Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

CNN / HRW. Ελλάδα: Είναι ώρα να ρίξουμε τους μύθους για τους Ρομά.



Στις 25 Οκτωβρίου 2013, το CNN  πρόβαλε ρεπορτάζ από την χώρα μας σχετικά με την ζωή των Ελλήνων Ρομά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.


Στις 4 Νοεμβρίου, στον ιστότοπο του αμερικάνικου δικτύου, διαβάζουμε σχετικό άρθρο από την Eva Cossé του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.






Ώρα να ρίξουμε τους μύθους για τους Ρομά

Eva Cosse, Ειδικά για το CNN

4 Νοεμβρίου 2013


Όταν μεγάλωνα στην Ελλάδα, οι παππούδες μου, μου έλεγαν πολλές φορές ότι αν δεν έτρωγα το φαγητό μου, θα φώναζαν τους Τσιγγάνους να με πάρουν. Δυστυχώς, οι παλιοί μύθοι για την αρπαγή μωρών από τους Ρομά, αναβίωσαν όταν η αστυνομία πήρε ένα μικρό κορίτσι με ξανθιά μαλλιά και γαλάζια μάτια, που ονομάζεται Μαρία και κρατήθηκε, μέσα από έναν καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα, στην κεντρική Ελλάδα, στις 16 Οκτωβρίου.


Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων τα έλεγαν όλα: "Οι Ρομά αρπάζουν μωρά!", "Το DNA  μίλησε: Τετράχρονο βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά χωρίς να είναι γυφτάκι", "Amber Alert: Επικίνδυνο κύκλωμα  Ρομά αρπάζει μωρά! ! ". Αλλά τα μέσα ενημέρωσης δεν ήταν τα μόνα που χρησιμοποιόυσαν γλώσσα που στιγμάτιζε τους Ρομά. Οι πολιτικοί έπαιρναν μέρος επίσης, πάρα πολύ σε αυτό.

Οι Ρομά αντιμετωπίζουν συνεχιζόμενες διακρίσεις σε όλη την Ευρώπη. Μια έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύθηκε το 2012 έδειξε ανέχεια και κοινωνικό αποκλεισμό των Ρομά σε 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με υψηλά επίπεδα ανεργίας (πάνω από 66%) και τα χαμηλά επίπεδα αποφοίτησης από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (περίπου 15%).


Ο διαχωρισμός των παιδιών Ρομά στα σχολεία είναι ένα διαρκές πρόβλημα στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, καθώς και στην Ελλάδα, ενώ οι γονείς στην Ιταλία τακτικά διαμαρτύρονται όταν υπάρχουν "πάρα πολλά" παιδιά Ρομά σε τάξεις. Οι Ρομά συχνά ζουν υποβαθμισμένα, διαχωρίζονται στη στέγαση, ενώ αντιμετωπίζουν αναγκαστικές εξώσεις χωρίς επαρκείς επιλογές εναλλακτικής στέγασης.


Η κοινωνική βία και η παρενόχληση της αστυνομίας είναι μέρος της ζωής των ευρωπαίων Ρομά, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Την Μαρία την πήρε η αστυνομία κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης σκούπας σε οικισμό Ρομά στα Φάρσαλα, μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης της αστυνομίας σε όλη την Ελλάδα που είχε στοιχεία παρανομίας και διακρίσεων λόγω εθνοτικού χαρακτηρισμού.


Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2013, η ελληνική αστυνομία πραγματοποίησε 1.131 επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά σε όλη τη χώρα, κατά την οποία 19.067 άνθρωποι κρατήθηκαν προσωρινά για περαιτέρω ελέγχους και 1.305 συνελήφθησαν στη συνέχεια με την κατηγορία ότι διέπραξαν αδίκημα. Η αστυνομία είπε ότι θα εντείνει τις δραστηριότητές της σε καταυλισμούς Ρομά μέσα στους επόμενους μήνες.


Το ζευγάρι των Ρομά που βρέθηκε με τη Μαρία κατηγορήθηκαν για απαγωγή αφότου οι εξετάσεις DNA έδειξαν ότι δεν ήταν οι βιολογικοί γονείς της. Αλλά το τεστ DNA σε ένα ζευγάρι βουλγάρων Ρομά έδειξε ότι είναι οι γονείς της Μαρίας, πράγμα που σημαίνει ότι ο κορίτσι είναι Ρομά. Η Βουλγάρα μητέρα της Μαρίας παραδέχεται ότι άφησε το παιδί της στην Ελλάδα, αν και η άποψη της διαφέρει από αυτή του ελληνική ζευγαριού.


