Κυριακή 12 Μαΐου 2013

ΑΡΧΕΙΟ.W.POST.Πλέον 10 φορές πολ.επιστράτευση απο το '74.Οι 4 τα τελευταία 2 χρόνια VIDEO.FRANCE24."Ελλάδα.Γύρνα δουλειά ή πήγαινε φυλακή".


LEFTeria

 

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013


WASHINGTON POST. “Eννέα φορές διατάχθηκε πολ.επιστράτευση από το 1974, οι τρεις τα τελευταία δυο χρόνια”


http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/01/washington-post-e-1974.html



Greece brings emergency measures to end metro strike; unions respond with transport blackout

By Associated Press,
Jan 24, 2013



Η Ελλάδα ασκεί έκτακτα μέτρα για τον τερματισμό της απεργίας του μετρό. Τα συνδικάτα αντιδρούν με συγκοινωνιακό μπλάκαουτ.


Η κυβέρνηση της Ελλάδας ανακοίνωσε εξουσίες έκτακτης ανάγκης την Πέμπτη, για να αναγκάσει τους απεργούς εργαζόμενους του μετρό, να γυρίσουν πίσω στη δουλειά, με όσους αρνηθούν, να αντιμετωπίζουν κίνδυνο απόλυσης, σύλληψης και φυλάκισης, μέσα σε μια κλιμακούμενη αντιπαράθεση για τα μέτρα λιτότητας.


Σε μια ταχεία αντίδραση, τα συνδικάτα ανακοίνωσαν άμεσα απεργίες που σταμάτησαν όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες σε όλη την πρωτεύουσα για το υπόλοιπο της ημέρας, αναγκάζοντας τους μετακινούμενους με τα Μέσα, να πεπρπατάνε με κόπο μέσα σε καταιγίδα ή να περιμένουν για ταξί για να πάνε στο σπίτι το βράδυ.

Η αναστάτωση αυτή θα συνεχιστεί, και ορισμενοι δηλώνουν ότι θα γίνουν περισσότερες δράσεις.απο τους εργαζόμενους.

"Εμείς διαμαρτυρόμαστε  και ας έρθουν να απολύσουν κόσμο,  θα μας πάρουν νεκρούς από εδώ", δήλωσε ο Αντώνης Σταματόπουλος, επικεφαλής του σωματείου των εργαζομένων στο μετρό της Αθήνας . "Από αύριο θα υπάρξει ένα μπλακάουτ στις συγκοινωνίες".


Το προσωπικό του μετρό που έχει εξοργιστεί από τις περικοπές μισθών,που όπως δηλώνουν, θα φτάσει το 25%,  αψήφησε το βράδυ της Τετάρτης την δικαστική εντολή για να επιστρέψει στην εργασία του, τραβώντας την απεργία για όγδοη ημέρα. Με την κυκλοφορία φρακαρισμένη στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, η κυβέρνηση εξέδωσε εντολή πολιτικής επιστράτευσης για το μετρό της Αθήνας.


Σύμφωνα με το νόμο, όπως τροποποιήθηκε το 2007 για να ασχοληθεί με την "έκτακτη ανάγκη σε καιρό ειρήνης», μη συμμόρφωση στην πολιτική επιστράτευση  φέρει από τρεις μήνες έως πέντε χρόνια ποινή φυλάκισης.


Η πολιτική επιστάτευση έχει ήδη χρησιμοποιηθεί εννέα φορές μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, το 1974 – τρείς από αυτές, τα τελευταία δύο χρόνια, σε απεργίες που σχετίζονται με τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται σε αντάλλαγμα για τις διεθνείς ΅διασώσεις΅ που κρατούν τη χώρα από την ολοκληρωτική χρεοκοπία.

Θεωρείται ένα ακραίο μέτρο, η χρήση του νόμου τείνει να προκαλέσει κατακραυγή, αλλά έχει την τάση να τερματίζει μια απεργία.

