Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Χρονολόγιο Κοινωνικών και Εργατικών Αγώνων που δεν δικαιώθηκαν 1974-1980 (Μάρτιος)







Οι αγώνες αυτοί δεν εξαγοράζονται, δεν δικαιώθηκαν.




 Στην ίδια σειρά: 














  ΜΑΡΤΙΟΣ 1974-1980


1973
 
2 Μαρτίου. Ο Παπαδόπουλος συγκεντρώνει στην αίθουσα της Βουλής τις συγκλήτους των σχολών και τους αναθέτει τις ευθύνες αστυνόμευσης των φοιτητών.

6 Μαρτίου. Επιχειρούνται να γίνουν συγκεντρώσεις στην Νομική και το Χημείο με σκοπό την κατάληψη. Όμως οι σχολές μένουν κλειστές και συλλαμβάνονται 50 άτομα. Συγκροτούνται διαδηλώσεις που διαλύονται από αστυνομικές δυνάμεις.

16 Μαρτίου. Γίνονται συνελέυσεις στη Νομική, Χημείο, πολυτεχνείο και Ιατρική. Η ασφάλεια συλλαμβάνει 36 άτομα.

20 Μαρτίου. Γίνεται προσπάθεια κατάληψης της Νομικής από 2500 άτομα. Ανεβαίνουν σρην ταράτσα φωνάζοντας συνθήματα και ρίχνοντας χειρόγραφες προκυρήξεις.

Η Σύγκλητος δίνει προθεσμία να αποχωρήσουν μέχρι τις 5 μμ. Στη συνέχεια δίνει την άδεια στην αστυνομία να μπεί στη Νομική. Οι αστυνομικοί μπαίνουν από την ταράτσα με σκάλα και ακολουθεί άγριος ξυλοδαρμός των φοιτητών στην ταράτσα και μέσα στη σχολή.  Δεκάδες τραυματίες και πάνω από 100 συλλήψεις. Πραγματικό μακελειό.


1974




1 Μαρτίου. Δημοσιεύεται η είδηση ότι συνελήφθησαν 15 μέλη της Εργατικής Διεθνιστικής Ένωσης (ΕΔΕ). Ανακοινώνονται ταονόματα των Κουτσουμπού Θεόδωρου, Κούρτεση Κωνσταντίνου, Ζακάκη Κωνσταντίνου, Ζακάκη Εμμανουήλ, Σταυροπούλου Αγγελικής, Λογοθέτη Ηρακλή.
Παράλληλα ανακοινώνεται η σύλληψη από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης 27 μελών του ΚΚΕ. Γνωστοποιούνται τα ονόματα 10 συλληφθέντων. Είναι οι Δερμουτζίδης Βασίλειος, Μπετσιμέας Γεράσιμος, Κοκοζίδης Γρηγόριος, Ιωαννίδης Δημήτριος, Γαζιάνος Χρήστος, Υψηλάντης Κυριάκος, Βασιλείου ή Πανίτσας Γεώργιος, Νάσκος ή Νάσος Σταύρος, Τερζής Περικλής, Ακριτίδης Παναγιώτης.




1975

3 Μαρτίου. Αποφασίζονται κατεδαφίσεις «παράνομων» κτισμάτων στην περιοχή Περάματος. Το γραφείο Πολεοδομίας Πειραιώς ανακοινώνει ότι οι κατεδαφίσεις θα γίνουν χωρίς προηγουμένως να ληφθεί ειδική απόφαση. Δυνάμεις της χωροφυλακής συνοδεύουν τα συνεργεία κατεδάφισης και προβαίνουν σε ωμότητες απέναντι στους παραπηγματούχους, πολλοι από αυτούς ήταν γέροι, άρρωστοι ακόμη και ανάπηροι.





Προκλήθηκε αυτοτραυματισμός παραπηγματούχου (έκοψε με ξυράφι την κοιλιά του), και έτσι σταμάτησε η βάναυση αστυνομική επέμβαση.
(Οι αστυνομικοί τον άφησαν αιμόφυρτο και αβοήθητο, τον βοήθησε ο κόσμος και επέζησε. Την επόμενη μέρα, ΤΑ ΝΕΑ, έγραφαν πως η αστυνομία τον έσωσε…).


13 Μαρτίου. 24ωρη προειδοποιητική απεργία των εργαζομένων στην ΠΕΣΙΝΕ. Την απεργία κύρηξαν τα σωματεία ΚΥΡΙΑΚΕΙΟΝ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και το «Σωματείον Γερυροποιών» με αιτήματα αύξηση μεροκάματων, αποκατάσταη του προσωπικού εργολαβιών.

15 Μαρτίου. Γιατροί και προσωπικό του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.Θεσ/νίκης καταλαμβάνουν τη σχολή Μαιών ζητώντας να χρησιμοποιηθεί ο χώρος σαν προσωρινό νοσοκομείο.

20 Μαρτίου. Οι σπουδάστριες του «Αλεξάνδρα», κατεβαίνουν σε αποχή επ΄αόριστον επειδή τα αιτήματα τους δεν ικανοποιούνται. Η διοίκηση με απειλές και πράξεις εκφοβισμού προσπαθεί να σταματήσει την αποχή.

* Γιατροί, νοσοκόμες και όλο το προσωπικό του ΚΑΤ απεργούν, ζητώντας την απομάκρυνση της διοίκησης. Ειδικά συνεργεία των απεργών φροντίζουν τους ασθενείς. Ασθενείς πραγματοποιούν απεργία πείνας σε συμπαράσταση στους απεργούς.


23 Μαρτίου. Τεθωρακισμένα και κρανοφόροι της αστυνομίας επιτίθενται σε έκτακτους υπαλλήλους του ΟΠΑΠ που απεργούν και σε συμπαραστάτες τους.Ακολουθούν συμπλοκές στο κέντρο της Αθήνας.

