Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΑΡΧΕΙΟ.BLOOMBERG BUSINESSWEEK. Η Κρίση στην Ελλάδα κλείνει τον ΟΚΑΝΑ.Πρώτη η χώρα σε θετικούς HIV χρήστες στην ΕΕ


LEFTeria


Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013


BLOOMBERG BUSINESSWEEK. Η Κρίση στην Ελλάδα κλείνει τον ΟΚΑΝΑ.Πρώτη η χώρα σε θετικούς HIV χρήστες στην ΕΕ









Bloomberg News
Greece HIV Remedies Hit as Crisis Shuts Drug Abuse Curb H

By Simeon Bennett and Naomi Kresge on January 08, 2013


Greece HIV Remedies Hit as Crisis Shuts Drug Abuse Curb
Photo. Aris Messinis

Οι προσπάθειες της  Ελλάδας για τον έλεγχο της κρίσης χρέους της, απειλούν να παρεμποδίσουν την καταπολέμηση της επιδημίας του HIV, που έχει γίνει στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο εθνικός οργανισμός κατά των ναρκωτικών, ο ΟΚΑΝΑ, ενδέχεται να κλείσει τα κέντρα θεραπείας του, μετά την περικοπή του προϋπολογισμού που διαθέτει σχεδόν στο μισό, σε 20 εκατ. ευρώ (26 εκατομμύρια δολάρια) το 2012 από € 35.000.000 το 2010, δήλωσε η Μένη Μαλλιώρη, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που η ομάδα έχει κάνει, καθώς σχεδόν τριπλασιάστηκε ο αριθμός των κέντρων του στην Αθήνα, στην προσπάθεια του να περιορίσει νέες μολύνσεις.

"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ δύσκολο πρόβλημα, κάτω από τις χειρότερες συνθήκες», δήλωσε η Μαλλιώρη σε τηλεφωνική συνέντευξη. "Αν δεν πάρουμε περισσότερα χρήματα, δεν μπορούμε καν να διατηρήσουμε ό, τι κάναμε, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους."

Οι νέες λοιμώξεις στους χρήστες ναρκωτικών έχουν τριανταπλασιαστει μέσα σε δύο χρόνια, προσθέτοντας πίεση στο τεταμένο ιατρικό σύστημα, που ήδη μάχεται ταυτόχρονες τις εστίες της ελονοσίας και του ιού του Δυτικού Νείλου, με συρρίκνωση των πόρων του, εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Με μια κυβέρνηση που πάγωσε τις προσλήψεις και περικόπτει δαπάνες με στόχο τον περιορισμό του ραγδαίου χρέος της χώρας, απειλείται πλέον να καθυστερήσει κάθε αντίδραση και να επεκταθεί σχεδόν σε τέσσερα χρόνια η αναμονή για μεθαδόνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για να διευκολύνει τα συμπτώματα στέρησης, έτσι ώστε οι τοξικομανείς να μπορούν να απεξαρτηθούν και να αποφύγουν τον ιό HIV.

Το ελληνικό ξέσπασμα συνέβαλε στην πρώτη αύξηση αυτών των περιπτώσεων, τουλάχιστον από το 2004, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (European Economic Area). Η Ελλάδα είχε περισσότερες περιπτώσεις σε αυτό το γκρούπ χωρών,  από οποιοδήποτε από τα άλλα μέλη της περιοχής το 2011, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Διπλασιάστηκαν οι Λοιμώξεις


Οι λοιμώξεις στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκαν σε 487, από τα τέλη Οκτωβρίου, από 206 που ήταν την ίδια περίοδο το 2011 και μολις 14 το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης. Η ενέσιμη χρήση ναρκωτικών αντιπροσώπευει σχεδόν το μισό όλων των νέων μολύνσεων, ξεπερνώντας το σεξ μεταξύ ανδρών για πρώτη φορά, ως το κύριο μέσο μετάδοσης του HIV, όπως δείχνουν τα δεδομένα

"Πρόκειται να πάει από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε ο Νίκος Δέδες, ο πρόεδρος της Positive Voice, ενός φιλανθρωπικού οργανισμού κατά του AIDS, με έδρα την Αθήνα. "Θα πρέπει να απαντήσουμε σε ένα πρόβλημα που καλπάζει και την ίδια στιγμή οι φορείς που είναι υπεύθυνοι για να το πράξουν, χάνουν χρήματα."

