Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

NEW YORK TIMES. “Τόσες πολλές μίζες, που Έλληνας αξιωματούχος δεν μπορεί να τις θυμηθεί όλες”. Εξαιρετικό ρεπορτάζ για δωροδοκίες εξοπλιστικών & Siemens




- "H διαφθορά ήταν τόσο αχαλίνωτη μέσα στο ελληνικό Πεντάγωνο που ακόμα και ένας άνθρωπος με σχετικά μέτρια θέση στην ιεραρχίαόπως κατέθεσε  ίδιος πρόσφαταήταν σε θέση να συγκεντρώσει σχεδόν 19 εκατομμύρια δολάρια με μόλις πέντε χρόνια δουλειάς".


- "Eχει τροφοδοτηθεί επίσης μια ευρύτερη οργήιδιαίτερα προς τη Γερμανίαη οποία επιπλήττει την Ελλάδα για το οικονομικό χάος που όμως, βρίσκει την ίδια μέσα του. 

Η μαρτυρία του κ. Κάντα, εφόσον είναι ακριβήςδείχνει πώς κατασκευαστές όπλων από τη Γερμανίατη Γαλλίατη Σουηδία και τη Ρωσία δωροδοκούσαν ελεύθερασυχνά μέσω Ελλήνων αντιπροσώπων, ώστε να πουλήσουν όσα όπλα το κράτος μπορούσε να αντέξει και όπως λένε οι ειδικοί ήταν σε πολλές περιπτώσεις υπερτιμημένα και κάτω των προσδοκιών".


- "Στο αποκορύφωμα της κρίσηςόταν δεν ήταν σαφές αν η Ελλάδα θα πρέπει να πεταχτεί έξω από τη ζώνη του ευρώ και πολύ πριν ολοκληρωθούν τα υποβρύχια, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την τελική πληρωμή των $ 407 εκατομμυρίων για την πληρωμή των γερμανικών υποβρυχίων".


- Υπολογίζεται ότι η Ελλάδα ξόδεψε σχεδόν 68 δισεκατομμύρια δολάρια για όπλα για τα επόμενα 10 χρόνια, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι χρήματα που έχει δανειστεί, με πιθανών περισσότερα από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια να έχουν δοθεί σε δωροδοκίες.



- "Eιδικοί ανησυχούν ότι η ομάδα δίωξης πίσω από τις συλλήψεις του κ. Κάντα δεν έχει τους πόρους που χρειάζεται για να ασχοληθεί με ένα διαρκώς διευρυνόμενο εύρος πληροφοριώνΟι τέσσερις εισαγγελείς εργάζονται σε μια αποθήκη που έχει μετατραπεί σε γραφείο, με τα γραφεία τους κολλημένα. Η επικεφαλής της μονάδας, η Ελένη Ράικουδιορίστηκε τον περασμένο Αύγουστοκαι έβαλε η ίδια τα έξοδα για να εγκατασταθούν νέες πρίζες και διακόπτες για τα φώτα".



- "Όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες, είπε ο κ. Μαντζουράνηςο κ. Κάντας θα έφερνε δεσμίδες μετρητών στον τραπεζίτη τουο οποίος θα πετούσε στην Ελβετία για να κάνουν τις καταθέσεις, όταν αρκετά χρήματα θα είχαν συγκεντρωθεί, ώστε να αξίζει τον κόπο το ταξίδι".


- "Οι ανακριτές που ερευνούν για τη Siemens βρήκαν το όνομα του κ. Κάντα σε μια λίστα ανθρώπων που η εταιρεία είχε στείλει χρήματα, είπε ο δικηγόρος του"


- "Όταν η λεγόμενη λίστα Lagarde  μια λίστα ρόστερ Ελλήνων με ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς - έγινε είδηση​​ο κ. Κάντας κινήθηκε γρήγορα, βγάζοντας τα περισσότερα χρήματά του στη Σιγκαπούρη".


- "Ένας αντιπρόσωπος εταιρείας του υποσχέθηκε "3 εκατομμύρια δολάρια ή ευρώ," για να στηρίξει την αγορά αντιαρματικών πυραύλωνένα ποσό που δεν μπορούσε να πιστέψει".


