Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Άδωνις Γεωργιάδης και Βαρβιτσιώτης με Κοινή Υπουργική Απόφαση προσπαθούν να καταργήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις των Ναυτικών



ΠΩΣ ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ


«Κύριε Μεϊμαράκη, πάρτε θέση»


Οι δύο υπουργοί νομοθέτησαν με ΚΥΑ διάταξη την οποία η Ολομέλεια είχε καταψηφίσει! Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πραξικόπημα και ζητά την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής.


Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου, 

απο την Εφημερίδα των Συντακτών, 01/08/2013






Την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής «προς αποκατάσταση της νομιμότητας και του κύρους του Κοινοβουλίου» ζήτησε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Ναυτιλίας, άρθρο της οποίας καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των ναυτεργατών.



Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, Θ. Δρίτσας και Ν. Συρμαλένιος, εκπροσωπώντας την Κ.Ο. του κόμματος, έστειλαν επιστολή στον Ευάγγ. Μεϊμαράκη, στην οποία αναφέρουν ότι στις 18 Απριλίου του 2013 στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που ζήτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταψηφίστηκε το άρθρο 19 που αφορούσε την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των ναυτικών.



Πρόσφατα και κατά παράβαση κάθε κοινοβουλευτικής και νομοθετικής δεοντολογίας, στο άρθρο 6 της 3522.2/08/2013/28-62012 ΚΥΑ με τίτλο «Κανονισμός για την εφαρμογή απαιτήσεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας» (ΦΕΚ Β 1671) θεσμοθετείται η παρακάτω διάταξη ίδια με την απορριφθείσα. Δηλαδή αυτό που η Βουλή το απέρριψε οι υπουργοί το νομοθετούν, τονίζουν οι βουλευτές.



Υπέρβαση εξουσίας



Εκτιμούν ότι πρόκειται για σαφή υπέρβαση εξουσίας και ευθεία απαξίωση του ρόλου της Εθνικής Αντιπροσωπείας από τους υπουργούς Υγείας και Ναυτιλίας. «Δεν είναι δυνατόν οι υπουργικές αποφάσεις να έχουν αυξημένη τυπική ισχύ έναντι των νόμων. Πώς είναι δυνατόν διάταξη την οποία έχει απορρίψει η Εθνική Αντιπροσωπεία να θεσμοθετείται διά της πλαγίας οδού με υπουργική απόφαση;», αναρωτιούνται.



Προχθές οι τρεις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαζί και με τον Δ. Στρατούλη κατέθεσαν για το ίδιο θέμα ερώτηση προς τους δύο υπουργούς με θέμα «κοινοβουλευτικό και νομοθετικό πραξικόπημα η ΚΥΑ των υπουργών Ναυτιλίας και Υγείας». Στην ερώτηση αναφέρουν ότι με την ΚΥΑ τίθεται σε ισχύ «από την πίσω πόρτα» διάταξη εις βάρος των ναυτεργατών και υπέρ των εφοπλιστών με τον πιο αντιδημοκρατικό και επαίσχυντο τρόπο. Στο άρθρο 6 της ΚΥΑ ορίζεται ότι «σε περίπτωση που δεν υφίσταται σε ισχύ η ΣΣΕ που έχει εφαρμογή, οι όροι και οι συνθήκες ναυτολόγησης του ναυτικού συμφωνούνται ελεύθερα από τα συμβαλλόμενα μέρη και καταχωρούνται στη γραπτή σύμβαση».



Με αυτό τον τρόπο κατεδαφίζεται ο θεσμός των ΣΣΕ, καθώς εισάγεται στον χώρο της ναυτικής εργασίας η διαδικασία σύναψης ατομικής σύμβασης που θα καταρτίζεται μεταξύ του πλοιοκτήτη και του Ελληνα ναυτικού για ναυτολόγηση σε θέση κατώτερου πληρώματος. Επιβάλλεται έτσι η πλήρης υποβάθμιση των Ελλήνων ναυτεργατών στους όρους εργασίας και αμοιβής τους σε σχέση με τα ισχύοντα με βάση τις ΣΣΕ, μετατρέποντάς τους σε φθηνό εργατικό δυναμικό και έρμαιο πλοιοκτητών – εφοπλιστών, επισημαίνουν.



Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης σε συνάντηση που είχε προχθές με εκπροσώπους της ΠΝΟ, που τον επισκέφτηκαν ακριβώς γι΄αυτό το θέμα, υπεραμύνθηκε της ΚΥΑ και υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης των ΣΣΕ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ



ΗΧΟΣ. Ενώ υπέγραφε εν κρυπτώ αυξήσεις στα ναύλα ο Βαρβιτσιώτης, ταυτόχρονα στο ράδιο το απέκρυπτε, μιλώντας για μη μείωση, σαν εκπρόσωπος εφοπλιστών.



ASSOC.PRESS."Εκατοντάδες ναυτεργάτες μένουν απλήρωτοι για μήνες" Οι εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν




LLOYD'S LIST.Αδωνις Γεωργιάδης. Οι απλοί Έλληνες δεν κατανοούν ότι οι εφοπλιστές αγαπάνε την Ελλάδα.Όχι άλλοι φόροι για τους εφοπλιστες.


Η απάντηση του 'Αδωνι Γεωργιάδη,για την ανάρτηση της συνέντευξής του στην Lloyd's List



Οταν ο Αδωνης Γεωργιαδης εγγυωταν προσωπικα στους εφοπλιστες οτι δεν θα φορολογηθουν και οτι θα πουλησει τα λιμανια!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.