Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση των Κεντρικών Γραφείων της Διεθνούς Αμνηστίας για την ατιμωρησία, την υπερβολική βία & τους δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή στην ελληνική αστυνομία.


Φωτογραφία από άρθρο της DAILY MAIL με θέμα τον νέο μεσαίωνα της Ευρώπης & της Ελλάδας.



Από τα Γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας στην Νέα Υόρκη, δημοσιεύθηκε στις 31 Μαρτίου η παρακάτω ανακοίνωση.




Η ατιμωρησία, η υπερβολική βία και οι δεσμοί με τη Χρυσή Αυγή μαστίζουν την ελληνική αστυνομία
 

Η μακρόχρονη κουλτούρα ατιμωρησίας, παγιωμένος ρατσισμος και η ενδημική βία, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής χρήσης βίας κατά διαδηλωτών και την κακομεταχείριση μεταναστών και προσφύγων, προβάλλεται σε έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας για την αστυνόμευση στην Ελλάδα. Έρχεται μετά από την επίσημη έρευνα που διενεργείται για διασυνδέσεις μεταξύ αστυνομίας και Χρυσής Αυγής.



Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω μεταφρασμένο, όπως αναρτήθηκε από το Τμήμα της οργάνωσης στην Ελλάδα.

Η Διεθνής Αμνηστία έδωσε επίσης στη δημοσιότητα Έκθεση 77 σελίδων με τίτλο: Κράτος εν κράτει: Κουλτούρα κακομεταχείρισης και ατιμωρησίας στην ελληνική αστυνομία στην οποία εκθέτει τις πολλές και συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας.

  



  Το θέμα ήδη απασχολεί και τον Ξένο Τύπο.






Δεν είναι η πρώτη φορά.


Τον Δεκέμβριο του 2012 η Δ.Α. είχε διοργανώσει συνέντευξη τύπου για να καταγγείλει τις πρακτικές της Ελλ.Αστυνομίας στον Έβρο, παραθέτοντας σοκαριστικές φρικαλεότητες.


Στις 9 Ιουλίου 2013 επανήλθε με Δελτίο Τύπου, αλλά και με την΄Εκθεση 48 σελίδων με τίτλο «Σύνορα της Ευρώπης: Καταπατήσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα Σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία»


Ακόμη η οργάνωση έχει προχωρήσει σε παγκόσμια συλλογήυπογραφών προς τον Δένδια για τις φρικαλεότητες ΕΛΑΣ και Λιμενικού στα σύνορα,


έχει εκδώσει Δελτίο Τύπου σχετικά με το κάλεσμα από τον Αρχηγότης Ελληνικής Αστυνομίας που φέρεται να στοχοποιεί μετανάστες.



ενώ επίσης έχει θέσει το θέμα του ξυλοδαρμού γυναίκας, θύμα βασανιστηρίων & πολιτική πρόσφυγα απο την Τουρκία, από την ΕΛΑΣ









Η ατιμωρησία, η υπερβολική βία και οι δεσμοί με τη Χρυσή Αυγή μαστίζουν την ελληνική αστυνομία

Μέχρι τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους περίπου 50 άτομα, συμπεριλαμβανομένων του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, δύο αστυνομικών και πέντε βουλευτών, είχαν συλληφθεί και κατηγορηθεί για διάφορα αδικήματα, από δολοφονίες και την πρόκληση εκρήξεων μέχρι εκβιασμούς. Διαπιστώθηκε ότι δέκα αστυνομικοί είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με εγκληματικές δραστηριότητες οι οποίες έχουν αποδοθεί σε μέλη της Χρυσής Αυγής.


Σήμερα η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας Κράτος εν κράτει: Κουλτούρα κακομεταχείρισης και ατιμωρησίας στην ελληνική αστυνομία εκθέτει τις πολλές και συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας. Στην έκθεση εξετάζονται λεπτομερώς οι ρίζες και η φύση του ελλείμματος λογοδοσίας της ελληνικής αστυνομίας, καθώς και η αποτυχία της να διεξάγει άμεσες, διεξοδικές και αμερόληπτες έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες.