- "Όταν οι ερευνητές αντιστοίχισαν όλες τις δωροδοκίες που κ. Κάντας παραδέχθηκε ότι έλαβεβρήκαν ότι ακόμα δεν αντιπροσώπευαν όλα τα χρήματα στους λογαριασμούς του".


- "Δικαστικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο κ. Κάντας ξέρει περισσότερα έχει περισσότερα χρήματα κρυμμένα"Δεν μας έδωσε κάτι που δεν ξέραμε», είπε ένας ανακριτής"Πρέπει να μας πει για τα υπόλοιπα."



 Τόσες πολλές μίζες, που ένας Έλληνας αξιωματούχος δεν μπορεί να τις θυμηθεί όλες.


SUZANNE DALEYFEB. 7 Φεβρουαρίου, 2014



ΑΘΗΝΑ - Όταν ο Αντώνης Κάντας, αναπληρωτής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας , δήλωνε κατά της αγοράς των ακριβών, γερμανικής κατασκευής, τάνκς, του 2001, ένας εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρίας των αρμάτων μάχης, πέρασε από το γραφείο του για να αφήσει μια τσάντα στον καναπέ του. Περιείχε € 600.000, περίπου $ 814.000
Άλλοι κατασκευαστές όπλων πρόθυμοι να κάνουν προσφορές, επίσης πήγαν, μερικοί καθοδηγώντας τον μέσα από τις διαδρομές του διεθνού τραπεζικού συστήματος και στη συνέχεια πληρώνοντάς τον με καταθέσεις στους υπεράκτιους λογαριασμούς του.


Εκείνη την εποχή, ο κ. Κάντας, ένας πρώην αξιωματικός του στρατού, στην πραγματικότητα δεν είχε την εξουσία να αποφασίσει κατά μεγάλο ποσοστό για τίποτα μόνος του


Αλλά η διαφθορά ήταν τόσο αχαλίνωτη μέσα στο ελληνικό Πεντάγωνο που ακόμα και ένας άνθρωπος με σχετικά μέτρια θέση στην ιεραρχία, όπως κατέθεσε  ίδιος πρόσφατα, ήταν σε θέση να συγκεντρώσει σχεδόν 19 εκατομμύρια δολάρια με μόλις πέντε χρόνια δουλειάς.

Οι Έλληνες έχουν συνηθίσει από ιστορίες διαφθοράς. Αλλά ακόμη και αυτοί έχουν μείνει αποσβολωμένοι από τις ομολογίες του κ. Κάντα από τότε που συνελήφθη πρόσφατα με μια μεγάλη λίστα κατηγοριών όπως το ξέπλυμα χρήματος και οι επιζήμιες πράξεις του προς το ελληνικό κράτος.
Ποτέ στο παρελθόν, κάποιος αξιωματούχος δεν είχε ανοίξει ένα τέτοιο μεγάλο παράθυρο προς το τεράστιο σύστημα πληρωμών για υπηρεσίες ενός ελληνικού υπουργείου. 


Σε διάφορα σημεία, ο κ. Κάντας, ο οποίος επέστρεψε να καταθέσει και πάλι την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στους εισαγγελείς ότι είχε δεχθεί τόσες πολλές δωροδοκίες, που δεν θα μπορούσε ενδεχομένως να θυμηθεί λεπτομέρειες.


Οι ομολογίες του κ. Κάντα, δόθηκαν λόγω της ελπίδας του ότι αν τα πεί όλα θα δεχθεί κάποια επιείκεια, βάσει ενός νέου νόμου, που έχει κάνει πολλούς Έλληνες να ελπίζουν ότι τελικά θα βρεθούν μάρτυρες για να έρθει η την αρχή του τέλους του ανεξέλεγκτου καρκινώματος που βοήθησε την Ελλάδα να πέσει στην τρέχουσα κρίση. Στο παρελθόν, λίγοι αξιωματούχοι είχαν καταδικαστεί με κατηγορίες σχετικά με δωροδοκίες και αυτοί που τελικά πήγαν στη φυλακή, δεν είπαν ούτε μια λέξη. Δεν υπήρχε κανένα όφελος να το κάνουν.