26 Μαρτίου. Δικάζεται στο αυτόφωρο ο φοιτητής της Γεωπονικής Δ. Καρακώστας. Ο Καρακώστας συνελήφθη στις 23/3 στα επεισόδια της απεργίας στον ΟΠΑΠ. Κατηγορείται ότι χτύπησε κα εξύβρισε τον αστυνόμο Χ.Μπουγότη. Στις αίθουσες των δικαστηρίων, μετά την έκδοση της απόφασης για 5μηνη φυλάκιση, αστυνομικοί επιτίθενται στο ακροατήριο της δίκης που υποδέχτηκε την απόφαση φωβάζοντας «αίσχος, αίσχος». Επίθεση από τους αστυνομικούς δέχθηκαν και δημοσιογράφοι, ένας εξ αυτών ήταν ο Κακαουνάκης.

* Γενική Συνέλευση των απεργών μεταλλωρύχων του Μαδεμ-Λάκκο. Η απεργία τους συνεχίζεται για 70 μέρες. Ο νομάρχης και ο αντιπρόσωπος του υπ. Απασχόλησης, μαζί με τους χωροφύλακες επιχειρούν να κάμψουν τους απεργούς με αντικομμουνιστικά κηρύγματα. Ο Παπαγεωργίου της ΓΣΕΕ κάνει πρόταση να γίνει μυστική ψηφοφορία για το αν θα συνεχίσουν την απεργία…μετά από 70 μέρες απεργίας. Οι μεταλλωρύχοι απαντούν, αποχωρώντας όλοι από τη συνέλευση.

* 24ωρη απεργία στην ΙΤΤ, στο εργοστάσιο της στο Μαρούσι. 



Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι αυξήσεις στις αποδοχές και καλύτερη συμπεριφορά της εργοδοσίας στους εργαζόμενους.
Η ΙΤΤ προσλαμβάνει τους εργαζόμενους δοκιμαστικά για μια περίοδο 3-6 μήνες και εκπαιδεύονται σε διάφορες θέσεις. Με το σύστημα «Άκορντ» χρονομετρούνται οι φάσεις της εργασίας σε κάθε συγκεκριμένο πόστο και ο μικρότερος χρόνος κάθε φάσης παίρνεται σαν βάση για τον καθορισμό του επιδόματος παραγωγής.

27 Μαρτίου. Συνεχίζεται η απεργία στο ΚΑΤ για 8η μέρα. Ο υπουργός προεδρίας Γ.Ράλλης εμφανίζεται στην τηλεόραση και δηλώνει ότι οι απεργίες είναι αδικαιολόγητες και ότι καθοδηγούνται από εξτρεμιστές: «…Παρακινηταί των απεργιών είναι ανεύθυνα στοιχεία. Οι απεργίες δεν καθοδηγούνται από τα κόμματα και δεν ελέγχονται από τα κόμματα…».
Η απεργιακή επιτροπή διαψεύδει την πλύση εγκεφάλου που γίνεται από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για «ανεύθυνους απεργούς».

28 Μαρτίου. Διαδήλωση διαμαρτυρίας των εκτάκτων μέτρων υπαλλήλων του ΟΠΑΠ Θεσ/νίκης ενάντια στη νεα αστυνομική επίθεση σε συναδέλφους τους στην Αθήνα, στις 26/3.

29 Μαρτίου. Λύνεται η απεργία στο ΚΑΤ. Γίνονται δεκτά 11 από τα 16 αιτήματα των απεργών. Το κυριώτερο όμως, η απομάκρυνση της διοίκησης δεν γίνεται δεκτό. Στο σταμάτημα της απεργίας βοήθησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας μετά από συνομιλίες με τους υπουργούς Λάσκαρη και Ράλλη.



1976


2 Μαρτίου. 5 ανήλικοι και η Ε. Παπαδοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα καταδικάζονται για επεισόδια σε βάρος του τσιφλικά Μπαίκερ. Στο τέλος της δίκης 1000 άτομα κινούνται ενάντίον του Μπαίκερ, που φυγαδεύεται από μεγάλη αστυνομική δύναμη χωροφυλακής.

3 Μαρτίου. Γενικό πένθος στο Προκόπι. Κλεινουν τα καταστήματα, χτυπούν οι καμπάνες, στα σπίτια μπαίνουν μαύρες σημαίες, ενώ γίνεται μεγάλη συγκέντρωση των κατοίκων στο «κονάκι» του Μπαίκερ, ζητώντας να φύγει ο τσιφλικάς. Μεγάλη δύναμη χωροφυλακής, φυλάει το «κονάκι».

9 Μαρτίου. Εγκύκλιος του υπουργού Συντονισμού Παπαληγούρα στα υπουργεία, τονίζει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν οι ημέρες εργασίας στους εργαζόμενους που απέχουν από την εργασία τους.

* Τριακόσιοι απεργοί της ΜΕΛ Θες/νίκης καταλαμβάνουν το εργοστάσιο στη 10η μέρα της απεργίας τους. Ζητούν 2500 αύξηση, πληρωμή των ημερών, ασφάλιση στο Τ.Α.Τ.

11 Μαρτίου. 14 ημέρες απεργία στα μεταλλεία Διστόμου. Η εργοδοσία προσπαθεί να διασπάσει τους απεργούς. Η Α.Μ.Β.Ε. προσπαθεί να δωροδοκήσει χειριστές και να στρέψει τους άλλους εργάτες ενάντια στους απεργούς λέγοντας πως θα τους απολύσει λόγω της απεργίας.  Η ΑΜΒΕ είναι επιχείρηση του Γ. Μπάρλου Οι Ελληνικοί Βωξίτες Διστόμου χαρακτηρίζουν τους απεργούς παράνομους, την απεργία τους εγκληματική πράξη!  

 Όμως τα γύρω χωριά, Αντίκυρα, Δεσφίνα, Κυριακή, Άσπρα Σπίτια βοηθούν τους απεργούς με τρόφιμα, χρήματα, κουβέρτες.

Η απεργία των χειριστών του Διστόμου κρατά 2 μήνες. Πέτυχαν άυξηση 5% συν αύξηση από την Κλαδική Σύμβαση 25%, 700 δρχ. επίδομα βαρέων μηχανημάτων και καλυτέρευσαν τα μεταφορικά. Ο Καστρίτης δεν επαναπροσλήφθηκε. Αναγκάστηκε να μεταναστεύσει μαζί με την οικογένεια του.

