Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Άρθρο του Καθηγητή Harvard, Martin Feldstein . “O μύθος του ελληνικού προϋπολογισμού”. Η διεθνής ακαδημαϊκη κοινότητα απέναντι στην ελλ. Κρίση.



 O συντηρητικός καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και Επίτιμος Πρόεδρος του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών, Martin Feldstein, αναλύει πολύ απλά τον  “μύθο του ελληνικού προϋπολογισμού”.


Σημειωτέον ότι ο Feldstein ήταν στις Συμβουλευτικές Επιτροπές τριών Προέδρων (Ρίγκαν, Μπους και Ομπάμα).


Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας ασχολούνται με την Ελλάδα.


Το 2012, ο Γερμανός καθηγητής της Ιστορίας της Οικονομίας του LSE, Albrecht Ritschl τα είχε ψάλλει για τα καλά στους συμπατριώτες του για το ελληνικό χρέος, μέσα από το Spiegel.









και μια Ανοιχτή Επιστολή - Διεθνής Πρωτοβουλία για την Δημοκρατία στην Ελλάδα, στον GUARDIAN.


ενώ τον Σεπτέμβριο, επίσης στον GUARDIAN δημοσιεύθηκε επιστολή πανεπιστημιακών της Μεγάλης Βρετανίας , με τίτλο: “Το μέλλον των ελληνικών πανεπιστημίων βρίσκεται υπό απειλή”



Ξεχωριστή περίπτωση ακαδημαϊκου που ασχολείται συχνά με την ελληνική – ευρωπαϊκή κρίση, ο νομπελίστας Paul Krugman, όπου μέσα απο τους New York Times έχει σχολιάσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα











και τελευταία, πολύ σωστά, προέτρεψε τους αναγνώστες του, μέσα από τους NEW YORK TIMES. “Μην μιλάτε για προσόντα, να μιλάτε για τα κέρδη και για το ποιος κατέχει το κεφάλαιο”.





Εμείς ξεχωρίζουμε το άρθρο Ελληνίδας ερευνήτριας σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό που προκάλεσε αίσθηση, πώς η λιτότητα σκοτώνει την επιστήμη στην χώρα, 



το εξαιρετικό άρθρο του καθηγητη του Ecole Normale Superieure και Πανεπιστημίου του Princeton, Hassan FABIEN στην LIBERATION με τίτλο : «Μπορεί το χρέος να ρίξει μια Δημοκρατία;» Παραλληλισμός της Ελλάδας με την αποικία της Νέας Γής.




και τέλος το άρθρο του Βρετανού καθηγητή Chris Jones με τίτλο «Αίμα και Ανθρωπισμός», πού κατηγορούσε την πολιτεία για «Αδυναμία και Συνενοχή» απέναντι στην Χρυσή Αυγή.






O μύθος του ελληνικού προϋπολογισμού.
από τον Martin Feldstein *

27 Νοεμβρίου 2013


Πρόσφατα, πρωτοσέλιδα εφημερίδων ανέφεραν ότι η Ελλάδα θα έχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2013 ως σύνολο. Η είδηση μας ήρθε κάπως σαν σοκ: Υπενθυμίζουμε ότι όταν οι Έλληνες αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν σχετικά με την πραγματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας τους το 2010, το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν πάνω από 10% του ΑΕΠ - μια στιγμή στατιστικής ειλικρίνειας που προκάλεσε την κρίση χρέους της ευρωζώνης .

Φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό ότι το ελληνικό έλλειμμα θα εξαλειφθεί πλήρως σε μόλις τρία χρόνια.

Στην πραγματικότητα, είναι όντως πολύ καλό για να είναι αληθινό. Κάθε αναγνώστης που έψαξε πέρα από τα πρωτοσέλιδα σύντομα ανακάλυψε ότι η πρόβλεψη για το μηδενικό έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν στην πραγματικότητα παραπλανητικό.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προβλέψει μόνο ότι η Ελλάδα θα έχει μηδέν "πρωτογενές" έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2013.

* Ο Martin Feldstein, είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και Επίτιμος Πρόεδρος του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών.
Ακόμη ήταν στην προεδρία του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων υπο τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν 1982-1984. Το 2006, διορίστηκε στην Συμβουλευτική Επιτροπή F.I.A.B. υπό του Προέδρου Μπους, και, το 2009, διορίστηκε στην Οικονομική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ανάκαμψη του προέδρου Ομπάμα.
Σήμερα, είναι στο διοικητικό συμβούλιο του Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στην Τριμερή Επιτροπής, και στην Ομάδας Των 30, έναν μη κερδοσκοπικό, διεθνή οργανισμός που επιδιώκει τη μεγαλύτερη κατανόηση των παγκόσμιων οικονομικών θεμάτων.


Μετάφραση – Απόδοση αποσπάσματος: LEFTeria-news


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στα Αγγλικά πατώντας ΕΔΩ





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

LIBERATION: «Μπορεί το χρέος να ρίξει μια Δημοκρατία;» Παραλληλισμός της Ελλάδας με την αποικία της Νέας Γής.




Spiegel ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΟΚ Γερμανός καθηγητής τα λέει έξω από τα δόντια για το ελληνικό χρεός ,ο δημοσιογράφος δεν πιστεύει στα αυτιά του.



Άρθρο Ελληνίδας ερευνήτριας σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό που προκάλεσε αίσθηση, πώς η λιτότητα σκοτώνει την επιστήμη στην χώρα.




Γερμανοι οικονομολογοι ζητούν διαγραφη του ελληνικου χρεους, οπως της μεταπολεμικης γερμανιας





LE MONDE : ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ



GUARDIAN.Ανοιχτή Επιστολή - Διεθνής Πρωτοβουλία για την Δημοκρατία στην Ελλάδα.



Paul Krugman στους New York Times για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα




New York Times Αν συνεχιστει το Προγραμμα,Πόνος χωρίς τέλος Paul Krugman




N.Y.TIMES Η μεγάλη ευρωπαϊκή ψευδάισθηση , του Πωλ Κρούγκμαν





NEW YORK TIMES. Όταν ο Paul Krugman γνώρισε τον Μαρξ. “Μην μιλάτε για προσόντα, να μιλάτε για τα κέρδη και για το ποιος κατέχει το κεφάλαιο”.




«Αίμα και Ανθρωπισμός» Άρθρο Βρετανού πρ.καθηγητή Πανεπιστημίου που ζεί μόνιμα στην Σάμο. Κατηγορεί την Πολιτεία για «Αδυναμία και Συνενοχή» απέναντι στην Χρυσή Αυγή.



GUARDIAN. Επιστολή πανεπιστημιακών της Μεγάλης Βρετανίας: “Το μέλλον των ελληνικών πανεπιστημίων βρίσκεται υπό απειλή”

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.