Αλλά, από αυτά που έχουν προκύψει από τα στοιχεία των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι του κ. Κάντα, έχει τροφοδοτηθεί επίσης μια ευρύτερη οργή, ιδιαίτερα προς τη Γερμανία, η οποία επιπλήττει την Ελλάδα για το οικονομικό χάος που όμως, βρίσκει την ίδια μέσα του.

Η μαρτυρία του κ. Κάντα, εφόσον είναι ακριβής, δείχνει πώς κατασκευαστές όπλων από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Ρωσία δωροδοκούσαν ελεύθερα, συχνά μέσω Ελλήνων αντιπροσώπων, ώστε να πουλήσουν όσα όπλα το κράτος μπορούσε να αντέξει και όπως λένε οι ειδικοί ήταν σε πολλές περιπτώσεις υπερτιμημένα και κάτω των προσδοκιών.


Με τα € 600,000, για παράδειγμα, αγόρασαν τη σιωπή του κ. Κάντα σχετικά με τα τάνκς, τα οποία θεωρείται ότι θα συνεισφέρουν ελάχιστα σε οποιονδήποτε πόλεμο θα μπορούσε να πολεμήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Π. Φράγκο, ειδικό σε θέματα ελληνικών στρατιωτικών, ο οποίος έχει γράψει αρκετά βιβλία για το θέμα . Η Ελλάδα προχώρησε στην αγορά και πήρε 170 τάνκς για περίπου 2,3 δισ. δολάρια.

Προσθέτοντας και άλλο στον παραλογισμό της αγοράς (σχεδόν όλα αγοράστηκαν με πίστωση), το υπουργείο δεν αγόρασε σχεδόν καθόλου πυρομαχικά, είπε ο κ. Φράγκος. Αγόρασε επίσης μαχητικά αεροπλάνα χωρίς ηλεκτρονικά συστήματα καθοδήγησης και πλήρωσε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια για προβληματικά, θορυβώδη υποβρύχια που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και αράζουν σήμερα σχεδόν εγκαταλελειμένα σε ένα ναυπηγείο έξω από την Αθήνα


Στο αποκορύφωμα της κρίσης, όταν δεν ήταν σαφές αν η Ελλάδα θα πρέπει να πεταχτεί έξω από τη ζώνη του ευρώ και πολύ πριν ολοκληρωθούν τα υποβρύχια, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την τελική πληρωμή των $ 407 εκατομμυρίων για την πληρωμή των γερμανικών υποβρυχίων.


"Κατ 'αρχάς, φταίει το σάπιο ελληνικό σύστημα», είπε ο κ. Φράγκος". Αλλά οι εταιρείες που πωλούν φέρουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της ευθύνης. Δωροδοκούσαν αξιωματούχους και δάνειζαν χρήματα σε μια σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα, ώστε να μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους. "


Ένας πρώην γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, ο  Ευάγγελος Βασιλάκος, υπολόγιζε ότι η Ελλάδα ξόδεψε σχεδόν 68 δισεκατομμύρια δολάρια για όπλα για τα επόμενα 10 χρόνια, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι χρήματα που έχει δανειστεί


Για να κερδίσουν αυτές τις συμφωνίες, οι οποίο χρειάζονταν την έγκριση των στρατιωτικών και των αξιωματούχων του Υπουργείου Άμυνας, καθώς και του Κοινοβουλίου, οι έμποροι όπλων έδωσαν πιθανώς περισσότερα από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια για δωροδοκίες, σύμφωνα με τον Τάσο Τέλλογλου, δημοσιογράφο της Καθημερινής, ο οποίος έχει γράψει εκτενώς για το θέμα.

Ο κ. Κάντας, είπε, δεν μπορούσε να κάνει συμφωνίες, αλλά είχε τη δύναμη να χαλάσει συμφωνίες επειδή θεωρείτε γνώστης των οπλικών συστημάτων. "Ήταν βασικά ένας σταθμός διοδίων," είπε ο κ. Τέλλογλου.