12 Μαρτίου. Ξεκινούν 3ωρες στάσεις εργασίας στην ΙΖΟΛΑ.

17 Μαρτίου. Αρχίζει τετραήμερη προειδοποιητική απεργία των δασκάλων με αίτημα την ίση μεταχείριση τους στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

23 Μαρτίου. Οι εργαζόμενοι της ΙΤΤ καταγγέλουν ότι παρακολουθούνται από την αστυνομία ενώ κλίμα τρομοκρατίας επικρατεί στους χώρους δουλειάς.

26 Μαρτίου. Απεργία διαρκείας των δασκάλων.

30 Μαρτίου. Η κυβέρνηση προσπαθώντας να εμποδίσει τις «ανεπίσημες» ή «άγριες» απεργίες δίνει δικαίωμα στους εργοδότες να απολύουν και στους εισαγγελείς να κινούν αυτεπάγγελτα ποινικές διώξεις κατά των «παρανόμως απεργούντων».

* Παρά τις στάσεις του Φλεβάρη, παρά τις συναντήσεις εκπροσώπων των εργαζομένων με τον υποργό Απασχόλησης, συνεχίζεται η κοροιδία των εργαζομένων στου Σκαλιστήρη. Παρά τις υποσχέσεις δεν έχει γίνει τίποτα για επιθεώρηση και έλεγχο των συνθηκών δουλειάς στα μεταλλεία.



Οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας με αιτήματα:

Α. Κατάργηση των διακρίσεων και των αδικιών ανάμεσα στους εργάτες.
Β. Σεβασμός στους αντιπροσώπους των εργατών από την εργοδοσία.
Γ. Καλύτερες συνθήκες δουλειάς.
Δ. Τοπική συλλογική σύμβαση που θα προβλέπει αύξηση στα μεροκάματα 45%.





Η απεργία πετυχαίνει κατά 99%. Οι εργαζόμενοι από τα σωματεία Πυλιού και Προκοπίου απεργούν με δική τους πρωτοβουλία, παρά την αντίθετη γνώμη των Σωματείων τους. Ο Σκαλιστήρης απειλεί και προσπαθεί να σπάσει την απεργία.

31 Μαρτίου. Από τα χαράματα οι 5000 εργαζόμενοι στα Μεταλλεία του Μαντουδίου είναι στο πόδι. Τοποθετούν οδοδφράγματα από κορμούς δέντρων σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στα εργοτάξια της εταιρείας. 


 Φωτογραφίες αρχείου, απο τις συγκρούσεις και την καταστολή στο Μαντούδι


Στις εισόδους των εργοταξίων είναι συγκεντρωμένοι εκατοντάδες απεργοί περιμένοντας τα πούλμαν με τους απεργοσπάστες που έφερε η εργοδοσία. Όταν φτάνουν οι απεργοί, δεν επιτρέπουν την είσοδο. Δυνάμεις χωροφυλακής επιτίθενται στους απεργούς, τους απωθούν και ελέγχουν τις εισόδους.


Η εργοδοσία έχει χαρακτηρίσει τα αοτήματα των εργατών «τερατώδη». Αργά το βράδυ φτάνει στο Μαντούδι με εντολή του υπουργου Δικαιοσύνης Στεφανάκη, ο αρχαιότερος εισαγγελέας  Εφετών Αθηνών Β. Παπαναστασίου, για να σχηματίσει επιτόπου γνώμη.

* Καταδικάζεται σε φυλάκιση 4 μηνών ο εργάτης της Πίτσος, Θ.Γεωργίου, ως υπαίτιος σε επεισόδια εναντίον απεργοσπαστών.

 



1977. 

Η μεγάλη απεργία στα μεταλλεία Μαντέμ-Λάκκο και Ολυμπιάδας




3 Μαρτίου. Απεργία καθηγητών στη Μέση Εκπαίδευση.

4 Μαρτίου. Εκατοντάδες αστυνομικοί και κρανοφόροι πραγματοποιούν μπλόκο στην πλατεία Ομονοίας και τους γύρω δρόμους. Συλλαμβάνονται 243 άτομα. Η αστυνομία ανακοινωνει «επιχείρηση αρετής» με στόχο κακοποιά στοιχεία, αλλά κύριος στόχος ήταν οι φοιτητές που μάζευαν υπογραφές κατά της αθωωτικής απόφασης για το Πολυτεχνείο.

* Λοκ-άουτ της εγοδοσίας στη ΒΕΣΠΥ.


7 Μαρτίου. 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα ορυχεία και λατομεία της Μήλου. Κύρια αιτήματα των απεργών είναι να παρθούν μέτρα για να μειωθεί η σκόνη και να προτατευτεί η υγεία των εργαζομένων. Το 74% των εργαζομένων στις εταιρείες στις ειταιρείες Βαρυτίνης, Μικομπάρ, Τιτάν, Μπλοπάν, Τσιπούρη, Σαρίδη, Μαθεουδάκη, Μαρκέττου, παίρνουν μέρος και οι εργαζόμενοι της Κιμώλου στην Βαρυτίνη, παρόλο που δεν είχαν κληθεί στη Γενική Συνέλευση.

8 Μαρτίου. Συνεχίζονται για ένα μήνα οι καθημερινές 4ωρες στάσεις εργασίας στου Σεβαστάκη. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις 35-40%, συνδικαλιστικές ελευθερίες, ανθυγιεινό επίδομα.

* Με προσωρινή παρέμβαση του υπουργού Λάσκαρη, λύνεται η απεργία στη βιομηχανία χάρτου Θεσσαλική, αφού συμφώνησαν εργοδοσία και εργαζόμενοι. Η απεργία είχε αρχίσει στις 9 Ιανουαρίου.

* Η Ένωση τεχνιτών και εργατών μπετον αρμέ διαμαρτύρεται και καταγγέλει τα μπλόκα και τις συλλήψεις πολιτών στους δρόμους της Αθήνας από την αστυνομία.

* Το σωματείο ελαιοχρωματιστών καταγγέλει την αθώωση των υπευθύνων της σφαγής του Νοέμβρη.

* Φοιτητικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στη Πάτρα και στη Θες/νίκη μετά την αθώωση από τα αστικά δικαστήρια των φονιάδων του Νοέμβρη 1973. Η ΕΦΕΕ οργανώνει συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο. 

Γίνονται ομιλίες και καταδικάζεται η απόφαση της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης. Τα συνθήματα που ακούγονται: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», «όχι στην αθώωση των σφαγιαστών», «Εμπρός στο δρόμο του Νοέμβρη», «Όχι στη συγκάληψη των εγκληματιών της χούντας». Μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις είναι συγκεντρωμένες γύρω από το Πολυτεχνείο και ελέγχουν τα Εξάρχεια, το Πνευματικό Κέντρο, το Πεδίο του Άρεως, την Κάνιγγος, τη Βάθη, την Ομόνοια.

Συγκέντρωση οργανώνει η ΦΕΑΠΘ στη Θεσ/νίκη. Η χωροφυλακή επιτέθηκε και διέλυσε βίαια πορεία φοιτητών της Ανωτ. Βιομηχανικής. 4 φοιτητές τραυματίζονται και 10 συλλαμβάνονται για λίγο. Φωτορεπόρτερ που φωτογράφιζε την επίθεση της χωροφυλακής κακοποιείται από 2 χωροφύλακες. Τα νούμερά τους ήταν 34639 και 69331, με τον πρώτο να κατονομάζεται ως Ματθαίος Γρηγοράκης.

10 Μαρτίου. 24ωρη προειδοποιητική απεργία των τσαγκαράδων της Αθήνας. Οι τσαγκαράδες ζητούν αυξήσεις 20%, καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

11 Μαρτίου. 24ωρη απεργία στη Βυθούλκα ΑΕΒΕ με αιτήματα αυξήσεις 30% στα μεροκάματα.

* Συνεχίζεται και βρίσκεται στον 2ο μήνα η απεργία των εργατών στη ΛΑΡΚΟ. Οι απεργοί ζητούν αυξήσεις στα μεροκάματα και καλύτερες συνθήκες δουλειάς.


14 Μαρτίου. 30000 εργαζόμενοι στον ΟΤΕ αρχίζουν 3ήμερη απεργία ζητώντας να λυθεί το πρόβλημά της αυτασφάλισης τους και αυξήσεις στις αποδοχές τους.

* Με απεργία διαρκείας απαντούν οι μεταλλωρύχοι της Μαδέμ-Λάρκο στις απολύσεις του προέδρου και του γραμματέα του σωματείου τους.

* Συνεχίζεται για 2ο μήνα η απεργία των εργατών της ΛΑΡΚΟ όπως και οι 7ωρες στάσεις στην AEG.

* Άλλοι 70 εργαζόμενοι απολύονται από τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις του Σκαλιστήρη

16 Μαρτίου. Νέα 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα ορυχεία και λατομεία στη Μήλο και τη Κίμωλο. Η συμμετοχή στην απεργία ανεβαίνει στο 94%.

18 Μαρτίου. 51 ημέρες απεργίας στη ΛΑΡΚΟ. 150 χωροφύλακες και 100 κρανοφόροι περιπολούν πάνοπλοι και τηρούν την τάξη στην Λάρυμνα. Η εργοδοσία έχει εξαπολύσει πόλεμο νεύρων και προκλήσεων κατά των απεργών, που επιβλέπει ο συνταγματάρχης ε.α. του ΑΣΠΙΔΑ, Α. Παπατέρπος.

21 Μαρτίου. Οι απεργοί της AEG αρχίζουν διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία.




* 24ωρη απεργία στη Βιοτσάλ. Οι εργάτες ζητούν: αυξήσεις 15%, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, σταμάτημα της τρομοκρατίας. Η εργοδοσία είναι αδιάλλαχτη και η απεργία γίνεται διαρκείας. Ο μη έλεγχος του ΔΣ από τους απεργούς θα οδηγήσει σε ήττα μετά από 53 μέρες απεργίας.




22 Μαρτίου. Οι απεργοί μεταλλωρύχοι του Μαδέμ-Λάκκο ετοιμάζονται να καταλάβουν τις στοές των μεταλλείων και το εργοστάσιο του μεταλλεύματος στο Στρατώνι, αν η εργοδοσία εξακολουθήσει την αδιαλλαξία της απέναντι στα αιτήματα τους. Αυτά είναι εκτός από την επαναπρόσληψη των απολυμένων, είναι:

 Αυξήσεις 35%, επιδόματα τριετίας, νυχτερινό, επικίνδυνο και ανθιγιεινό, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, παρουσία γιατρού και ασθενοφόρου στις στοές, 40ωρο, πενθήμερο, μικρότερο όριο ηλικίας για την σύνταξη.


* Στη συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ο πρόεδρος Αλ. Αθανασιάδης, αναφέρει:

«Λυπάμαι για την κατάσταση που επικρατεί στα μεταλλεία την στιγμή αυτή. Πρόκειται για μια πραγματικά πολύ άσχημη κατάσταση. Αυτό που επικρατεί την στιγμή αυτή. Πρόκειται για μια πραγματικά πολύ άσχημη κατάσταση. Αυτό που επικρατεί την στιγμή αυτή στα μεταλλεία ισοδυναμεί με επανάσταση –με κατάλυση της εννόμου τάξεως, δηλαδή με πλήρη αναρχία». Και πρόσθεσε:

«Οι απεργιακές αναστατώσεις δεν έχουν σχέση με τον καλώς εννοούμενο εργατικό συνδικαλισμό, αλλά κινούνται από ανεύθυνα και ύποπτα στοιχεία. Οι απεργιακές αναστατώσεις που εντείνονται, ανακόπτουν την παραπέρα προσπάθεια για αξιοποίηση του ελληνικού υπεδάφους, προς βλάβη της εθνικής οικονομίας».

Ο κ.Αθανασιάδης είπε ακόμη ότι νο νόμος 330/76 έχει «κενά» και αναφέρθηκε στα διαβήματα του Συνδέσμου προς τους αρμόδιους για τη «βελτίωση ορισμένων επίμαχων διατάξεων».

