Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

INDEPENDENT. Η επίσκεψη της Μέρκελ βρίσκεται πίσω από την πώληση ομολόγων της Ελλάδας που θα κοστίσει περισσότερο σε δανεισμό?










Η Ελλάδα άνοιξε πάλι για μπίζνες - αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται πίσω από την πώληση ομολόγων που θα κοστίσει περισσότερο σε δανεισμό

Nathalie Savaricas, Αθήνα, Τετάρτη 9 Απριλίου 2014


 


Η προσπάθεια της κυβέρνησης της Αθήνας να αντλήσει δισεκατομμύρια ευρώ στις αγορές ομολόγων έχει ληφθεί ως ένδειξη ότι η χειρότερη φάση της κρίσης μπορεί να έχει περάσε. Αλλά η ατμόσφαιρα στους δρόμους λέει μια διαφορετική ιστορία



Μετά από σχεδόν έξι χρόνια οικονομικής αναταραχής και δυστυχίας για πολλά εκατομμύρια ανθρώπων, η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως το χειρότερο πέρασε, καθώς ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στις διεθνείς πιστωτικές αγορές.


Η ανακοίνωση έγινε εν μέσω της ειρηνικής πανεθνικής διαδήλωσης που οργάνωσαν τα συνδικάτα για να διαμαρτυρηθούν για τα ακόμα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν εξαφανίσει το ένα τέταρτο της οικονομίας της χώρας.


Το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος της έκδοσης που προσφερόταν, αλλά πηγές αναφέρουν ότι το ομόλογο θα πρέπει να εκδοθεί μέχρι το τέλος του σημερινής ημέρας με την Αθήνα, να ελπίζει να πάρει τουλάχιστον 2 δισ. (£ 1,6 δισ.).


Οι αρχικές εναφορές έδειξαν ότι οι επενδυτές έχουν ήδη παραγγείλει ομόλογα αξίας 11 δισ, πολύ πάνω από το αναμενόμενο, γεγονός που υποδηλώνει ότι όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση θα είναι ικανή να προσαρμόσει τους τόκους που καταβάλλει, αλλά πιο σημαντικά, ότι οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές είναι και πάλι διαθέσιμες για την κλυδωνιζόμενη ελληνική οικονομία. Πιστεύεται ότι το πληρωτέο επιτόκιο για τα ομόλογα θα είναι κοντά στο πέντε τοις εκατό.

"Αυτό είναι μνημειώδους σημασίας", δήλωσε ο Ιάσωνας Μανωλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dromeus Capital, ενός hedge fund, και συγγραφέας του βιβλίου «Greeces Odious Debt». «Αυτό σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης του δημόσιου χρέους για την Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια χωρίς πρόσβαση στις αγορές χρέους».


Η Ελλάδα έχει υποφέρει περισσότερο από ό, τι οι περισσότεροι, από την έναρξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης το 2008 και το 2009. Οι τεράστιες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, που κατέστησαν αναγκαίες ως προϋποθέσεις για τα bailouts αξίας άνω των 200 δις (£ 160 δις) από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν αφήσει την Ελλάδα με ανεργία στο 28% και το αντικυβερνητικό κλίμα στο υψηλότερο όλων των εποχών.


Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων χωρίς εργασία, είναι άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο αφήνοντας τους χωρίς πρόσβαση σε κρατικά επιδόματα και εξαρτώμενους σε μεγάλο βαθμό από τους στενούς οικογενειακούς δεσμούς.


Τα παιδιά επηρεάζονται επίσης σοβαρά από τα οικονομικά προβλήματα, με την Unicef ​​πρόσφατα να ανακοινώνει ότι το ένα τρίτο των ανηλίκων απειλούνται με φτώχεια.




Παρά την κατήφεια, η συντηρητική Νέα Δημοκρατία η οποία ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού ακούγεται όλο και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κατά τους τελευταίους μήνες και η οικονομία αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός του τρέχοντος έτους, αν και σε αναιμικά επίπεδα. "Είναι ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, για τις προσπάθειές της να βγεί από την κρίση και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της",  δήλωσε στον Independent ο Σίμος Κεδίκογλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.




Παρά την αισιόδοξη υποδοχή από τις αγορές, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα κολοσσιαίο 175% της εθνικής παραγωγής.