Ο κ. Φράγκος και άλλοι ειδικοί ανησυχούν ότι η ομάδα δίωξης πίσω από τις συλλήψεις του κ. Κάντα δεν έχει τους πόρους που χρειάζεται για να ασχοληθεί με ένα διαρκώς διευρυνόμενο εύρος πληροφοριών. Οι τέσσερις εισαγγελείς εργάζονται σε μια αποθήκη που έχει μετατραπεί σε γραφείο, με τα γραφεία τους κολλημένα. Η επικεφαλής της μονάδας, η Ελένη Ράικου, διορίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, και έβαλε η ίδια τα έξοδα για να εγκατασταθούν νέες πρίζες και διακόπτες για τα φώτα.


Αλλά η ομάδα εμφανίζεται απτόητη. Στον απόηχο της πρώτης μαρτυρίας του κ. Κάντα τον Δεκέμβριο, έχουν κάνει αρκετές περισσότερες συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των διαφόρων Γερμανών κατασκευαστών όπλων και ενός υπεργολάβου σχετικά με την συμφωνία των γερμανικών υποβρυχίων, ο οποίος έδωσε πρόσφατα στους εισαγγελείς λεπτομέρειες σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιήθηκαν για "χρήσιμες" πληρωμές, αξίας περίπου 95 εκ. δολαρίων.


Σε ένα παράξενο γύρισμα, ο κ. Κάντας, 72 ετών, προφανώς μπέρδεψε και τον τραπεζίτη του, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Γιάννη Μαντζουράνη.


  Όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες, είπε ο κ. Μαντζουράνη, ο κ. Κάντας θα έφερνε δεσμίδες μετρητών στον τραπεζίτη του, ο οποίος θα πετούσε στην Ελβετία για να κάνουν τις καταθέσεις, όταν αρκετά χρήματα θα είχαν συγκεντρωθεί, ώστε να αξίζει τον κόπο το ταξίδι.


Κάποια στιγμή,  ωστόσο, ο τραπεζίτης του κ. Κάντα έδωσε € 500,000, περίπου 680 χιλ δολάρια, από τα  μετρητά του κ. Κάντα στους αντιπροσώπους της γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Siemens. Στη συνέχεια, ο τραπεζίτης επέτρεψε στη  Siemens, η οποία βρίσκεται υπό έρευνα για δωροδοκία αξιωματούχων για διάφορες συμβάσεις στην Ελλάδα, να κάνουν μια απευθείας ατάθεση σε ελβετικό λογαριασμό του κ. Κάντα στην Dresdner Bank.


Οι ανακριτές που ερευνούν για τη Siemens βρήκαν το όνομα του κ. Κάντα σε μια λίστα ανθρώπων που η εταιρεία είχε στείλει χρήματα, είπε ο δικηγόρος του


Ο κ. Κάντας αναγκάστηκε να εξηγήσει από πού προήλθε αυτός ο λογαριασμός των 500.000. Στην αρχή, είπε στους ανακριτές ότι ήταν από πώληση ορισμένων έργων ζωγραφικής. Αλλά όταν έκαναν έφοδο στο σπίτι του υποτιθέμενου αγοραστή, βρήκαν στοιχεία ότι οι πίνακες ήταν στην κατοχή του από το 1980.
Στις διάφορες καταθέσεις του μετά τη σύλληψή του, ο κ. Κάντας, ο οποίος ήταν αναπληρωτής στο τμήμα προμηθειών του υπουργείου Άμυνας, περιέγραψε το κουβάρι των τραπεζικών λογαριασμών και των offshore εταιρειών που χρησιμοποιούνται για να εναποθέτει τις δωροδοκίες του, μία είχε όνομα Kourkoumpini, όπως το ελληνικό γλύκισμα.

 Όταν η λεγόμενη λίστα Lagarde μια λίστα Ελλήνων με ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς - έγινε είδηση​​, ο κ. Κάντας κινήθηκε γρήγορα, βγάζοντας τα περισσότερα χρήματά του στη Σιγκαπούρη.


Σε ένα σημείο, είπε, ακόμη και ο ίδιος εξεπλάγην με τα χρήματα που προσφέρονταν.
Ένας αντιπρόσωπος εταιρείας του υποσχέθηκε "3 εκατομμύρια δολάρια ή ευρώ," για να στηρίξει την αγορά αντιαρματικών πυραύλων, ένα ποσό που δεν μπορούσε να πιστέψει. 