Οι εποικοδομητικές προτάσεις του Συνδέσμου, πρόσθεσε, δεν έγινα δεκτές από τους αρμόδιους ενώ- κι αυτό είναι το χειρότερο- απαλείφθηκαν τελικά και οι διατάξεις, που θα εξασφάλιζαν ένα μίνιμουμ ευρυθμίαςστους χώρους της εργασίας».

Περίπου 50 μεταλλωρύχοι έχουν κλειστεί στη στοά , είσοδο προς την Ολυμπιάδα, στα μεταλλεία του Μαδέμ-Λάκκο. Κρανοφόροι και τεθωρακισμένα της χωροφυλακής πήγαν στα μεταλλεία για να εμποδίσουν την κατάληψη και συγκρούστηκαν με τους απεργούς. Οι τελευταίοι κατέφυγαν στη στοά και απειλούν να την ανατινάξουν με δυναμίτη, αν οι κρανοφόροι επιχειρήσουν να μπούν μέσα.

Εκατοντάδες απεργοί, καθώς και κάτοικοι και γυναικόπαιδα από τα Μαντεμοχώρια τρέχουν στη στοά της Ολυμπιάδας. Στον δρόμο συγκρούονται με τους κρανοφόρους που προσπαθούν να τους εμποδίσουν. Οι συγκρούσεις γενικεύονται και κρατούν όλο το βράδυ στις πλαγιές του Στρατονικού.

«…οι χωροφύλακες μας κυνηγούσαν με τα ρόπαλα στο βουνό και δεν βρίσκαμε ούτε πέτρες να τους ρίξουμε. Μας βρίζανε καιμμας χτυπάγανε σα ζώα. Χτύπαγαν ακόμα και γέρους και έγγυες γυναίκες. Τέτοια πράγματα δεν κάνανε μήτε οι γκεσταπίτες στην Κατοχή. Δεν πρόκειται να τα ξεχάσουμε εμείς, ούτε τα παιδιά μας. Σπάζανε με τα ρόπαλα τους τα τζάμιααπό τα αυτοκίνητα. Τα αναποδογύριζαν και μετά έλεγαν ότι τα κάναμε εμείς…», θα καταγγείλουν μετά τις συγκρούσεις οι απεργοί.

23 Μαρτίου. Το πρωί όλα τα Μαντεμοχώρια είναι μπροστά στην είσοδο της στοάς της Ολυμπιάδας. Οι απεργοί που είναι κλεισμένοι στη στοά 20 ώρες βγαίνουν έξω όταν ο πρόεδρος του Σωματείου (Δ.Βασιλούδας, πρώην ενωμοτάρχης) τους λέει ότι έχουν έρθει δημοσιογράφοι και θα διαπραγματευτούν χωρίς να τους πειράξει κανείς… 

Πρίν βγούν γίνεται πρόταση από απεργούς να καταστρέψουν τις αντλίες που τραβούν το νερό στις στοές. Αυτόματα θα πλημμύριζαν οι στοές και για να καθαριστούν και να ξαναλειτουργήσουν τα μεταλλεία ήθελε κανένα χρόνο. Την πρόταση όμως δεν δέχονται ο πρόεδρος και ο γραμματέας του σωματείου και έτσι δεν καταστρέφονται οι αντλίες. 

Μόλις οι απεργοί βγαίνουν από τη στοά οι κρανοφόροι ορμούν πάνω τους. Τουλάχιστον 12 εργάτες ρίχνονται σε μια κλούβα. Αμέσως ξαναρχίζουν οι συγκρούσεις με δακρυγόνα και ρόπαλα ανάμεσα στους εργάτες και τους χωροφύλακες. Κάτω από την επίβλεψη του διοικητή Πιά, οι χωροφύλακες απωθούν τους εργάτες. 20 από αυτούς οδηγούνται στον εισαγγελέα Πολύγυρου, Δημητριάδη, που τους κατηγορεί για αντίσταση κατά της αρχής και για παρεμπόδιση εργασίας. Στα επεισόδια τραυματίζονται 6 κρανοφόροι και περίπου 15 εργάτες και κάτοικοι από τα γύρω χωριά.

Στα χωριά των μεταλλωρύχων κυριαρχεί η τρομοκρατία της Χωροφυλακής. Υπάρχουν χτυπημένες γυναίκες – όπως η έγκυος Τασούλα Γαλατσάνου- και παιδιά. Πολλοί εργάτες έχουν πάρει τα βουνά για να γλιτώσουν από τη σκληρότητα των χωροφυλάκων. Οι δημοσιογράφοι εμποδίζονται να φτάσουν στα μεταλλεία.





Ένας απεργός ο Γρηγόρης Τσούρλης, δηλώνει:

Ένας απεργός, αξύριστος , ξάγρυπνος 5 μέρες, ο Γρηγόρης Τσουρλής, λέει: «Θέλουν να μας διαλύσουν. Δεν τους αρέσει που είμαστε οργανωμένοι και δεν σκοπεύουν με κανένα τρόπο να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα μας. Ζητάμε ψωμί και μας το αρνούνται. Ζητάμε πιο υποφερτές συνθήκες δουλειάς και μας τις αρνούνται. Ζητάμε να μη πνιγόμαστε από την έλλειψη οξυγόνου τόσα μέτρα κάτω από τη γη και μας το αρνούνται. Είμαστε άνθρωποι και θέλουμε ανθρώπινη μεταχείριση. Η δουλειά είναι επικίνδυνοι. Οι γιατροί –όχι οι δικοί τους- που μας εξετάζουν, δεν μας δίνουν πάνω από δύο ή πέντε χρόνια ζωής. Αυτοί δεν πολεμάνε με ζωντανούς ανθρώπους. Πολεμάνε με φαντασματα, με πεθαμένους ανθρώπους.

Καταλάβετε κάτι καλά και γράψτε το με μεγάλα γράμματα στην εφημερίδα σας: Εμείς οι εργάτες δεν έχουμε υποστήριξη από κανένα. Με τη δύναμή μας και τον ιδρώτα μας κάνουν οι Μποδοσάκηδες τα εκατομμύρια. Εμείς τους κάνουμε πλούσιους.