Η επιδημία HIV της χώρας αυξήθηκε λόγω συνθηκών που είχαν αναπτυχθεί εδώ και χρόνια. Η έλλειψη προγραμμάτων για την παροχή τοξικομανών με καθαρές βελόνες ή εκείνων που προσπαθούν να απεξαρτηθούν με μεθαδόνη, αποδείχθηκε γόνιμο έδαφος για τον ιό, ανέφερε ο Ευρωπαικός Οργανισμός ECDC , από την Στοκχόλμη.

Κατάλληλες Συνθήκες

"Όλες οι συνθήκες ήταν σωστές", δήλωσε η επικεφαλής του Τμήματος σεξουαλικών μεταδιδόμενων λοιμώξεων, του ECDC, Marita van de Laar
«Όταν έχεις τον ιό HIV να μπαίνει σε αυτό το κύκλωμα, απλά θα εκραγεί."

Στους δρόμους της Αθήνας, οι χρήστες ναρκωτικών στρέφονται από το κάπνισμα κοκαΐνης, το οποίο μπορεί να κοστίσει μέχρι και € 20 την δόση, στην ενέσιμη μεθαμφεταμίνη, που πωλείτα για μόλις 2 ευρώ, δήλωσε η Μαλλιώρη του ΟΚΑΝΑ . Σε συνδυασμό με την κοινή χρήση βελόνων, οι πιο επικίνδυνες πρακτικές λήψης ναρκωτικών έχουν φουντώσει την επιδημία, είπε.

Με λιγότερα χρήματα για να αγοράσουν ναρκωτικά, οι χρήστες προσπαθούν να πάρουν ότι μπορούν και ‘ανέβαίνουν’ περισσότερο με την ένεση, η οποία δρα περισσότερο και πιο γρήγορα, από ό, τι το κάπνισμα ή το σνιφάρισμα, δήλωσε η Μαλλιώρη.

"Οι άνθρωποι απλά θέλουν να γεμίσουν τα κεφάλια τους με οτιδήποτε», δήλωσε η κ. Έφη, από την Αθήνα, μια πρώην εξαρτημένη από την ηρωίνη, θετική στον HIV, η οποία αρνήθηκε να δώσει το επίθετό της, γιατί δεν έχει πει στην οικογένειά της για τον ιό. "Οι άνθρωποι αισθάνονται πολύ απελπισμένοι τώρα  και ανήμποροι. Ψάχνεις για βοήθεια και δεν υπάρχει βοήθεια από πουθενά. "

Φτηνό Sex

Το ρεπορτάζ των δυο δημοσιογράφων του Bloomberg Newsweek αναφέρει οτι σε αυτήν την κατάσταση, η πορνεία ρίχνει λάδι στη φωτιά. Επισημαίνει ότι μεταξύ των ιερόδουλων, οι οποίες βρέθηκαν θετικές στον ιό HIV πέρυσι, σχεδόν όλες πουλούσαν σεξ, λόγω του εθισμού τους στα ναρκωτικά, ανέφερε το ECDC.

Το ρεπορτάζ κλείνει, αναφέροντας την προσπάθεια του ΟΚΑΝΑ.

"Σε απάντηση στην αύξηση των περιπτώσεων, ο ΟΚΑΝΑ επέκτεινε τον αριθμό των κέντρων θεραπείας σε 56 από 20 από το ξέσπασμα τους, που ξεκίνησε στις αρχές του 2011, μειώνοντας τις λίστες αναμονής για τα προγράμματα μεθαδόνης σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με περισσότερα από επτά χρόνια, το 2010, σύμφωνα με το ECDC."



Μετάφραση: LEFTeria-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.