"Οι συνδικαλιστές έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν μια πορεία τυφλής αντιπαράθεσης, καθώς και την υιοθέτηση παράλογων μεθόδων», δήλωσε  ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης ανακοινώνοντας την εντολή μετά από μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
"Ως αποτέλεσμα των ενεργειών τους, προκαλούν δυσκολίες για την Αθήνα και την κοινωνία της Αθήνας και δημιουργούν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα για την πόλη. ... Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία άλλη ενέργεια από το να προχωρήσουμε στο μέτρο της (πολιτικής) επιστράτευσης. "


Μετά την ανακοίνωση, οι απεργοϊ εργαζόμενοι του μετρό, οι οποίοι είχαν μπλοκάρει το αμαξοστάσιο  στην δυτική Αθήνα, πάρκαραν δύο περονοφόρα ανυψωτικά οχημάτα πίσω από τις πύλες εισόδου, ​​αποτρέποντας οποιονδήποτε να εισέλθει.


Το μετρό, το οποίο άνοιξε το 2000, εξυπηρετεί περισσότερους από 700.000 επιβάτες ημερησίως, καλύπτοντας 52 χιλιόμετρα με 34 σταθμούς. Λειτουργεί παράλληλα με μια παλαιότερη σιδηροδρομική γραμμή, φερνοντας ένα συνδυαστικό αποτέλεσμα  καθημερινής μετακίνησης 1,1 εκατομμυρίου επιβατών, σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης.

"Περιμένουμε τα πάντα τώρα, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε", δήλωσε ο Σταματόπουλος, εν μέσω ζητωκραυγών των συναδέλφων του απεργών στο αμαξοστάσιο. «Ας έρθει ο κ. Χατζηδάκης εδώ, οδηγώντας τανκ."


Οι εργαζόμενοι του μετρό είναι εξοργισμένοι με τα σχέδια για την διάλυση των υφισταμένων συμβάσεων τους ως μέρος μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης των μισθών του δημόσιου τομέα, με το σωματείο τους να δηλώνει, ότι το μέτρο αυτό θα του υποβάλουν σε μια περικοπή μισθού, περίπου 25% .


Ο Σταματόπουλος, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι του μετρό έχουν χάσει κατά μέσο όρο σχεδόν το μισό του εισοδήματός τους, εν μέσω διαδοχικών περικοπών σε μισθούς και παροχές, από την έναρξη των μέτρων λιτότητας το 2010.


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απέκλεισε οποιαδήποτε χαλάρωση της μισθολογικής μεταρρύθμισης.
"Σε ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι με πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πληρώνονται περισσότερο από καθηγητές πανεπιστημίου», είπε. "Κανείς δεν θέλει μια τέτοια κατάσταση."


Η απεργία έχει αντιμετωπιστεί με ένα μίγμα κατανόησης και αγανάκτησης από τους επιβάτες, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση και υφίστανται περικοπές στο δικό τους εισόδημα. Οι απεργίες σε γενικές γραμμές είναι τόσο διαδεδομένη και συχνές στην Ελλάδα, που έχουν γίνει μέρος της καθημερινής ζωής.


"Μπράβο τους.. Πώς αλλιώς μπορούν να ζήσουν; Εργάζονται 50 μέτρα υπόγεια για € 500, € 600, € 900 (ανά μήνα)" , δήλωσε ο Βαγγέλης Ζήσης, που στέκεται σε μια γεμάτη στάση λεωφορείου, πριν ανακοινωθεί το συγκοινωνιακό μπλακάουτ.


 "Τι είναι € 900 σήμερα, όταν οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη;"

Άλλοι ήταν αγανακτισμένοι από τημ αναταραχή που έφερε στην δουλειά τους, η οκταήμερη απεργία.