«Η έρευνά μας δείχνει ότι η αποτυχία στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Ο παγιωμένος ρατσισμός, η χρήση υπερβολικής βίας και η βαθιά ριζωμένη κουλτούρα ατιμωρησίας αποτελούν μάστιγα για την ελληνική αστυνομία. Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να αναγνωρίσουν -και πόσω μάλλον να αντιμετωπίσουν- τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αστυνομικούς και τη συνεχιζόμενη ατιμωρησία», δήλωσε η Jezerca Tigani, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.


«Είναι επείγουσα η ανάγκη να γίνουν βαθιές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης καταγγελιών για την αστυνομία, ο οποίος θα διερευνά ισχυρισμούς για παράνομη συμπεριφορά αστυνομικών. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στις δομές επιβολής του νόμου.»


Η Διεθνής Αμνηστία τεκμηριώνει εδώ και πολλά χρόνια την παράνομη συμπεριφορά αστυνομικών στην Ελλάδα. Νέα έρευνα της οργάνωσης εξετάζει την κατάσταση των δύο τελευταίων ετών και καταλήγει στο ότι τα πράγματα παραμένουν ζοφερά.


Στα τέλη Μαρτίου 2014 ένας κρατούμενος βρέθηκε νεκρός στην απομόνωση στις Φυλακές Νιγρίτας λίγο μετά τη μεταφορά του εκεί. Σύμφωνα με αναφορές, η αυτοψία αποκάλυψε ότι είχε κακοποιηθεί περισσότερες από μία φορές. Ασκήθηκαν διώξεις, μεταξύ άλλων, και για βασανιστήρια, κατά σωφρονιστικών υπαλλήλων, στις φυλακές Νιγρίτας αλλά και κατά παντός υπευθύνου στις Φυλακές Μαλανδρίνου, από όπου είχε μεταφερθεί.


Τα τελευταία τρία χρόνια έχει σημειωθεί δραματική αύξηση των επιθέσεων μίσους εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Εγκλήματα μίσους έχουν καταγραφεί και κατά της κοινότητας των Ρομά και της κοινότητας των ΛΟΑΤΙ. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, μέλη των σωμάτων ασφαλείας έχουν αποτύχει να εμποδίσουν τέτοιες επιθέσεις ή να διερευνήσουν το κίνητρο μίσους πού κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις.


«Με τις ενέργειές της η ελληνική αστυνομία ανέχεται τη δράση ξενοφοβικών ακροδεξιών ομάδων, οι οποίες στοχοποιούν όποιον δεν συμμορφώνεται με την άποψή τους για το τι αποτελεί ‘«κανονική» κοινωνία’, δήλωσε η Jezerca Tigani.


«Οι αρχές χρησιμοποιούν αδιακρίτως την αστυνομία ως εργαλείο. Αντί να διατηρεί την έννομη τάξη, η αστυνομία πολύ συχνά επιφορτίζεται με την καταστολή της διαμαρτυρίας και τη δίωξη μελών ευάλωτων ομάδων. Οι ενέργειές της δεν ελέγχονται από κάποιον ανεξάρτητο μηχανισμό και οι παραβιάσεις εκ μέρους αστυνομικών παραμένουν ατιμώρητες. Αυτό πρέπει να αλλάξει.»


Χρυσή Αυγή


Στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 ο Παύλος Φύσσας, μουσικός και αντιφασίστας ακτιβιστής, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στο Κερατσίνι από μέλος της Χρυσής Αυγής. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στα ΜΜΕ ότι οκτώ αστυνομικοί, μέλη της Δίκυκλης Ομάδας Αστυνόμευσης ΔΙΑΣ, ήταν ήδη παρόντες όταν ο Παύλος Φύσσας και οι φίλοι του περικυκλώθηκαν από μέλη της ακροδεξιάς, αλλά ότι δεν παρενέβησαν όταν ο Παύλος κυνηγήθηκε από ορισμένους από αυτούς και στη συνέχεια μαχαιρώθηκε από τον Γιώργο Ρουπακιά.


Την επόμενη μέρα δυνάμεις των ΜΑΤ διασκόρπισαν διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, χρησιμοποιώντας χημικά και γκλοπ. Τριάντα ένας διαδηλωτές χρειάστηκε να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη, πολλοί από αυτούς με τραύματα στο κεφάλι. Οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι είχαν ξυλοκοπηθεί με γκλοπ της αστυνομίας, κράνη και ασπίδες. Επίσης ανέφεραν ότι μέλη ακροδεξιών ομάδων τους πέταγαν πέτρες, ενώ τα ΜΑΤ στέκονταν άπραγα χωρίς να τους προστατεύουν. Ο Γαβριήλ, ένας 32χρονος διαδηλωτής, έχασε το δεξί του μάτι και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2013 είχε υποβληθεί σε τρεις εγχειρήσεις.