Αλλά ο έμπορος το έκανε, βάζοντας ορισμένα από αυτά στους ελβετικούς του λογαριασμούς και δίνοντάς του € 700.000 σε μετρητά, τα οποία έκρυψε στο υπόγειο μέχρι να μπορέσει να τα πάει στην τράπεζα.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι νόμοι περί επιείκειας του 2010, από τους οποίους ο κ. Κάντας ελπίζει να επωφεληθεί, τους δίνουν νέα δύναμη. Αλλά, όπως είπαν, ένα σύστημα διαπραγμάτευσης, θα ήταν ακόμη καλύτερο.

Εν τέλει, ο κ. Κάντας παραδέχθηκε ότι έλαβε δωροδοκίες για πάνω από 12 συμβόλαια, έξι με γερμανικές εταιρείες, και δύο από κάθε μία γαλλική, φινλανδική και ρωσική εταιρεία όπλων. Ορισμένες εταιρείες που κατονόμασε ο κ. Κάντας, έχουν καταδικαστεί σε άλλες περιπτώσεις δωροδοκίας κατά το παρελθόν. Άλλοι, όμως, υποστηρίζουν ότι δεν έχουν κάνει τίποτα λάθος. Η εταιρεία που κατασκεύασε τα τάνκς που αγόρασε η Ελλάδα, η Krauss-Maffei Wegmann, λέει ότι διερευνά το θέμα.

Όταν οι ερευνητές αντιστοίχισαν όλες τις δωροδοκίες που κ. Κάντας παραδέχθηκε ότι έλαβε, βρήκαν ότι ακόμα δεν αντιπροσώπευαν όλα τα χρήματα στους λογαριασμούς του.


Ερωτηθείς για το θέμα αυτό, ο κ. Κάντας είπε ότι είχε € 2 εκατομμύρια από δωροδοκίες από την εποχή που ήταν στον Στρατό. Πέρα από αυτό, είπε στους ανακριτές, είχε επενδύσει σωστά. «Θα σας τα αποδείξω, όταν έρθουν οι καταστάσεις από τις τράπεζες», είπε.
Ο κ. Μαντζουράνης λέει ότι ο πελάτης του, ο οποίος είναι στη φυλακή εν αναμονή δίκης, πληροί τα κριτήρια για επιείκεια.



Δικαστικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο κ. Κάντας ξέρει περισσότερα έχει περισσότερα χρήματα κρυμμένα. "Δεν μας έδωσε κάτι που δεν ξέραμε», είπε ένας ανακριτής. "Πρέπει να μας πει για τα υπόλοιπα."


Μετάφραση – Απόδοση: LEFTeria-news




ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΣΧΕΤΙΚΑ



ΠΙΝΑΚΕΣ. GUARDIAN. Η Γερμανoγαλλική υποκρισία για τα εξοπλιστικά & ποιες χώρες κέρδιζαν. Η λίστα με το τελευταίο εξοπλιστικό πρόγραμμα.



IHS “Η Ελλάδα αγοράζει νέες μπαταρίες για υποβρυχία Τύπου 209” (της δεκαετίας ΄70).



Η Ελλάδα συνεχίζει το εξοπλιστικό πρόγραμμα.Η πλήρης λίστα του προγράμματος απο αμερικάνικο έγγραφο.



Η Ελλάδα πιο στρατιωτικοποιημένη χώρα από τις ΗΠΑ. Πρώτη στο ΝΑΤΟ.



Transparency International / ZeroHedge. “Η Ελλάδα είναι (επισήμως) η πιο διεφθαρμένη Ευρωπαϊκή Χώρα”



INDEPENDENT. Γερμανικές εταιρείες όπλων εμπλέκονται σε δωροδοκία για πώληση αρμάτων μάχης Leopard στην Ελλάδα




Κατασχέθηκαν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, από επιχειρηματία, πλοία που θα χρησιμοποιούσαν στις δοκιμές των υποβρυχίων



IBTimes.Η Ελλάδα αναδείχθηκε το πιο διεφθαρμένο κράτος της Ευρώπης.



ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ. Ένταση με Λαφαζάνη, μαζί με την Εσθονία θα γίνει διαχείριση της ελλην.ηλεκτρον.διακυβερνησης,της διαφθοράς και των μέσων πληροφορίας.



