Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

BBC. Ελλάδα. Ένοχοι οι τραπεζίτες για τους θανάτους από εμπρησμό στην Αθήνα.








Greece bankers guilty over Athens arson deaths


22 July 2013





Three bank officials in Greece have been given jail sentences of up to 10 years for failing to protect the lives of staff during a fatal arson attack by anti-austerity protesters in May 2010.









Ελλάδα. Ένοχοι οι τραπεζίτες για τους θανάτους από εμπρησμό στην Αθήνα.


Σε τρία τραπεζικά στελέχη στην Ελλάδα δόθηκαν ποινές φυλάκισης έως και 10 έτη για την αποτυχία τους να προστατεύσουν τις ζωές του προσωπικού κατά τη διάρκεια μιας θανατηφόρου εμπρηστικής επίθεσης από διαδηλωτές κατά των μέτρων λιτότητας, τον  Μάιο του 2010.


Τρία μέλη του προσωπικού της Marfin Bank έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση σε ένα υποκατάστημα της τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου.

Κανείς δεν έχει ακόμη καταδικαστεί για την πρόκληση της πυρκαγιάς.

Το υποκατάστημα της Marfin είχε αρνηθεί να επιτρέψει στο προσωπικό να φύγει νωρίς, σε αντίθεση με τις άλλες τράπεζες της περιοχής.


Η εμπρηστική επίθεση παραμένει μια από τις πιο τραγικές στιγμές της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Αθήνα Mark Lowen.

Νεαροί έριξαν μολότοφ στην τράπεζα κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης, ξεκινώντας την μοιραία πυρκαγιά.

Ο τότε πρωθυπουργός  Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι ήταν μια «ωμή, δολοφονική πράξη», ενώ ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας δήλωνε ότι η χώρα του είχε "φτάσει στο χείλος της αβύσσου".


Με ανασταλτικούς όρους.



Η δίκη στην Αθήνα ακούσει ότι οι κατηγορούμενοι είχαν αποτύχει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του προσωπικού τους, δεδομένου μάλιστα ότι το υποκατάστημα είχε δεχθεί επίθεση στομ παρελθόν. Οι κατηγορούμενοι θα μπορούσαν να "προβλέψουν και να εμποδίσουν το αποτέλεσμα," σύμφωνα με το δικαστήριο.


Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζα, που εδρεύει στην Κύπρο,  Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος και ο επικεφαλής της ασφάλειας του υποκαταστήματος της Σταδίου, Εμμανουήλ Βελονάκης, καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία και πρόκληση σωματικής βλάβης από αμέλεια.


Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι θα βρίσκονται σε αναστολή εν αναμονή της διαδικασίας έφεσης.


Στην διευθύντρια του υποκαταστήματος Άννα Βακαλοπούλου καταλογίστηκε ποινή πέντε ετών, ενώ ένας τέταρτος κατηγορούμενος, ο αναπληρωτής διευθυντής, αθωώθηκε.



Το δικαστήριο ζήτησε επίσης να επανεξεταστεί η υπόθεση, ώστε να εξεταστεί αν και  άλλα ανώτερα στελέχη  ήταν υπεύθυνα για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας».

Οι εμπρηστικές επιθέσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα είναι συχνές από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Αλλά οι διαδηλώσεις στην Αθήνα έχουν ηρεμήσει κάπως, ενώ οι βίαιες συγκρούσεις δεν είναι πλέον τόσο κοινές, λέει ο ανταποκριτής μας.


Η Marfin Bank αργότερα μετονομάστηκε σε Λαϊκή Κύπρου, η οποία σχεδόν κατέρρευσε κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης του νησιού τον Μάρτιο.



Μετάφραση: LEFTeria-news




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.