Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Freedom House: Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι η πιο ανησυχητική εξέλιξη για την ελευθερία του τύπου. «Αρνητική η επίδραση στη βαθμολόγηση της Ελλάδας του χρόνου».












Freedom House: Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι η πιο ανησυχητική εξέλιξη για την ελευθερία του τύπου

και «θα έχει αρνητική επίδραση στη βαθμολόγηση της Ελλάδας του χρόνου».


13.06. 2013




Protesters hold a rally in the courtyard of Greek State broadcaster ERT, Athens, June 13, 2013.



Το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από οργανώσεις που παρακολουθούν την κατάσταση των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε διάφορες χώρες και αξιολογούν την ελευθερία πληροφόρησης.


Η Τζένιφερ Ντάνχαμ, αναλύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Freedom House, που παρακολουθεί και αξιολογεί την ελευθερία του τύπου σ’ ολόκληρο τον κόσμο,  δήλωσε ότι όλοι εξεπλάγησαν με την απόφαση αυτή της Ελληνικής κυβέρνησης.


Επίσημη ανακοίνωση του οργανισμού αναφέρει ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ είναι «η πιο σοβαρή μιας σειράς ανησυχητικών εξελίξεων για την ελευθερία του τύπου στη χώρα».


«Βλέπουμε σταθμούς να κλείνουν στην Ελλάδα και απολύσεις προσωπικού σε εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση», επισημαίνει η κ. Ντάνχαμ.  «Πιστεύουμε ότι το κλείσιμο σταθμών εξασθενεί την δυνατότητα των μέσων ενημέρωσης να δίνουν στο ελληνικό κοινό μια εξισορροπημένη άποψη για την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα, να κρατούν τους πολίτες ενήμερους».


Ο Freedom House υποβάθμισε φέτος τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα από «ελεύθερα»σε «εν μέρει ελεύθερα» γεγονός που προκάλεσε σοκ για μια Ευρωπαϊκή χώρα. Το κλείσιμο της ΕΡΤ ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά  την αξιολόγηση της Ελλάδας στην επομένη έκθεση;


«Αυτό σίγουρα θα έχει αρνητική επίδραση στη βαθμολόγηση της Ελλάδας του χρόνου, γιατί δυνητικά περιορίζει την ελευθερία του τύπου στη Ελλάδα» τονίζει η αναλύτρια του Freedom House. «Πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και αν θα ανοίξει μια νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως υποσχέθηκαν.  Αλλά στο μεταξύ ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό, πολύ ξαφνικός και χωρίς διαφάνεια και το γεγονός ότι για μερικές περιοχές της Ελλάδας η ΕΡΤ ήταν η μόνη πηγή πληροφόρησης και τώρα μερικοί έχουν αποκοπεί τελείως από τις ειδήσεις, όλα αυτά θα επιδράσουν αρνητικά στην αξιολόγηση της χώρας».


Ο πολιτικός αναλυτής του Κολεγίου Μπίρμπεκ του Λονδίνου Δημήτρης Δημητρακόπουλος επεσήμανε ότι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι η ΕΡΤ έπρεπε να αλλάξει.  «Αλλά υπάρχουν μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις. Και το κλείσιμο της δεν ήταν το είδος της μεταρρύθμισης που ήθελαν να δουν οι Έλληνες», όπως είπε.


Σύμφωνα με non paper της Ελληνικής κυβέρνησης ξεκίνησε η διαδικασία «επανεκκίνησης της νέας σύγχρονης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προσαρμοσμένης στα πρότυπα των ευρωπαϊκών δημόσιων δικτύων Ραδιοτηλεόρασης και με σεβασμό στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και απόλυτη διαφάνεια». 




Για να διαβάσετε την τρισέλιδη Έκθεση της Freedom House που υποβάθμισε την Ελλάδα σε «Μερικώς Ελεύθερη», πατήστε ΕΔΩ
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.