Το αντι-Ρομά στερεότυπο δεν γνωρίζει σύνορα, και η ιστορία οδήγησε σε ρεπορτάζ σε όλο τον κόσμο, που απεικόνιζαν τους Ρομά ως απαγωγείς παιδιών, εκμεταλλευτές παιδιών και εγκληματίες.


Φαίνεται πιθανό ότι ο αντίκτυπος του τι συνέβη στην Ελλάδα μπορεί να προκάλεσε την ιρλανδική αστυνομία σε διαφορετικά μέρη της χώρας να πάρει δύο ξανθά παιδιά, ένα 7χρονο κορίτσι και ένα 2χρονο αγόρι, μακριά από τους Ρομά γονείς τους. Και στις δύο άσχετες μεταξύ τους περιπτώσεις, οι εξετάσεις των DNA έδειξαν ότι τα παιδιά πράγματι ζούσαν με τους πραγματικούς γονείς τους.


Η μεγαλύτερη αδελφή του 7χρονου κοριτσιού στην Ιρλανδία φέρεται να είπε: Την πήραν μόνο και μόνο επειδή είχε μπλε μάτια και ξανθά μαλλιά. Οι περισσότεροι Ρουμάνοι έχουν μπλε μάτια. Έχουμε όλοι ψυχολογικά τραύματα. Συνήθιζα να είμαι ξανθιά, όταν ήμουν μικρή και η μαμά μου ήταν ξανθιά όταν ήταν μικρή


Τον Σεπτέμβριο, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Manuel Valls είπε ότι είναι ντροπή ότι μόνο “μία μειοψηφία των Ρομά" θέλει να ενσωματωθεί στη γαλλική κοινωνία και ότι ο τρόπος ζωής τους είναι πολύ διαφορετικός από τον δικό μας”.


Το 2010, ο τότε υπουργός εσωτερικών της Γαλλίας δικαιολόγησε την διάλυση καταυλισμών των Ρομά, υποστηρίζοντας ότι ήταν πηγές «παράνομης διακίνησης, εκμετάλλευσης παιδιών για επαιτεία, πορνεία ή για παραβατικότητα." Το ίδιο έτος, η υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας προέβη σε δημόσιες δηλώσεις που υποδήλωναν ότι οι Ρομά έχουν γενετική προδιάθεση για την εγκληματικότητα.


Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Nils Muiznieks, προειδοποίησε στις 24 Οκτωβρίου ότι τα “ανεύθυνα ρεπορτάζ μπορούν  να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή των εκατομμυρίων των Ρομά και να τροφοδοτήσει τις ήδη διαδεδομένα και βίαια κινήματα κατά των Ρομά”.


Στην περίπτωση της Μαρίας, όπως και για πολλά άλλα παιδιά, οι αρχές έχουν καθήκον να διερευνήσουν τις καταγγελλόμενες υποθέσεις απαγωγής παιδιών και την προστασία του μείζονος συμφέροντος του παιδιού. Αλλά έχουν επίσης την υποχρέωση να μην προβαίνουν σε εθνοτικούς χαρακτηρισμούς ή να στιγματίζουν μια ολόκληρη κοινότητα. Και ότι η υποχρέωση αυτή εκτείνεται σε ολόκληρη την κοινότητα, τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης, επίσης.


Τις τελευταίες ημέρες, ο κόσμος είχε επικεντρωθεί μανιωδώς στην Μαρία, τον "άγγελο με τα ξανθιά μαλλιά". Αλλά πώς να εστιάζαμε στην εξεύρεση πραγματικών λύσεων για τα εκατομμύρια των παιδιών Ρομά και των οικογενειών τους που ζουν στην Ευρώπη; Αξίζουν βασικά δικαιώματα όπως η πρόσβαση στην εκπαίδευση, την κατάλληλη στέγαση, και την ελευθερία από τις διακρίσεις, και όχι άλλες στερεότυπες αναφορές σχετικά με την εγκληματικότητα και τις αρπαγές μωρών.


 Σημείωση: Η Eva Cossé είναι βοηθός έρευνήτρια για το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τη Δυτική Ευρώπη,  Οι απόψεις που εκφράζονται είναι δικές της.



Μετάφραση-Απόδοση: LEFTeria-news






ΔΙΑΒΑΣΤΕ - ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ



VIDEO. CNN. Η δύσκολη ζωή των Ρομά στην Ελλάδα. Οι καταδίκες της Ελλάδας απο Ευρ.Δικαστήρια για τους Ρομά μαθητές



ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ «Για τρίτη φορα η Ελλάδα καταδικάζεται από Ευρ.Δικαστήριο για διακρίσεις στην εκπαίδευση των παιδιών Ρομά σχολικής ηλικίας»


WSJ Blog Brussels. Έκθεση στην ΕΕ, αναφέρει "δημοκρατική οπισθοδρόμηση" σε Ελλάδα και Ουγγαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.