Και τώρα αυτοί οι άνθρωποι που σε μας χρωστάνε τα πλούτη τους, συννενοούνται με το κράτος και μας στέλνουν αύρες να μας χτυπήσουν. Ποιους; Εμάς. Εμάς που ταϊζουμε τα παιδιά τους, που σπάνε τα πνευμόνια μας για λίγα ψίχουλα. Μας στέλνουν αυτούς με τα γκλόμπς , τις ασπίδες, τα κράνη και τις αύρες να μας χτυπήσουν.




Πάνω από 800 χωροφύλακες μεταφέρονται και στρατοπεδεύουν στα Μαντεμοχώρια. Τεθωρακισμένες αύρες τρέχουν στους δρόμους των χωριών. Μονάδες ΛΟΚ και ΤΕΑ κάνουν ασκήσεις μέσα στα χωριά. Χωροφύλακες κάνουν εφόδους στα σπίτια εργατών και τους συλλαμβάνουν. Ο νόμος και η τάξη έχει επιβληθεί στα χωριά των εργατών!

24 Μαρτίου. Η απεργία των σιδηροχυτών στα «Χυτήρια Βόλου ΑΕ» συνεχίζεται για 165η μέρα. Οι απεργοί ζητούν να εφαρμοστεί από την εργοδοσία η συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει για όλα τα χυτήρια της Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτήν πρέπει να δουλεύουν 5ωρο και όχι 8ωροόπως υποχρεώνοναι τώρα.
* Οι εργαζόμενοι στον ΠΕΤΖΕΤΑΚΗ πραγματοποιούν μεροκάματα συμπαράσταης στους απεργους της ΛΑΡΚΟ.

* Σε τετραήμερη αποχή κατεβαίνουν 3000 λιμενεργάτες του Πειραιά. Αιτία η προσπάθεια της διοίκησης του ΟΛΠ να βάλει και απογευματινή βάρδια το Σάββατο σε αντίποινα, γιατί οι λιμενεργάτες απέχουν από υπερωρίες και εργολαβίες.

* 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην Ελ Γκρέκο, με αιτήματα, αυξήσεις 30% και επαναπρόσληψη των απολυμένων.
* Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας στην Βιοτσάλ και στου Σεβαστάκη.

* 24ωρη απεργία των εργατοτεχνιτών στο Ράδιο-Αθήναι για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ουσιαστικές αυξήσεις.


27 Μαρτίου. Συνεχίζεται η απεργία των μεταλλωρύχων στο ΜΑΔΕΜ-ΛΑΚΚΟ. Παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να τους «σπάσει», με τα χωριά τους να κατέχονται από κρανοφόρους, οι μεταλλωρύχοι συνεχίζουν.

31 Μαρτίου. 65 μέρες απεργίας συμπληρώνουν οι εργάτες της AEG. Καθημερινά πραγματοποιούν 7ωρες στάσεις εργασίας ζητώντας την άμεση επαναπρόσληψη των 45 απολυμένων και αυξήσεις 35%.




1978 

Ο βομβιστής έφεδρος αξιωματικός, Ν.Μιχαλολιάκος


1 Μαρτίου. 24ωρη γενική απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι όλης της χώρας για αυξήσεις 30%.

2 Μαρτίου. Οι σπουδαστές της Σιβητανιδείου Σχολής καταγγέλουν ότι ο διευθυντής κάλεσε μια διμοιρία ΜΑΤ για να σκίσει διάφορες πολιτικές αφίσες.

3 Μαρτίου. Αποχή διαρκείας κηρύττουν οι σπουδαστές των σχολών ΕΜΠ με αίτημα την κατοχύρωση της Γ’ εξεταστικής περιόδου.

* Συνεχίζεται στην Πάτρα η αποχή διαρκείας των φοιτητών όλων των σχολών. Κατάληψη στο Πανεπιστήμιο αποφασίζουν οι φοιτητές και την εγκατάσταση ραδιοφωνικού σταθμού για την ενημέρωση του λαού. Η αστυνομία προσπάθησε να κλείσει με μπάρες το κτίριο αλλά απέτυχε. Απαγορεύτηκε όμως κάθε ανοιχτή συγκέντρωση φοιτητών. Μεγάλη δύναμη από Αύρες και ΜΑΤ εδρεύει γύρω από το Πανεπιστήμιο.

* Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι της ΜΕΛ, με αιτήματα αυξήσεις μισθών, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, κατάργηση των αντεργατικών νόμων.

4 Μαρτίου. Οι φοιτητές συνεχίζουν την κατάληψη του πανεπιστημίου Πάτρας στην οποία δεν συμμετέχουν ΠΑΣΠ και ΠΣΚ.

* Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν οι φορτηγατζήδες και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ

6 Μαρτίου. ΜΑΤ, αύρες, ασθενοφόραα και κλούβες στα Ν.Λιόσια για να εμποδίσουν πορεία των κατοίκων ενάντια στην ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλεως. Τελικά δεν έγιναν επεισόδια.

* Το υπουργείο Παιδείας απαγορεύει την αφισσοκόληση στις Τεχνικές σχολές και τα ΚΑΤΕΕ με το αιτιολογικό της ρύπανσης των τοίχων.

8 Μαρτίου. Συνεχίζεται η απεργία του προσωπικού των τρόλεϋ

* Συγκέντρωση πραγματοποιούν οι απεργοί των αμερικάνικων βάσεων έξω από τη Βάση του Ελληνικού, ενώ σε απεργία πείνας κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στη Βάση Γουρνών Κρήτης.


9 Μαρτίου. 1300 εργάτες βρίσκονται χωρίς δουλειά μετά το κλείσιμο των Ναυπηγείων Σύρου, από τον Όμιλο Γουλανδρή.

10 Μαρτίου. Ενώ συνεχίζεται για 24η ημέρα η απεργία των εργαζομένων στις Αμερικάνικες Βάσεις, μονάδες των ΜΑΤ και αύρες εμπόδισαν να πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση στη Βάση του Ελληνικού.

* Αποχή όλων των μαθητών των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης της Κεφαλονιάς με αίτημα να φύγει η γυμνασιάρχης Κωνσταντίνα Παπαγεωργοπούλου.


