποίου μπλόκαραν το κεφάλι στο παράθυρο της πόρτας ενός αυτοκινήτου και τον έσερναν για περίπου ένα χιλιόμετρο".


Επίσης , αναφέρονται οι ρατσιστικοί χαρακτηρισμοί της Ζαρούλια στην Βουλή ενώ κατά την ITUC και τον Ευρωπαίο επίτροπο που επικαλείται «Υπήρξε μικρή αντίδραση από το Κοινοβούλιο σε αυτές τις ευρέως γνωστές παρατηρήσεις».

Η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ITUC επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για το trafficking, (συμπεριλαμβανομένου εκείνου που γίνεται για εκμετάλλευση  εργασίας), καθώς ενώ ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει ο αριθμός των καταδικαστικών αποφάσεων για εμπορία ανθρώπων μειώνεται (κατά 13%) και ενώ συμφωνήθηκε το 2011, να ενεργοποιηθεί η οδηγία 2011/36/ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την προστασία των θυμάτων της, με αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες, αυξημένη προστασία των θυμάτων και με  στόχο να κάνει ευκολότερη τη δίωξη,  μέχρι στιγμής, μόνο 6 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ την έχουν μεταφέρει πλήρως στην εθνική τους νομοθεσία.


Το στέλεχος της Συνομοσπονδίας δηλώνει ότι παρότι υπήρχε προθεσμία έως την 6η Απριλίου, η Ελλάδα δεν είναι προφανώς μεταξύ αυτών των χωρών που μετέφερε την οδηγία 2011/36/ΕΕ για το trafficking, στο εθνικό της δίκαιο.

Τέλος η ανάρτηση στην σελίδα της ITUC αναφέρει την κοινωνική εκστρατεία των social media σχετικά με το μποϊκοτάζ των προιόντων της Νέας Μανωλάδας, αναρτεί την φωτογραφία της καμπάνιας, σημειώνοντας ότι αποκαλούνται πλέον «φράουλες αίματος».



Μετάφραση-Απόδοση : LEFTeria-news







ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


Η ITUC καταδικάζει την τελευταία επίθεση στα Δικαιώματα των Ελλήνων Εργαζομένων
Επιστολή στον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά,απέστειλε η Βρετανική ΓΣΕ (TUC)
Η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF), έστειλε επιστολές σε Σαμαρά & Μουσουρούλη, σχετικά με την επιστράτευση των ναυτεργατών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.