Η περίπτωση του Παύλου Φύσσα ενεργοποίησε μια μεγάλη αστυνομική έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής και τους δεσμούς της με την αστυνομία.


Βάναυση μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών


Η αστυνομία στην Ελλάδα είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της μετανάστευσης και την κράτηση και απέλαση των παράτυπων μεταναστών. Στο πλαίσιο της επιχείρησης-σκούπα «Ξένιος Ζευς», από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο 2013, η αστυνομία σταμάτησε περισσότερους από 120.000 ξένους υπηκόους για εξακρίβωση στοιχείων. Από αυτούς, μόνο οι 7.000 περίπου, δηλαδή περίπου το 5%, δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα.


Ο K., σύρος πρόσφυγας, περιγράφει την κακομεταχείρισή του από την αστυνομία στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Κορίνθου τον Φεβρουάριο του 2013: «Ο ίδιος αστυνομικός άρχισε να με κλωτσάει … Προσπάθησα να σταθώ όρθιος και ο αστυνομικός με χτύπησε ξανά … τότε ζήτησε από δύο αστυνομικούς να με βάλουν σε ένα δωμάτιο όπου δεν θα μπορούσαν να με δουν άλλοι κρατούμενοι … [στο δωμάτιο], ο αστυνομικός άρχισε να με κλωτσάει στο στήθος … τότε ένας άλλος αστυνομικός με χαστούκισε και άρχισε να με χτυπά με τις γροθιές του στο πρόσωπό».


Εγκλήματα μίσους


Τον Ιανουάριο του 2013 δύο έλληνες υπήκοοι μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου τον S. Luqman, πακιστανό υπήκοο, ο οποίος ζούσε στην Ελλάδα. Ωστόσο, η αστυνομία και οι εισαγγελείς δεν έλαβαν υπόψη τους το πιθανό ρατσιστικό κίνητρο, το οποίο φέρεται να βρισκόταν πίσω από την επίθεση αυτή. Η δολοφονία του S. Luqman φέρεται να είχε πολλά κοινά στοιχεία με οργανωμένες επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα μιας «ομάδας κρούσης», η οποία έχει στενούς δεσμούς με την Χρυσή Αυγή. Η δίκη τους αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη.


Τον Σεπτέμβριο του 2013 κάμερα κατέγραψε μια Ελληνίδα να κλωτσάει ένα κορίτσι Ρομά, το οποίο έπαιζε ακορντεόν σε έναν πεζόδρομο κάτω από την Ακρόπολη, στην Αθήνα. Η αστυνομία ξεκίνησε να διερευνά το περιστατικό και το κίνητρο μίσους, μόνο μετά από πιέσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.







ΔΙΑΒΑΣΤΕ - ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ



VIDEO/ΦΩΤΟ.«Η Ελλάδα απαγορεύει ξανά τις διαδηλώσεις». Τον γύρο του κόσμου μέσα απ'τον Διεθνή Τύπο κάνει η απαγόρευση των διαδηλώσεων & η επέμβαση της αστυνομίας.
http://lefteria-news.blogspot.gr/2014/04/video.html



Ιανουάριος. Έντονα σχόλια από τον Διεθνή Τύπο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και την επέμβαση της αστυνομίας.





Διεθνης Αμνηστία "Η κακοποίηση μεταναστών στην Ελλάδα αποτελεί ανθρωπιστική κρίση" - Kαταγγέλει φρικαλεότητες της ΕΛΑΣ στον 'Εβρο.



Το δημοσίευμα είναι απο τον Δεκέμβριο του 2012, αλλα δεν το διαβάσαμε ποτέ στην Ελλάδα.



ΕΓΓΡΑΦΟ.48σέλιδη Εκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που καταγγέλλει ξανά τις φρικαλεότητες των Αρχών κατά μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα. Η συνέντευξη τύπου του 2012 για το θέμα. 


ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ. Παγκόσμια συλλογή υπογραφών προς τον Δένδια για τις φρικαλεότητες ΕΛΑΣ και Λιμενικού στα σύνορα.


ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ. Δελτίο Τύπου."Ελλάδα: Να διερευνηθεί το κάλεσμα από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας που φέρεται να στοχοποιεί μετανάστες"



ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ. «Η Ελληνική Αστυνομία χτυπούσε γυναίκα, θύμα βασανιστηρίων & πολιτική πρόσφυγα απο την Τουρκία»



Διεθνης Αμνηστια. Ολη η εκθεση για την αστυνομικη βια στην Ελλαδα


ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ." Οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν απλά να κάνουν Photoshop στα προβλήματά τους"
  


BBC. Οι τουρίστες που κρατήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία,ως παράνομοι μετανάστες




New Zealand Herald.Νεοζηλανδός δηλώνει ότι απήχθη & έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από την ελληνική αστυνομία.
http://lefteria-news.blogspot.gr/2012/11/new-zealand-herald.html




BBC.Συγκλονιστικές ιστορίες της χρεοκωπημένης Αθήνας,πίσω απο τον τουρισμό




Δημοσιεύθηκαν σε Βρετανική ιστοσελίδα οι καταθέσεις των δυο τουριστών-μαρτύρων δικαστικής υπόθεσης, που κατηγορούν την ΕΛΑΣ για κακοποίηση.



BBC VIDEO. Η ΕΛΑΣ κατηγορείται οτι χτύπησε τουρίστα, μάρτυρα σε θανάσιμο τραυματισμό στην Ζάκυνθο, για να αλλάξει κατάθεση


 

Νέα Στοιχεία. Βρετανικός Τύπος, Αστυνομία, Ιατροδικαστής, επιτίθενται στην ΕΛΑΣ για την υπόθεση Hiles & κακοποίηση τουριστών-μαρτύρων.


«Αίμα και Ανθρωπισμός» Άρθρο Βρετανού πρ.καθηγητή Πανεπιστημίου που ζεί μόνιμα στην Σάμο. Κατηγορεί την Πολιτεία για «Αδυναμία και Συνενοχή» απέναντι στην Χρυσή Αυγή.



Ο "Ξένιος Ζεύς", θεατρική παράσταση σε διεθνή Φεστιβάλ.΄Αλλη μια "διαφήμιση" της χώρας, προσφορά Δένδια.



GUARDIAN H Ελληνική αστυνομία κατηγορείται για ξυλοδαρμό υπόπτων υπο κράτηση και επεξεργασία φωτογραφιών



REUTERS “Αλλοιωμένες φωτογραφίες σήμανσης ωθούν σε έρευνα για ξυλοδαρμούς από την Ελληνική αστυνομία“




NEW STATESMAN.Επιλεκτική μηδενική ανοχή: Είναι η Ελλάδα πραγματικά μια δημοκρατία πλέον;


  

NEW STATESMAN."Μια καταστροφική & μη πειστική υπόθεση βαρβαρότητας & κακοδιαχείρισης από την Ελληνική αστυνομία".




VIDEO.TYT NETWORK (US)."Οι Έλληνες αστυνομικοί χρησιμοποιούν τεχνικές Γκουαντάναμο"
HUFFINGTON POST."Αυξανόμενη Αστυνομική Βαρβαρότητα στην Ελλάδα: Η αθέατη όψη της κρίσης"



Καταγγελίες στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ απο παιδιά - μετανάστες & πρόσφυγες - περιστατικών ανεξέλεγκτης αστυνομικής βαρβαρότητας





Guardian.Ελλάδα 2012: Οι φασίστες δέρνουν ανθρώπους, ενώ η αστυνομία κοιτάζει.



GUARDIAN.Ελληνες αντιφασίστες διαδηλωτές 'βασανίστηκαν από την αστυνομία'




BBC.H Ελληνική αστυνομία κατηγορείται για ρατσισμό και Άσυλο.



EΡΕΥΝΑ. Θεσμική και Εξωθεσμική Ακροδεξιά και Τουρισμός στην Ελλάδα. Τι δηλώνουν τουρίστες και επισκέπτες, τι προβάλλεται στον Ξένο Τύπο.



ReINFORM.nl (Netherlands). Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα (μια ιδιόμορφη χούντα)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.