11 Μαρτίου Σημειώνεται έκρηξη βόμβας έξω από τον κινηματογράφο «Έλλη» με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 19 άτομα.




Είναι Σαββατόβραδο, 9.30μμ, ο κινηματογράφος είναι γεμάτος κόσμο και μια. ωρολογιακή βόμβα είχε τοποθετηθεί μέσα στην αίθουσα με προφανή σκοπό την πρόκληση πολλών θυμάτων, ενώ δεν δίνεται η παραμικρή προειδοποίηση.





 Πιο βαριά τραυματισμένος είναι άτυχος θεατής , κάτω από το κάθισμα του οποίου τοποθετήθηκε η βόμβα, ο οποίος έχασε και τα δυο του πόδια.

Η ταινία που παιζόταν ήταν η Σοβιετική «Ουράνιο Τόξο», η αστυνομία όμως εξαπολύει κυνηγητό ενάντια σε δημοκράτες – αριστερούς αγωνιστές.



Τελικά αφού γίνεται δεύτερη βομβιστική επίθεση, πάλι σε ώρα αιχμής στον κινηματογράφο ΡΕΞ, στην Πανεπιστημίου με 15 τραυματίες, συλλαμβάνονται τον Ιούλιο του 1978  9 ακροδεξιοί ως υπεύθυνη των δολοφονικών ενεργειών. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ο έφεδρος αξιωματικός Νίκος Μιχαλολιάκος,. Λίγες μέρες αργότερα προστίθεται κι δέκατος κατηγορούμενος ο θεωρούμενος αρχηγός Α. Καλέτζης ήδη φυλακισμένος από το 1977 για προηγούμενες βομβιστικές επιθέσεις.


* Αποκλεισμός της Ελλασόνας από τρακτέρ καπνοπαραγωγών της Θεσσαλίας.

14 Μαρτίου. Συνεχίζεται η αποχή των μαθητών της Κεφαλονιάς. Συμπαραστέκονται οι μαθητές της Ιθάκης.

18 Μαρτίου. Στα Μεταλλεία Σκαλιστήρη, εργάτης πολτοποιείται από τη μεταφορική ταινία. Η εταιρεία τον υποχρεώνε να χειρίζεται τη μεταφορική ταινία γιατί μετά από
μαζικές απολύσεις, είχε έλλειψη προσωπικού.

20 Μαρτίου.Άγρια επίθεση της Αστυνομίας κατά των φοιτητών της Πάτρας. Μπροστά στο Πανεπιστήμιο 5000 φοιτητές συγκρούονται επι 2 ώρες με αύρες, ΜΑΤ και Πυροσβεστικές Αντλίες. Συλλαμβάνονται πάνω από 40 φοιτητές , ενώ δεκάδες βρίσκονται τραυματισμένοι στα νοσοκομεία της πόλης.

20 Μαρτίου. Συνεχιζεται η πανελλαδική αποχή των φοιτητών από τις Ανώτατες Σχολές όπως και των Βοηθών Επιμελητών.


21 Μαρτίου. Επίθεση της χωροφυλακής στο Αγρίνιο με ΜΑΤ , αύρες και καπνογόνα κατά των 800 αγροτών που προσπάθησαν να φτάσουν στο κέντρο του Αγρινίου με τα αγροτικά τους μηχανήματα. 


Η επίθεση της χωροφυλακής εξελίσσεται σε άγρια μάχη καθώς οι αγρότες απαντούν στήνοντας οδοφράγματα και ανάβοντας φωτιές. Η πορεία των αγροτών έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξευτελιστικές τιμές των προιόντων,που καθόρισε η κυβέρνηση.

23 Μαρτίου. Κατεπείγον νομοσχέδιο περί καταστολής «της τρομοκρατίας» κατατίθεται στη Βουλή. Η αντιπολίτευση το χαρακτηρίζει σαν «νέο 509». Το νομοσχέδιο ως αντιτρομοκρατικός νόμος 774/1978 «περί καταστολής της τρομοκρατίας και προστασίας του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» προβλέπει τα παρακάτω: 

1. Ποινή θανάτου για όσους συστήνουν τρομοκρατικές ομάδες.

2. Κάθειρξη όσων δεν καταγγέλουν την ύπαρξη τέτοιων ομάδων.

3. Κατάργηση του δικαιώματος της εχεμύθειας σε συγγενείς, δικηγόρους κλπ.

4.Χρηματική αμοιβή όσων συμβάλλουν στνην ανεύρεση τέτοιων ομάδων.

Ο νόμος αυτός καταψηφίστηκε από τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ως αντιδημοκρατικός και κατά των ατομικών ελευθεριών, και καταργήθηκε το 1983


* Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν οι κλωστουφαντουργοί της εταιρείας Πανάγος ΑΒΕΝΥ με αιτήματα οικονομικά και καλυτέρευσης συνθηκών δουλειάς.

24 Μαρτίου. Στο τριμελές αυτόφωρο δικάζονται με το «ιδιώνυμο» 8 άτομα  που συνελήφθησαν στα γεγονότα του Πανεπιστημίου Πάτρας, ενώ οι φοιτητές καλούν από το ραδιοφωνικό σταθμό το λαό να συμπαρασταθεί στους δικαζόμενους.

26 Μαρτίου. 24ωρη απεργία των Τραπεζικών για τη μη ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων τους.

28 Μαρτίου. Λήγει μετά από 40 ημέρες η απεργία των εργατριών της Τριούμφ Ιντερνάσιοναλ. Δεν κέρδισαν τίποτα.

29 Μαρτίου. Σε ποινές από 13 έως 32 μήνες καταδικάζονται οι φοιτητές που συνελήφθησαν στα γεγονότα στο Πανεπιστήμιο Πάτρας.




1979

1 Μαρτίου. Αποφασίζεται από την κυβέρνηση να μην μεταφερθούν στο εξωτερικό οι αρχαιότητες του Μουσείου Ηρακλείου . Αποφεύγεται έτσι σύγκρουση των κρανοφόρων με τους οπλισμένους Κρητικούς.

