Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Καταγγελία. "Εξι Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες έχουν απαχθεί από τον Φεβρουάριο"

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΞΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΜΑΣ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

 

Σίριαλ απαγωγών Τούρκων προσφύγων


Ο Μπουλούτ Γιαϊλά, που απήχθη το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, δεν ήταν ο πρώτος ούτε ο μόνος. Σύμφωνα με τον Κοσάρ Χασάν και τον Ερκάν, μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατουμένους, έξι Τούρκοι έχουν απαχθεί με τον ίδιο τρόπο από τον Φεβρουάριο



«Εδώ, σ' αυτό το σπίτι, ζούσε ο Μπουλούτ Γιαϊλά. Ηρθε στην Αθήνα πριν από 2,5 μήνες και είχε κάνει αίτηση για πολιτικό άσυλο. Την Πέμπτη τον χάσαμε και ξαφνικά χτύπησε το τηλέφωνο. Δεν
είναι ο πρώτος.



Εξι Τούρκοι έχουν απαχθεί με τον ίδιο τρόπο από τον Φεβρουάριο», καταγγέλλει ο Ερκάν, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατουμένους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, στην Αθήνα. Τη στιγμή που η πλατεία Ταξίμ ετοιμαζόταν να εκραγεί, η τουρκική κοινότητα της Αθήνας ζούσε ένα παράλληλο δράμα. Αφορά μια σύλληψη με τη μέθοδο της απαγωγής ενός Τούρκου υπηκόου, κουρδικής καταγωγής, ο οποίος -σύμφωνα με καταγγελίες- εξαφανίστηκε το βράδυ της Πέμπτης.



Στα Εξάρχεια



«Ο Μπουλούτ Γιαϊλά τελείωνε κάθε βράδυ τη δουλειά του στην ψησταριά, έφευγε με τα πόδια από το εστιατόριο και ερχόταν στα γραφεία της Επιτροπής, στα Εξάρχεια. Εδώ ζούσε, εδώ κοιμόταν. Την Πέμπτη το βράδυ δεν ήρθε. Δεν ακούσαμε τη φωνή του από τότε. Θα σας πούμε ό,τι μας είπε ο δικηγόρος του», λέει ο Ερκάν και συνεχίζει: «Μας πήρε ο δικηγόρος τηλέφωνο από την Τουρκία και μας είπε ότι ενημερώθηκε από την Αντιτρομοκρατική ότι μπορεί να δει το παιδί». Εκεί, σύμφωνα με τον Κοσάρ Χασάν, ένα άλλο μέλος της Επιτροπής, έμαθε τι είχε μεσολαβήσει.



«Την ώρα που έβγαινε από το εστιατόριο, κοντά στην πλατεία Κάνιγγος, 5 άτομα τον χτύπησαν, του έκλεισαν τα μάτια και τον έβαλαν σε αυτοκίνητο. Ολοι τους μιλούσαν ελληνικά. Λίγο αργότερα τον παρέλαβε μια άλλη ομάδα, η οποία μιλούσε ελληνικά και τουρκικά. Είπε ότι έκανε 9-10 ώρες ταξίδι.



Ετσι υπολόγισε ο ίδιος. Του έβαλαν στο κεφάλι μια μαύρη σακούλα και τον παρέδωσαν στην τρίτη ομάδα, που μιλούσε τουρκικά και αγγλικά. Είπε ότι αυτοί τον οδήγησαν στα χωράφια και ότι πέρασαν παράνομα τα σύνορα. Είπε ότι έπιασε το συρματόπλεγμα. Βρισκόταν πια στην Αδριανούπολη». Σύμφωνα με τους συμπατριώτες του, ο νεαρός Κούρδος ήταν πολιτικοποιημένος φοιτητής Αρχαιολογίας, ανήκε στην Ομοσπονδία Νεολαίας και είχε βασανιστεί για τα πολιτικά του πιστεύω στο παρελθόν.



Στο Α.Τ. Εξαρχείων έγινε δήλωση της εξαφάνισης του νεαρού, ενώ η εξέταση της υπόθεσης δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΕΛ.ΑΣ. Από την Αστυνομία έγινε γνωστό ότι εξετάζονται όλες οι καταγγελίες, ενώ το ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες έκανε ήδη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



«Πριν από τον Μπουλούτ ήμουν εγώ. Ακούστε με, δεν έχω πολύ χρόνο». Η Γιλμάς Γκιονούλ τηλεφωνεί από τη φυλακή του Κορυδαλλού. «Με τον ίδιο τρόπο μπήκα κι εγώ στη φυλακή, στις 21 Μαρτίου. Ζούσα στην Ελλάδα 15 χρόνια, ήμουν νόμιμη, η διεύθυνσή μου ήταν γνωστή στις Αρχές», λέει η ίδια. «Πριν από 2,5 μήνες, ενώ πήγαινα στα γραφεία της Επιτροπής στα Εξάρχεια, 3 άγνωστοι μου έκλεισαν το δρόμο και με έβαλαν σε Ι.Χ. Υπήρχε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος μου για μια υπόθεση η οποία είχε εκδικαστεί και για την οποία είχα αφεθεί ελεύθερη», καταγγέλλει η ίδια.



«Την πήγαν στη ΓΑΔΑ, κι από εκεί μας τηλεφώνησε», λένε οι συμπατριώτες της. «Την ίδια μέρα με έστειλαν στη Θεσσαλονίκη και χωρίς να δω ανακριτή, μπήκα σε απομόνωση στα Διαβατά, για 24 ώρες. Μεταφέρθηκα στον Κορυδαλλό. Και από εδώ σας μιλώ σήμερα, χωρίς να ξέρω πότε θα βγω και γιατί βρίσκομαι εδώ».



Για πρωτοφανή, γκανγκστερικού τύπου, απαγωγή και απέλαση του 26χρονου Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα, Μπουλούτ Γιαϊλά, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε συγκεκριμένες καταγγελίες ότι οι δράστες ήταν αστυνομικοί, αν και δεν έφεραν στολή, και το αυτοκίνητο, με το οποίο μεταφέρθηκε -όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα- ανήκε στη δύναμη της Αστυνομίας.



«Είναι πλέον βέβαιο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει υποκύψει στα πιο αντιδημοκρατικά αιτήματα του Ερντογάν και του σκληρού πυρήνα του τουρκικού κράτους, με άγνωστα ανταλλάγματα», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.



Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 3 Ιουνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.