Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

WASHINGTON POST.Ερντογάν :«Δεν είμαι δικτάτορας - Υπάρχει τώρα μια απειλή που ονομάζεται Twitter".




ΚΟΣΜΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
3.6.2013

http://www.lifo.gr/

 

The Washington Post : "Ο Ερντογάν απορρίπτει την κατηγορία του «δικτάτορα» που του χρεώνουν οι διαδηλωτές"

"Υπάρχει τώρα μια απειλή που ονομάζεται Twitter. Για μένα, τα social media είναι η χειρότερη απειλή για την κοινωνία ".






ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας την Κυριακή, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι είναι «δικτάτορας», αποκαλώντας τους  διαδηλωτές περιθωριακούς εξτρεμιστές ακόμη και ενώ χιλιάδες επέστρεψαν στην πλατεία ορόσημο της Κωνσταντινούπολης, που έχει γίνει η περιοχή του πιο σκληρού αντικυβερνητικού ξεσπάσματος εδώ και χρόνια.



Κατά τις τελευταίες τρεις ημέρες, οι διαδηλωτές σε όλη τη χώρα έχουν εξαπολύσει την καταπιεσμένη τους δυσαρέσκεια κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο πολλοί Τούρκοι θεωρούν ως μια άκαμπτη μορφή, με υπερβολική επιρροή σε κάθε μέρος της καθημερινότητας, μετά από 10 χρόνια στην εξουσία.



Η τεράστια, ενθουσιώδης διαμαρτυρία στην πλατεία Ταξίμ καταλάγιασε κατά την διάρκεια της νύχτας, αλλά περίπου 10.000 άνθρωποι και πάλι συνεχιζαν να ρέουν στην περιοχή την Κυριακή, πολλοί ανεμίζοντας σημαίες, φωνάζοντας, "Νίκη, νίκη, νίκη», και καλώντας την κυβέρνηση Ερντογάν να παραιτηθεί.



Ορισμένοι διαδηλωτές συγκρίνουν τον  Ερντογάν με σουλτάνο και τον καταγγέλλουν  ως δικτάτορα. Προσπαθώντας να δείξει ότι είναι άκαμπτος και απευθυνόμενος στην μεγάλη βάση των συντηρητικών Τούρκων που τον υποστηρίζουν, ο Ερντογάν εκφώνησε δύο λόγους την Κυριακή και εμφανίστηκε σε μια τηλεοπτική συνέντευξη.



Με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να δίνουν λιγοστές αναφορές σχετικά με τις διαδηλώσεις, πολλοί στράφηκαν στα κοινωνική μέσα δικτύωσης για πληροφορηθούν σχετικά με την αναταραχή.
"Υπάρχει τώρα μια απειλή που ονομάζεται Twitter", δήλωσε ο Ερντογάν. "Τα καλύτερα δείγματα από ψέματα μπορούν να βρεθούν εκεί. Για μένα, τα social media είναι η χειρότερη απειλή για την κοινωνία. "



 Υπό την ηγεσία του Ερντογάν, η Τουρκία ενίσχυσε την οικονομική της ανάπτυξη και αύξησε το διεθνές της προφίλ. Αλλά υπήρξε μια διχαστική μορφή στο εσωτερικό, με την κυβέρνησή να περνάει πρόσφατα νομοθεσία για τον περιορισμό της πώλησης αλκοόλ και να λαμβάνει μια ισχυρή στάση ενάντια στο εμπόλεμο καθεστώτος του Σύριου Μπασάρ αλ-Άσαντ, που ορισμένοι πιστεύουν ότι έχει θέσει την ασφάλεια της Τουρκίας σε κίνδυνο.



Οι διαδηλώσεις αναφλέγησαν εξαιτίας μιας βίαιης αστυνομικής καταστολής σε μια ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία, για να αποφευχθεί η εκρίζωση των δέντρων στην πλατεία Ταξίμ και από τότε έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.



Περισσότερες συγκρούσεις ξέσπασαν στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα, την Κυριακή, με την αστυνομία να εξαπολύει δακρυγόνα σε αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές που προσπάθησαν να βαδίσουν προς το γραφείο του Ερντογάν από την κεντρική πλατεία της πόλης.