Ο Δημήτρης Μάρδας, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, υποστήριξε ότι το ομόλογο αυτό θα ήταν πάρα πολύ ακριβό για μια χώρα με μικροσκοπική πρόβλεψη για ανάπτυξη το τρέχον έτος και υψηλό προ-υπάρχον χρέος


"Μπορεί η ελληνική οικονομία, με την περιορισμένη δυναμική της, να δανειστεί με κόστος δανεισμού από 5% έως 6%, ακόμη κι αν αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τεσσάρων ετών;", είπε. "Μάλλον όχι, και έτσι, ο φαύλος κύκλος της υπερχρέωσης θα συνεχιστεί."


Ο καθηγητής Μάρδας δήλωσε ότι η έκδοση του ομολογιακού δανείου θα προσελκύσει πιθανό ενδιαφέρον των επενδυτών λόγω των υψηλών αποδόσεων που ενδέχεται να προσφέρει. "Όποιος είναι αρκετά γρήγορος, θα επωφεληθεί από αυτό", είπε. "Αλλά η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί με νέα ποσοστά επαχθών τόκων".

Η αριστερή αντιπολίτευση δεν βρήκε πολλα πράγματα στην ανακοίνωση για να πανηγυρίσει και χαρακτήρισε την επιστροφή της κυβέρνησης στις αγορές ως τίποτα περισσότερο από ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων.


«Δανείζονται με 5%,αντί για το ισχύον 1,5%, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κάνουν την πιο ακριβή εκλογική καμπάνια, με δημόσιο χρήμα», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σε ένα tweet.


Άλλοι εξέφρασαν επίσης την κριτική τους, λέγοντας ότι η κίνηση ωφέλησε την κυβέρνηση εν όψει των κρίσιμων ευρωπαϊκων και δημοτικών εκλογών του επόμενου μήνα, οι οποίες θα αποδειχθεί η λυδία λίθος για την κυβέρνηση συνασπισμού. Η Σοφία Βούλτεψη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας χτυπούσε την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι καθώς οι οικονομικές τύχες της χώρας βελτιώνονται, ο ΣΥΡΙΖΑ - Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς - χάνει το λόγο ύπαρξής του.


Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης και μέσω της έκδοσης ομολόγων θα μπορούσε να καταλήγει να πληρώνει περισσότερες από οκτώ φορές επάνω, το επιτόκιο που πληρώνει σήμερα για τα δάνεια που χορηγούνται από την ΕΕ και το ΔΝΤ.


Ο ανεξάρτητος οικονομολόγος Βαγγέλης Αγαπητός συμφωνεί ότι η κίνηση είχε πολιτικά κίνητρα, καθώς έρχεται πριν από την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα την Παρασκευή.


 "Η επιτυχία της έκδοσης του ομολόγου πριν από την επίσκεψη της Μέρκελ θέλει να δείξει στους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι το ελληνικό σχέδιο διάσωσης λειτουργεί και στους Έλληνες ψηφοφόρους ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, ωστόσο, αυτά τα πολιτικά οφέλη έχουν πολύ υψηλότερο οικονομικό κόστος από την εναλλακτική λύση του δανεισμού από το ΔΝΤ και ΕΕ, σε πολύ χαμηλότερη τιμή".


Η κυβέρνηση έχει επίσης εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο αφότου ένας συνεργάτης του πρωθυπουργού πιάστηκε σε βίντεο να παραδέχεται ότι πιέζουν το δικαστικό σώμα να δράσει ενάντια των βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή, μερικοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρές ποινικές κατηγορίες. Ο συνεργάτης παραιτήθηκε έκτοτε.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την αυξανόμενη οικονομική αισιοδοξία, το κλίμα των Ελλήνων στη διαδήλωση ήταν πολύ διαφορετικό


Ο Σπύρος Στρομπούλης, ναυπηγός, ήταν ένας από τους χιλιάδες που διαδήλωσαν μπροστά από το κοινοβούλιο της Αθήνας σήμερα. Είπε ότι ο ίδιος είχε μια άνετη ζωή πριν από την κρίση, αλλά η επιδρομή των φορολογικών αυξήσεων και των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες οδήγησαν σε μια σταθερή πτώση σε βιοτικό του επίπεδο


«Υποτίθεται ότι πρέπει να πανηγυρίσουμε γιατί η Ελλάδα θα δανειστεί περισσότερα χρήματα; Το χρέος είναι αυτό που προκάλεσε την κρίση μας, καταρχάς».


Μετάφραση - Απόδοση: LEFTeria-news 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ - ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ



BBC εναντίον Success Story. Η Ελλάδα ως πειραματόζωο της Ευρώπης.