BBC.Greece.No More Fakelaki! Ρεπορτάζ για το "φακελάκι".



Η Γερμανία δεν επικυρώνει Συνθήκη του ΟΗΕ για πάταξη διαφθοράς.Πρωταθλητές στα μαύρα ταμεία



Deutsche Welle. "Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ανθεί στην Γερμανία"



 DEUTSCHE WELLE. Μίζες σε «αρμόδιους» στο μετρό Αθήνας;



Την Δευτέρα θα υπάρχει η Siemens Hellas;



ΕΓΓΡΑΦΟ.Ακυρη η συμφωνία με την Siemens - "Πατριωτες" οι 3 σωματοφυλακές της, Στουρνάρας-Βορίδης-Χρυσοχοϊδης.




ΕΓΓΡΑΦΟ. Έκθεση Γεν.Λογ.Κράτους.Ο Βενιζέλος είχε υπογράψει παραίτηση απο κάθε αποζημίωση των Γερμανών για τα υποβρύχια.



Άρθρο του Bloomberg κάνει φύλλο και φτερό τον Βενιζέλο για την Λίστα Λανγκάρντ.



BLOOMBERG/UPI Εφοδος Γερμανικών Αρχών σε γραφεία εταιρειών για δωροδοκίες στην Ελλάδα, για εξοπλιστικά προγράμματα και υποβρύχια





So Many Bribes, a Greek Official Can’t Recall Them All

By SUZANNE DALEYFEB. 7, 2014

ATHENS — When Antonis Kantas, a deputy in the Defense Ministry here, spoke up against the purchase of expensive German-made tanks in 2001, a representative of the tank’s manufacturer stopped by his office to leave a satchel on his sofa. It contained 600,000 euros, about $814,000. Other arms manufacturers eager to make deals came by, too, some guiding him through the ins and outs of international banking and then paying him off with deposits to his overseas accounts.


At the time, Mr. Kantas, a wiry former military officer, did not actually have the authority to decide much of anything on his own. But corruption was so rampant inside the Greek equivalent of the Pentagon that even a man of his relatively modest rank, he testified recently, was able to amass nearly $19 million in just five years on the job.
Greeks are hardened to stories of corruption. But even they have been transfixed by Mr. Kantas’s confessions since he was arrested recently on a litany of charges including money laundering and behavior that was detrimental to the Greek state. Never before has an official opened such a wide window on the eye-popping system of payoffs at work inside a Greek government ministry. At various points, Mr. Kantas, who returned to testify again last week, told prosecutors he had taken so many bribes he could not possibly remember the details.
Mr. Kantas’s admissions, prompted by his hope that if he tells all he will be eligible for leniency under a new law, has left many Greeks hoping that they are finally witnessing the beginning of the end of the unchecked graft that helped plunge Greece into its current crisis. In the past, few officials have been convicted of corruption related charges and those who were went to jail without saying a word. There was no benefit in doing otherwise.


But as details of his back-room deals emerge, Mr. Kantas is also fueling a broader outrage here, particularly toward Germany, which has berated Greece for the financial mess it finds itself in. Mr. Kantas’s testimony, if accurate, illustrates how arms makers from Germany, France, Sweden and Russia passed out bribes liberally, often through Greek representatives, to sell the government weaponry that it could ill afford and that experts say was in many cases overpriced and subpar.
The €600,000, for instance, bought Mr. Kantas’s silence on the tanks, which were deemed of little value in any wars Greece might fight, according to Constantinos P. Fraggos, an expert on the Greek military who has written several books on the subject. Greece went ahead and bought 170 of the tanks for about $2.3 billion.
The Defense Ministry is hardly the only ministry suspected of being a hotbed of corruption. But the Defense Ministry makes a particularly rich target for investigators because Greece went on a huge spending spree after 1996 when it got into a low-level skirmish with Turkey over the Imia islets in the Aegean Sea.

Adding to the absurdity of the purchase (almost all of it on credit), the ministry bought virtually no ammunition for them, Mr. Fraggos said. It also bought fighter planes without electronic guidance systems and paid more than $4 billion for troubled, noisy submarines that are not yet finished and sit today virtually abandoned in a shipyard outside Athens. At the height of the crisis, when it was unclear whether Greece would be thrown out of the euro zone and long before the submarines were finished, the Greek Parliament approved a final $407 million payment for the German submarines.
“First, you have to blame the rotten Greek system,” Mr. Fraggos said. “But the sellers bear a very big part. They were bribing officials and lending money to an almost bankrupt country so they could sell their products.”