Μια ομάδα νεαρών σχημάτισε οδόφραγμα και πέταξε μολότοφ και επέστρεφε τα κάνιστρα των δακρυγόνων στους αστυνομικούς. Μια δημοσιογράφος του Associated Press είδε τουλάχιστον οκτώ τραυματίες να μεταφέρονται μακριά και η αστυνομία φέρεται να επιτέθηκε στους δημοσιογράφους με δακρυγόνα.



 Στο Taksim, δεκάδες άνθρωποι ανέβηκαν στην οροφή ενός πολιτιστικού κέντρου, για το οποίο λέει ο Ερντογάν ότι θα πρέπει να κατεδαφιστεί και να μετατραπεί σε 'Οπερα. Ένα πανό που έγραφε "Δεν Εγκαταλείπουμε" κρεμάστηκε από το κτίριο.



«Αν αποκαλούν κάποιον που έχει υπηρετήσει το λαό «δικτάτορα», εγω δεν έχω τίποτα να πω», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του σε μια οργάνωση που εκπροσωπεί τους μετανάστες από τα Βαλκάνια. "Η μόνη μου ανησυχία είναι να υπηρετήσω την χώρα μου".
Σε μια άλλη ομιλία του μια ώρα αργότερα, ο Ερντογάν είπε: «Δεν είμαι ο άρχοντας του λαού. Η δικτατορία δεν τρέχει στο αίμα μου ή στο χαρακτήρα μου. Είμαι ο υπηρέτης του λαού».



Αστυνομία και διαδηλωτές συγκρούστηκαν βίαια, επίσης, την Παρασκευή και το Σάββατο, αφήνοντας εκατοντάδες τραυματίες. Σύννεφα δακρυγόνων κατέκλυσαν το συνήθως γεμάτο από τουρίστες,κέντρο της Κωνσταντινούπολης.



Ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, δήλωσε ότι  περίπου 1.750 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση από την Τρίτη, αλλά οι περισσότεροι έχουν ελευθερωθεί.
Ο Ερντογάν αποκάλεσε τις διαδηλώσεις «ιδεολογικές» και χειραγωγούμενες από μια αντιπολίτευση  "ανίκανη να νικήσει [την κυβέρνηση] στην κάλπη."
Είπε ότι 89 οχήματα της αστυνομίας, 42 ιδιωτικά αυτοκίνητα, τέσσερα λεωφορεία και 94 επιχειρήσεις καταστράφηκαν στον «βανδαλισμό» των προηγούμενων δύο ημερών.



Υπαινισσόμενος την ισχυρή βάση του κόμματός του, ο Ερντογάν είπε ότι έχει τη δύναμη να καλέσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό οπαδών σε συγκεντρώσεις.
«Οι υποστηρικτές μας καλούν και λένε,« Θα συνεχίσουμε να μένουμε σιωπηλοί; », αλλά εγω τους προτρέπω να είναι ήρεμοι», είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Haberturk.



Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν θα κάνει πίσω στα πλάνα της για να ξεριζώσει δέντρα στο Ταξίμ, στο πλαίσιο της αστικής πρότασης ανάπλασης, για την περιοχή. Σε μια δήλωση που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη διαμάχη, ο ίδιος δήλωσε ότι ένα τζαμί θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Taksim.
Τα σχέδια ανέγερσης τζαμιού είναι εδώ και καιρό αμφιλεγόμενα, επειδή θα συρρικνωθούν περαιτέρω οι χώροι πρασίνου στο κέντρο της πόλης της Κωνσταντινούπολης. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλά τζαμιά γύρω από την πλατεία




Turkey's Erdogan rejects 'dictator' charges from protesters





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


Απρίλιος. Επεισοδιακή διαδήλωση με τον Κώστα Γαβρά στην Πόλη για την «ανάπλαση». Επιστολή στον Ερντογάν να εγγυηθεί την «πολιτιστική ακεραιότητα της Κωνσταντινούπολης».



VIDEO.FRANCE 24.“Online καμπάνια για μποϊκοτάζ στις φράουλες του αίματος". Η καμπάνια μέσω του ελληνικού twitter.



BUSINESS INSIDER Έλληνας δημοσιογράφος αναρτά στο Twitter τον ξυλοδαρμό του απο την Χρυσή Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.