"Έχει μετατρέψει την ζωή μου σε εφιάλτη",  δήλωσε η Σοφία Οικονομοπούλου, η οποία εργάζεται για μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μοιράζοντας διαφημιστικά τηλεφωνικές κάρτες, στους επιβάτες.
"Καταλαβαίνετε η φύση της δουλειάς μας εξαρτάται από τη στάση του μετρό. Έτσι, τα νεύρα μου είναι τσιτωμένα. "


Η κυβέρνηση επέμεινε να μην υπάρξουν εξαιρέσεις για τις νέες μισθολογικές κλίμακες του δημοσίου τομέα, οι οποίες αποτελούν μέρος των δαπανών που περικόπτονται, προκειμένου να ανταποκριθεί στις δημοσιονομικές απαιτήσεις των  διεθνών πιστωτών, σε αντάλλαγμα για τα πολυπόθητη δάνεια. Οι όροι των δανείων έχουν βαθύνει την οικονομική δυσπραγία της χώρας - η Ελλάδα βρίσκεται στο έκτο έτος ύφεσης, με την ανεργία αυξανόμενη,  πάνω από 26%.


¨Ο Ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες. Τεράστιες θυσίες. Και εξαιρέσεις δεν μπορώ να επιτρέψω¨ , δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. ¨Άλλωστε, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στα συνδικάτα. Ανήκουν στον λαο, που έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και όχι να τον ταλαιπωρούν από το πρωί μέχρι το βράδυ.Γι’ αυτό, ας το καταλάβουν όλοι: Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν¨


Τα σωματεία και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο  ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε στην διαταγή επιστράτευσης με οργή, λέγοντας ότι θυμίζει στρατιωτική δικτατορία.
"Έχουν κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε βάρος των εργαζομένων. Τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με στρατιωτικό νόμο », δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.


Σε ξεχωριστό θέμα, ένα σωματείο ναυτικών ανακοίνωσε  48-ωρη απεργία στα πλοία, η οποία αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη για να διαμαρτυρηθεί για τις πρόσφατες αλλαγές στην εργατική νομοθεσία,  που θα επιτρέψει σε περισσότερους εργαζόμενους να προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.







LEFTeria



Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013





VIDEO.FRANCE24."Ελλάδα.Γύρνα στην δουλειά ή πήγαινε στην φυλακή". Παραλληλισμοί με απεργία Μετρό Παρισιού 2007.




Greek riot police break up subway strike

Greek riot police stormed a subway depot in Athens early Friday to break up a nine-day strike by subway workers who were angry at planned wage cuts. Striking workers returned to the job later on Friday.






Tα ΜΑΤ σπάνε την απεργϊα του μετρο.

Γύρνα πίσω στην δουλειά ή πήγαινε στην φυλακή.
Αυτή ήταν η διαταγή που έλαβαν χιλιάδες εργαζόμενοι στο μετρό, από την Ελληνική κυβέρνηση.

Και η απειλή λειτούργησε καθώς η κυκλοφορία στο μετρό άρχισε να ξεκινάει πάλι την Παρασκευή το απόγευμα.

Οι εργαζόμενοι πάλευαν ενάντια στις σχεδιαζόμενες περικοπές των μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους.

-        (Απεργός)  “Ήρθαμε για δουλειά γιατί η κυβέρνηση μας ανάγκασε. Δεν είχαμε άλλη επιλογή καθώς η κυβέρνηση αρνιόταν να διαπραγματευτεί μαζί μας”.
-       (Απεργός)  “Ζούμε σε μια Δημοκρατία, που η κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να σπάσει μια απεργία”.

Είναι η πρώτη φορά που αυτή η κυβέρνηση ενεργοποιεί τον νόμο έκτακτης ανάγκης. Με ένα μέτρο από την εποχή του πολέμου, οι απεργοί μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινή φυλακισης εως και πέντε χρόνια.

Η απεργία αυτή ήταν ένα τεστ για την εύθραυστη τρικομματική κυβέρνηση, καθώς πολεμούσαν ισχυρά σωματεία.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης σχολίασαν το μέτρο ως βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

-     (Π.Λαφαζάνης)    “Αυτά τα πράγματα που γίνονται στην Ελλάδα είναι φρικτά και μας φέρουν μνήμες σκοτεινών εποχών.
Έχουμε μια κυβέρνηση που ενήργησε, μέσα στην μαύρη νύχτα, με μεθόδους στρατιωτικού νόμου”.