One former director general of the Defense Ministry, Evangelos Vasilakos, calculated that Greece spent as much as $68 billion on weaponry over the next 10 years, much of it borrowed money. To win these deals, which involved the approval of military and Defense Ministry officials, as well as Parliament, arms dealers probably spent more than $2.7 billion on bribes, according to Tasos Telloglou, an investigative reporter for the Greek daily newspaper Kathimerini, who has written extensively on the subject.

Mr. Kantas, he said, could not make deals, but had the power to disrupt deals because he was considered knowledgeable about weaponry. “He was basically a toll station,” Mr. Telloglou said.
Mr. Fraggos and other experts worry that the prosecution team behind Mr. Kantas’s arrests is being starved of the resources it needs to deal with an ever-widening pool of information. The four prosecutors work in a windowless converted storage room with their desks jammed together. The unit’s chief, Eleni Raikou, appointed last August, paid for the installation of new wall outlets and light switches herself.
But the team appears undeterred. In the wake of Mr. Kantas’s first testimony in December, they have made several more arrests, including the representatives of several German arms manufacturers and a subcontractor in the German submarine deal, who recently provided prosecutors with details of the bank accounts he used to transfer about $95 million worth of “useful” payments.
In an odd twist, Mr. Kantas, 72, was apparently tripped up by his own banker, according to his lawyer, Yannis Mantzouranis. Like many other Greeks, Mr. Mantzouranis said, Mr. Kantas would bring bundles of cash to his banker, who would fly to Switzerland to make the deposits when enough cash had accumulated to make the trip worthwhile.
At one point, however, Mr. Kantas’s banker lent €500,000, about $680,000, of Mr. Kantas’s cash to representatives of the German telecommunications giant Siemens. Then, the banker allowed Siemens, which is under investigation for bribing officials over various contracts in Greece, to wire a deposit directly into Mr. Kantas’s Swiss account with Dresdner Bank.

Investigators looking into Siemens found Mr. Kantas’s name on a list of people the company had sent money to, his lawyer said. Mr. Kantas was forced to explain where the €500,000 in his account came from. At first, he told investigators it was from the sale of some paintings. But they raided the home of the supposed buyer and found evidence that the paintings had been in his possession since the 1980s.

In his various depositions since his arrest, Mr. Kantas, who was a deputy in the Defense Ministry’s procurement department, has described a tangle of bank accounts and offshore companies used to store his bribes, one named Kourkoumpini, after a Greek sweet. When the so-called Lagarde list — a roster of Greeks with Swiss bank accounts — became news, Mr. Kantas quickly moved most of his money to Singapore.

At one point, he said, even he was astounded at the money offered. One dealer promised him “3 million dollars or euros,” to support the purchase of antitank missiles, a figure he could not believe. But the dealer came through, putting some of it into his Swiss accounts and giving him €700,000 in cash, which he hid in the basement till he could get to the bank.

Prosecutors say the 2010 leniency laws Mr. Kantas hopes to take advantage of are giving them new leverage. But, they said, a plea bargaining system would be even better.
In all, Mr. Kantas admitted to taking bribes over 12 contracts, six with German companies, and two each with French, Swedish and Russian arms dealers. Some companies Mr. Kantas named have been convicted in other cases of bribery in the past. But others maintain that they have done nothing wrong. The makers of the tanks Greece bought, Krauss-Maffei Wegmann, say they are looking into the matter.
When investigators tallied up all the bribes Mr. Kantas admitted taking, they found he had still not accounted for all the money in his accounts.

Asked about this, Mr. Kantas said he had €2 million in bribes from his time in the military. On top of that, he told investigators, he invested well. “I will prove it to you when the statements from the banks come,” he said.
Mr. Mantzouranis says that his client, who is in jail awaiting trial, has met the criteria for leniency.

Law enforcement officials believe Mr. Kantas knows more and may have more money stashed away. “He gave us nothing that we did not know,” one investigator said. “He has to tell us about the rest.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.