Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

BBC. "Tα ποσοστά ανεργίας, σε αντίθεση με το μήνυμα που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει".



To ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα σε νέο ρεκόρ, στο 28%
13 Φεβρουαρίου, 2014


Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έφτασε σε ύψη ρεκόρ, στο 28% το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της κυβέρνησης.

Το ποσοστό αυξήθηκε από 27,7% τον προηγούμενο μήνα. Για εκείνους που βρίσκονται κάτω από την ηλικία των 25 ετών, η ανεργία έφτασε το 61,4%.

Τα σκληρά μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει την ελληνική οικονομία να συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Ωστόσο, άλλοι οικονομικοί δείκτες έχουν δείχνουν ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης.


Ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα  Mark Lowen, λέει ότι τα δυσοίωνα νούμερα της ανεργίας βρίσκονται σε αντίθεση με το μήνυμα που η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει: ότι η Ελλάδα έχει πάρει την στροφή, με έξι χρόνια ύφεσης να αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος και με φως στον ορίζοντα.


Αναφέρει ότι τώρα η αντίθεση με την Ελλάδα προ-κρίσης είναι αδυσώπητη.

Πριν η χώρα λάβει τα πρώτα 110 δισ. ευρώ του bailout, τον Μάιο του 2010, το ποσοστό ανεργίας ήταν κάτω από 12%.
Ελαφρά ανάπτυξη αναμένεται αυτό το έτος και το έλλειμμα έχει εξαφανιστεί, εκτός από τις πληρωμές τόκων του bailout.


Αλλά ο ανταποκριτής μας λέει ότι η κυβέρνηση φοβάται ότι θα δεχθεί ένα μεγάλο χτύπημα στις τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου.



Η ελληνική ανεργία είναι πάνω από το διπλάσιο του μέσου όρου στην ευρωζώνη.



Ο αριθμός των ανέργων στην ενιαία νομισματική περιοχή, το Δεκέμβριο ήταν 19 εκατ., με το ποσοστό ανεργίας στο 12%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Άλλα οικονομικά στοιχεία, όπως οι λιανικές πωλήσεις, οι δραστηριότητες μεταποίησης και κατασκευών, έχουν τονίζουν ότι η ύφεση στην Ελλάδα έφθασε στο απόγειό της.


Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2014, καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να την αναδιάρθρωση και περικόπτουν θέσεις εργασίας.


"Όπως ήταν αναμενόμενο, η αγορά εργασίας παρουσίασε μια καθυστερημένη αντίδραση στα άλλα θετικά σημάδια στην οικονομία, είπε ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα στην Αθήνα.


Με 1,38 εκατ. άτομα επισήμως ανέργους, θα πάρει χρόνο να ανακάμψει η οικονομία της χώρας , ακόμη και αν η ανάκαμψη δεν ξεκινήσει φέτος, όπως  η Αθήνα ελπίζει

.
Πριν από τη συντριβή, όταν η Ελλάδα αναπτυσσόταν έως και 5% σε ετήσια βάση, περίπου 50.000 θέσεις εργασίας το χρόνο προστέθηκαν στην οικονομία.


Με αυτούς τους ρυθμούς, θα μπορούσε να πάρει πάνω από 20 χρόνια για τη μείωση της συνολικής ανεργίας - χωρίς τη λήψη μέτρων για την ενθάρρυνση των εγχώριων και ξένων επενδύσεων.



Μετάφραση - Απόδοση: LEFTeria-news



Greece jobless rate hits new record of 28%


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.