Τις τελευταίες εννέα ημέρες οι απεργοί έκλεισαν τις γραμμές του μετρό. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, η αστυνομία εισέβαλε από μία σιδερένια πόρτα, προσήγαγε
εργαζόμενους και πήρε τον έλεγχο του αμαξοστασίου του μετρό.

Μόλις άκουσαν για την επίθεση και τα έκτακτα μέτρα, τα σωματεία των λεωφορείων, του τραμ, μαζί με άλλα συνδικάτα, βγήκαν και διαμαρτυρήθηκαν για υποστήριξη.
Μια κίνηση αλληλεγγύης που προκάλεσε μποτιλιάρισμα σε ολόκληρη την πόλη.


Μετάφραση: LEFTeria-news






Για το θέμα της απεργίας στα ΜΜΜ και το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης,  είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ και η εφημερίδα Washington Post, στις 24 Ιανουαρίου.

Εκεί διαβάζαμε χαρακτηριστικά ότι  “ η πολιτική επιστράτευση έχει ήδη χρησιμοποιηθεί εννέα φορές μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, το 1974 – τρείς από αυτές, τα τελευταία δύο χρόνια, σε απεργίες που σχετίζονται με τα μέτρα λιτότητας”

 Οι απεργία στο Μετρό του Παρισιού το 2007



Επίσης τα ρεπορτάζ του δικτύου FRANCE 24,  έκαναν αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες, τον παραλληλισμό της ελληνικής απεργίας στο μετρό με εκείνη του Παρισιού το 2007, επί Ν.Σαρκοζί.

Στην Γαλλία, ο νόμος επιτρέπει στα επικίνδυνα, ανθυγιεινά ή άλλα επαγγέλματα,  να συνταξιοδοτηθούν οι εργαζόμενοι, με πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα μετά από 37,5 χρόνια εργασίας, αντί για 40 χρόνια που ισχύει για όλους.

Η κυβέρνηση του Σαρκοζί προσπάθησε να το αλλάξει αυτό, όπως και την πρόωρη συνταξιοδότηση στην ηλικία των 50 ετών.

Ο Νικολά Σαρκοζί, που μόλις είχε εκλεγεί τον Μάιο, ήρθε αντιμέτωπος με μια απεργία στα ΜΜΜ και εδικά στο Μετρό του Παρισιού, που οργάνωσε κυρίως το συνδικάτο CGT , η οποία ξεκίνησε στις 13 Νοεμβρίου.

Στις 21 Nοεμβρίου, κάλεσε τα συνδικάτα για διαπραγματεύσεις και στις 23 Νοεμβρίου έληξε η απεργία.

Ο συνταξιοδοτικός νόμος παρέμεινε ως είχε.





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η ITUC καταδικάζει την τελευταία επίθεση στα Δικαιώματα των Ελλήνων Εργαζομένων
 
 
Επιστολή στον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά,απέστειλε η Βρετανική ΓΣΕ (TUC)
 
 
Η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF), έστειλε επιστολές σε Σαμαρά & Μουσουρούλη, σχετικά με την επιστράτευση των ναυτεργατών.
 
 
WASHINGTON POST. “Eννέα φορές διατάχθηκε πολ.επιστράτευση από το 1974, οι τρεις τα τελευταία δυο χρόνια”
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/01/washington-post-e-1974.html


VIDEO.FRANCE24."Ελλάδα.Γύρνα στην δουλειά ή πήγαινε στην φυλακή". Παραλληλισμοί με απεργία Μετρό Παρισιού 2007.


VIDEO.EURONEWS. "Tα ΜΑΤ έκαναν επιδρομή στους Έλληνες εργαζόμενους του μετρό".
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/01/videoeuronews-t.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.