3 Μαρτίου. Συγκρούσεις κρανοφόρων με απεργούς φορτηγατζήδες στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, έξω από τη Φιλαδέλφεια. Οι κρανοφόροι με αύρες και δακρυγόνα προσπάθησαν να ανοίξουν την Εθνική οδο που είχαν κλείσει οι φορτηγατζήδες.

4 Μαρτίου. 8 απεργοί της ΔΕΗ καταδικάζονται στη Τρίπολη σε φυλάκιση 3 μηνών με βάση το ν. 330.

7 Μαρτίου. Αναστέλλεται η απεργία της ΔΕΗ μετά την αποδοχή από την κυβέρνηση μέρους των αιτημάτων.

12 Μαρτίου. Αγροτικά συλλαλητήρια στη Θεσσαλία ενάντια στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Επεισόδια γίνονται στα Τρίκαλα και το Δομοκό, όπου οι αγρότες σπάνε με τρακτέρ τον κλοιό των κρανοφόρων γύρω από τις πόλεις και μπαίνουν μέσα.

20 Μαρτίου. Οι κάτοικοι του Γαλατά Μεσολλογίου συγκρούονται με τα ΜΑΤ και τη χωροφυλακή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση πετροχημικού στη περιοχή. Τραυματίζονται 7 χωροφύλακες.

22 Μαρτίου. Κρανοφόροι συνοδεύουν συνεργείο εργασιών στο κάμπο των Σπατών. Οι κάτοικοι συγκεντρώνονται και μετά από δυναμική σύγκρουση με τις δυνάμεις ασφαλείας, τις αναγκάζουν να φύγουν μαζί με το συνεργείο.



25 Μαρτίου. Αστυνομικοί χτυπούν την παρέλαση της Εθνικής Αντίστασης σε 11 δήμους. Γίνονται συλλήψεις και 20 άτομα παραπέμπονται σε δίκη.

28 Μαρτίου. Δίκη 9 συνδικαλιστών του ΟΤΕ με βάση τον  ν. 330/76. Οι 6 από αυτούς θα καταδικαστούν σε φυλακίσεις 3 μηνών.




1980

8 Μαρτίου. ΜΑΤ χτυπάνε άγρια, πορεία γυναικών στη Θεσσαλονίκη που διαδήλωναν υπέρ της ιαότητας των δυο φύλων.

12 Μαρτίου. Νεκρές οι σχολές της ΚΑΤΕΕ σε όλη την χώρα. ‘Εχουν ήδη παρθεί αποφάσεις για καταλήψεις σε μερικές σχολές, ενώ σε άλλες γίνονται συνελεύσεις για να αποφασισθεί η εξέλιξη της κινητοποίησης. Αιτήματα των σπουδαστών είναι η αλλαγή του εξεραστικού συστήματος και διάφορες θεσμικές αλλαγές.

19 Μαρτίου. Αρχίζει σήμερα 48ωρη απεργία των οικοδόμων για αιτήματα του κλάδου.

20 Μαρτίου. Φοιτητική διαδήλωση οργανωμένη από το 10ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο και ενάντια στα «αντιτρομοκρατικά» νομοθετικά μέτρα, πραγματοποιείται σήμερα. Η διαδήλωση που έγινε στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου στη Βουλή, έληξε χωρίς σοβαρά επεισόδια. Σημειώθηκαν μόνο μικροσυμπλοκές όταν στη συμβολή των οδών Όθωνος και Αμαλίας, αστυνομικοί με καλυμμένους τους αριθμούς στις επωμίδες, χτύπησαν με γκλόμπς μια ομάδα φοιτητών.


21 Μαρτίου. Σύγκρουση χιλιάδων αγροτών και 3000 κρανοφόρων απειλειται στην Καρδίτσα. Η Καρδίτσα παραμένει για Τρίτη μέρα αποκλεισμένη από ΜΑΤ και 2000 αγροτικά τρακτέρ με τα οποία οι αγρότες έχουν κυκλώσει τη περιοχή. Ενώ το αγροτικό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα έχει απαγορευτεί, γίνονται άλλες δράσεις σε ένδειξη συμπαράστασης, σεμε  ολόκληρη τη Θεσσαλία. Τρικαλινοί αγρότες απειλούν πορεία προς την Καρδίτσα με σκοπό να σπάσουν τον κλοιό των ΜΑΤ.

* Πορεία των ΚΑΤΕΕ λήγει με συμπλοκές και επισόδια. Όλα άρχισαν όταν φοιτητές ανακάλυψαν αστυφύλακα που προσποιούμενος τον φωτορεπόρτερ, φωτογράφιζε πρόσωπα στην πορεία. Μετά την αποκάλυψη του ακολούθησε επίθεση από τη μεριά της αστυνομίας ενάντια στους φοιτητές, οι οποίοι συγκρύσθηκαν με τους αστυνομικούς, φωνάζοντας το σύνθημα «να ποιοι είναι είναι οι τρομοκράτες». Η διαδήλωση έληξε με τραυματισμούς και συλλήψεις 2 σπουδαστών.

26 Μαρτίου. Λήγει ο αποκλεισμός της Καρδίτσας, χωρίς να ελλατωθεί όμως και ο αναβρασμός ανάμεσα στους αγρότες, όταν άνδρες των ΜΑΤ αδειάζουν κάποιος δρόμους, βάζοντας σε κίνηση τα τρακτέρ και πετώντας τα στα χωράφια.




Αρχείο LEFTeria-news 
και Έκδοση Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Πολιτών, Αθήνα Νοεμβ. 1983



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ



Χρονολόγιο Κοινωνικών και Εργατικών Αγώνων που δεν δικαιώθηκαν 1974-1980 (Ιανουάριος)


Χρονολόγιο Κοινωνικών και Εργατικών Αγώνων που δεν δικαιώθηκαν 1974-1980 (Φεβρουάριος)



Φεβρουάριος 1980. Η πρώτη απεργία των ξένων εργατών χωρίς χαρτιά. Ντοκουμέντο-προκήρυξη αλληλεγγύης Ελλήνων συναδέλφων.


Ιανουάριος 1977. Οι ναυτικοί του AEOLIAN WIND καταλαμβάνουν το πλοίο στην Βραζιλία, λόγω απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης, ασφαλείας και εργασίας από τους εφοπλιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.