Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Editorial κορυφαίου διεθνούς ιατρικού περιοδικού επιτίθεται στον κανονισμό υποχρεωτικής εξέτασης HIV του Άδωνι



Το Lancet είναι από τα κορυφαία  ιατρικά περιοδικά του κόσμου, με το πρώτο τεύχος να εκδίδεται το 1823.








The Lancet, Volume 382, Issue 9887, Page 102, 13 July 2013



HIV testing in Greece: repeating past mistakes



The Lancet, Editorial





The Greek Government has brought back into force a regulation on the transmission of infectious diseases that runs counter to all international guidelines on HIV testing and breaches human rights.







Διάγνωση του HIV στην Ελλάδα: επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος

The Lancet, Editorial

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ξανά σε ισχύ έναν κανονισμό σχετικά με τη μετάδοση των μολυσματικών ασθενειών που έρχεται σε αντίθεση με όλες τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο του HIV και τις παραβιάζει τα ανθρωπίνα δικαιώματα.




Την 1η Ιουλίου κοινοποιήθηκε ότι ο κανονισμός αυτός, που καταργήθηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, επιτρέπει εκ νέου υποχρεωτικές εξετάσεις, απομόνωση, και υποχρεωτική θεραπεία σε τυχόν άτομα με ασθένειες που θεωρούνται σημαντικά για την δημόσια υγεία.


Ο παρών κανονισμός καλύπτει πολλές ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα, η γρίπη, η ελονοσία, η πολιομυελίτιδα, η σύφιλη και η φυματίωση, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι οτι στις προηγούμενες εφαρμογές του ο κανονισμός είχε σχέση με τον ιό HIV. Ειδικότερα, ο κανονισμός καθορίζει ορισμένες ομάδες, ως πρώτης προτεραιότητας για τις εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στο σεξ, χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών, αστέγων και μεταναστών χωρίς χαρτιά.



Ένα ανησυχητικό παράδειγμα της εφαρμογής του εν λόγω κανονισμού είχε αναφέρει τον Μάιο του 2012, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων στην απολογιστική έκθεσή του «Κοινή Τεχνική Αποστολή: HIV στην Ελλάδα».  



Η έκθεση ανέφερε ότι πολλές Ελληνίδες και αλλοδαπές γυναίκες, για τις οποίες υπήρχαν υποψίες ότι είναι παράνομες εργαζόμενες του σεξ, συνελήφθησαν από την αστυνομία, ελέγχθησαν για τον ιό HIV, και στη συνέχεια δόθηκαν τα στοιχεία τους, συμπεριλαμβανομένης της καταστασής τους σχετικά με τον HIV, στην δημοσιότητα,  στο διαδίκτυο από την αστυνομία. Αυτές οι γυναίκες δεν ρωτήθηκαν για να αποδεχθούν τις εξετάσεις και αισθάνθηκαν ότι δεν ήταν σε θέση να αρνηθούν.



Οι εξετάσεις για τον HIV δεν πρέπει ποτέ να γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση και τα αποτελέσματα πρέπει πάντα να είναι εμπιστευτικά, όπως αναφέρεται σε διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές.



Οι κανονισμοί που στιγματίζουν ευάλωτες και ήδη περιθωριοποιημένες ομάδες είναι αντιπαραγωγικές, δεδομένου ότι είναι πιθανό να αποτρέψουν τους ανθρώπους που κινδυνεύουν από τον ιό HIV να ζητήσουν εξετάσεις και φροντίδα.


  Σε συνδυασμό με την παγκόσμια κακή επένδυση στον τομέα των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του ιού HIV στις ομάδες αυτές, που περιγράφονται στην έκθεση «UNAIDS 2012 Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS», τα μέτρα που επανεισάγονται από την Ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να γίνονται περισσότερο ως πολιτική στάση παρά σαν εποικοδομητική εμπλοκή με τη δημόσια υγεία.


Αντί για την αντιμετώπιση του HIV ηθικά και αποτελεσματικά, η Ελλάδα συσσωρεύει το προβλήματα της υγείας για τον εαυτό της, στο εγγύς μέλλον.



Μετάφραση: LEFTeria-news



Διαβάστε το εντιτόριαλ σε μορφή PDF, πατώντας ΕΔΩ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ - ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ


Τι έχουν δηλώσει HRW και Διεθνής Αμνηστία για τον καταχρηστικό κανονισμό που επανέφερε ο Άδωνις για τον HIV.




BLOOMBERG BUSINESSWEEK. Η Κρίση στην Ελλάδα κλείνει τον ΟΚΑΝΑ.Πρώτη η χώρα σε θετικούς HIV χρήστες στην ΕΕ



HUFFINGTON POST.Θάνατος στους δρόμους της Αθήνας. Δημοσιογραφική έρευνα 2 ετών.



GUARDIAN Οι Έλληνες τοξικομανείς στρέφονται στην θανατηφόρα shisha καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει. VICE (US) Ντοκιμαντέρ για τα ναρκωτικά στην Αθήνα


Εκτός ελέγχου το AIDS στην Ελλάδα



VIDEO. AL JAZEERA. "H Ελλάδα παλεύει με μια νέα απειλή ναρκωτικών"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.