Απίστευτες διαστάσεις παίρνει ο παγκόσμιος διασυρμός Μπαλτάκου-Σαμαρά. Όλες οι ανταποκρίσεις





Greece is open for business again - but critics suggest visit of German Chancellor Angela Merkel is behind bonds sale that will cost more in borrowing

After almost six years of economic turbulence and misery for many millions of people, the Greek government has signalled that perhaps the worst was over as it announced that it would return to international credit markets.
The announcement came amid a peaceful nationwide demonstration organised by trade unions to protest against the still harsh austerity measures that have wiped away a quarter of the country’s economy.
The finance ministry declined to give further details on the timing and size of the bond offering but sources said the debt would be issued by the end of today with the executive in Athens hoping to raise at least €2bn (£1.6bn).


Initial reports indicated that investors have already placed orders for €11bn worth of bonds, well above expected, suggesting that not only will the Greek government be able to trim the interest it pays, but more significantly, that the international financial markets are once again available to the battered Greek economy. It is believed that the interest rate payable on the bonds will be close to five per cent.
“This is of monumental significance,” said Jason Manolopoulos, managing partner of Dromeus Capital, a hedge fund, and author of Greece’s Odious Debt. “This marks the end of the sovereign debt crisis for Greece after four years of no access to the debt markets.”

Greece has suffered more than most since the onset of the international financial crisis in 2008 and 2009. Huge cuts to public expenditure, made necessary as a condition of bailouts worth more than €200bn (£160bn) from the European Union and International Monetary Fund, have left Greece with unemployment at 28 per cent and anti-government sentiment at an all-time high.
Data suggests the overwhelming majority of those without jobs have been unemployed for over a year leaving them without access to state benefits and heavily reliant on strong family ties.
Children are also severely affected by economic woes, with Unicef recently announcing that a third of minors are threatened with poverty.

Despite the gloom, the conservative New Democracy-led coalition government has sounded increasingly confident in recent months and the economy is expected to return to growth later this year, albeit at anaemic levels. “It is an important step for Greece on its efforts to get out of the crisis and regain confidence in its economy,” Simos Kedikoglou, the government spokesman told The Independent.

Despite the upbeat reception from the markets, Greece’s national debt still stands at a colossal 175 per cent of national output.
Dimitri Mardas, a professor of economics at Thessaloniki University, argued that the bond would be too pricey for a country with a tiny growth forecast this year and high pre-existing debt
“Can the Greek economy, with its limited dynamic, take borrowing costs of five to six per cent, even though these are the lowest in the past four years?” he said. “Probably not, so the vicious circle of over-indebtedness will continue.”

Professor Mardas said the bond issue would likely attract investor interest due to the high returns likely to be offered. “Whoever is fast enough will take advantage of that,” he said. “But Greece will be burdened with new onerous interest rates.”
The left-wing opposition found little in the announcement to celebrate and branded the government’s return to the markets as little more than a PR stunt.
“They’re borrowing at 5 per cent instead of the current 1.5 per cent, [and] increasing public debt. [The coalition government] is doing the most expensive electoral campaign, out of state funds,” Syriza MP Dimitrios Papadimoulis said in a tweet.

Others also voiced their criticism, saying the move benefited the government ahead of crucial European and municipal elections next month, which will prove a litmus test for the coalition government. Sofia Voultepsi, the parliamentary spokesperson of the New Democracy party – a coalition member – snapped back at the opposition, saying as the country’s economic fortunes improve, Syriza – The Coalition of the Radical Left – loses its raison d’être.
Analysts point out that Greece has no immediate financing needs and by issuing bonds it could end up paying more than eight times the interest rate it currently pays on loans granted by the EU and IMF.
Independent economist Vagelis Agapitos agreed that the move was politically motivated, coming ahead of German Chancellor Angela Merkel’s visit to Athens on Friday.

“The success of the issue ahead of Merkel’s visit demonstrates to German voters the Greek bailout is working, and to Greek voters that Greece is turning the page, however these political benefits have a much higher economic cost given the alternative of borrowing from the IMF and EU at a much lower rate.”
The government is also embroiled in a domestic scandal after an aide of the prime minister was caught on video admitting pressuring the judiciary to act against MPs from the far-right Golden Dawn party, some of whom now face serious criminal charges. The aide has since resigned.

Despite the administration’s attempts to capitalise on increasing financial optimism, the mood among Greeks in the demonstration was markedly different. Spiros Stromboulis, a naval architect, was one of thousands that marched in front of Athens’s parliament today. He said that he led a comfortable life before the crisis, but that a slew of tax increases and cuts to public spending had led to a steady decline in his standard of living. “Are we supposed to be celebrating because Greece will borrow more money? Debt is what triggered our crisis to begin with.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.